Nörolinguistik Programlama, bağlılarının kişisel gelişim, ulaşmakta kullandıkları teknikler, aksiyomlar ve inançlar bütünüdür.
Etimoloji
Nöro: Nörolojik sistem vücudun fizik faaliyetleri ve beş duyu organımızdan gelen bilgileri işleme tarzıyla ilgilidir.Linguistik: Kullanılan dilin çevreyle kurulan iletişimi ve bunun etkinliğini düzenler.
Programlama: Bilgisayar bilimlerindeki programlama kavramından alınmış zihni süreçleri ifade eder.
Tarihi
NLP, İnsani Potansiyel Hareketi`ndeki (The Human Potential Movement) inançlardan olduğu kadar New Age fikirlerinden de etkilenerek ortaya çıkarılmıştır. NLP 1973 yıllarında henüz bir öğrenci olan Richard Bandler ile linguistik (Dilbilim) profesörü olan John Grinder`in antropolog, linguistik, sibernetikçi, sosyal bilimci Gregory Bateson ile diyaloglarından doğmuştur. "Neuro-linguistic programming" ibaresi zihin ile insan vücudundaki sinir ağı (neurology) dil modelleri (linguistik) ve insan algısının organizasyonu ve düşüncenin sistematik modellerle (programlama) ile insan davranışları ve öznel gerçekliğin yaratımı ilişkisini keşfetmeye yönelik model ve ilkeler bütününü göstermektedir.İçeriği
Duygusal İletişim Planlama (İngilizce NLP, Neuro Linguistic Programming), yaşamımızda üzerinde düşünmeden, otomatik olarak gerçekleştirmiş olduğumuz algılama, düşünme ve davranış süreçlerini, bilinçli hale getirme ve geliştirmede etkin olarak kullanılan bir yöntemdir.NLP`nin altyapısını, insanların çevrelerini nasıl algılayıp ne şekilde tepki gösterdikleri, nasıl iletişim kurdukları ve davranış kalıpları üzerinde yapılan araştırmalar oluşturur.
NLP`de bu tür araştırmalar özellikle kendi alanlarında çok başarılı olan insanların stratejileri üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Buna NLP de "Modelleme" (Modelling) denir ve günümüzde hızlı öğrenme (Accelerated Learning)`nin önemli bir parçasıdır.
NLP araştırmaları sonucunda geliştirilen bilgi teknik ve yöntemler, insanlar arasındaki iletişimi pekiştirmede kullanıldığı gibi, hedef ve çözüm bulma süreçlerinde de yıllardır başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
``Neuro`` ile insanların görme, işitme, hissetme, koklama ve tatma duyuları ve bu duyuların yönetildiği beyin ve sinir sistemi vurgulanır.
``Linguistic`` ile yaşam deneyimlerinin dil vasıtası ile kodlanması, dilin deneyim edinme ve değişim süreçlerindeki etkisi vurgulanır.
``Programming`` ile istem ya da istemdışı gerçekleşen, öğrenilmiş davranış kalıpları ve tutumlar vurgulanır.