Metin Özata

Kısaca: Metin Özata (d. 4 Mayıs 1958, Burdur) Türk profesör. ...devamı ☟

Metin Özata (d. 4 Mayıs 1958, Burdur) Türk profesör.

Yaşamı

1958 yılında Burdur'da doğdu. İlkokul ve ortaokul eğitimini Burdur'da tamamladıktan sonra 1975 yılında Burdur Lisesi'nden birincilikle mezun oldu. 1982 yılında GATA Askeri Tıp Fakültesi'nden birincilikle mezun oldu. 1986 yılında Federal Almanya'nın Wiesbaden şehrinde, USAF Regional Medical Center'da çalıştı. 1990 yılında İç Hastalıkları Uzmanı, 1992 yılında ise Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı oldu. 1992-1993 yılları arasında Chicago Üniversitesi'nde, Prof. Leslie J. DeGroot'un laboratuvarında, tiroid kanserleri ve tiroid hormon rezistansı üzerinde araştırma yaptı. 1994 Nisan ayında yardımcı doçent, 1994 Ekim ayında doçent, 2003 yılında profesör oldu. Tiroit hastalıkları, diabet ve obezite üzerine özgün araştırmaları olan Prof. Dr. Özata, dünyada ilk kez, bir Türk ailede şişmanlığa neden olan "Leptin Gen Bozukluğu"nu saptamıştır. Yurtdışındaki saygın tıp dergilerinde yayınlanmış çok sayıda araştırma makaleleri ve kongrelerde sunulmuş birçok tebliği vardır. Davetli konuşmacı olarak da yurtdışında kongrelerde verdiği konferanslar vardır. Evli ve 2 çocuk babası olup, İngilizce ve Almanca bilmektedir. The Endocrine Society (A.B.D.), American Thyroid Association, International Diabetes Federation ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği üyesidir.

Kitapları

Kendisi tarafından yazılmış kitaplar: * "Obezite Tanı ve Tedavisi" (GATA Basımevi, 2003) * "Tiroid Hastalıklarında Tanı ve Tedavi" (GATA Basımevi, 2003) * "Tiroid Kanserleri" (GATA Basımevi, 2003) * "Nodüler Guatr" (GATA Basımevi, 2003) * "Tirotoksikoz" (GATA Basımevi, 2004) * "Doğru Beslen Formda Kal" (Epsilon Yayınevi, 2004) * "Hipotiroidizm Tanı ve Tedavisi" (GATA Basımevi, 2005) * "Tiroit Hastalıklarına Güncel Yaklaşım" (Epsilon Yayınevi, 2005) * "Tiroit Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey" (Epsilon Yayınevi, 2005) * "Diyabet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey" (Epsilon Yayınevi, 2006) * "Gİ Diyeti" (Erko Yayıncılık, 2007) * "99 Sayfada Kilo Yönetimi ve Bilimsel Zayıflama" (İş bankası Yayını, 2007) * "Vitamin Mineral ve Bitkisel Ürün Rehberi" (Gürer Yayınları, 2008) * "99 Sayfada Tiroid Hastalıkları" (İş bankası Yayını, 2008) * "Diyabetle Kaliteli Yaşam Rehberi" (Gürer Yayınları, 2009) * "Guatr ve Tiroid Rehberi" (Gürer Yayınları, 2010) Katkıda bulunulan kitaplar: * Editörlüğünü Bolis CL, Licinio J, Govoni S’ nin yaptığı "The Autonomic Nervous System" isimli 2003 yılında Marcel Dekker Inc. tarafından A.B.D’de basılmış olan kitabın "Autonomic Nervous System-Leptin Interaction" isimli bölümünü Bulent Yıldız, Ma-Li Wong ve Julio Licinio ile beraber yazmıştır. * İliçin, Ünal, Biberoğlu, Akalin, ve Süleymanlar’in editörlüğünü yaptığı TEMEL İÇ HASTALIKLARI kitabının (Güneş Kitabevi Ltd. Şti.., Ankara, 1996) "Hiperlipoproteinemiler ve Seks Farklılaşma Bozuklukları ( sayfa 1500-1516)" konularını yazmıştır. * Editörlüğünü Prof. Dr. Olcay Gedik’in yaptığı ‘Mezuniyet Sonrası Diabetes Mellitus Kursu’ kitabının ‘Beta3 adrenerjik reseptör gen polimorfizmi ve NIDDM’ konusunu yazmıstır.1997. * Editörlüğünü Yalçın Aral’ın yaptığı "Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıklarında Temel Tedavi Kitabı"nın (Bilimsel Tıp Yayınevi, 1998) "Tiroid Tümörleri, tiroid Nodulleri ve Tiroid Hormon Rezistansı Sendromları" bölümlerini yazmıştır. * Editörlüğünü Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Prof. Dr. Taylan Kabalak ve Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan’ın yaptığı "Klinik Tiroid" kitabının "Hashimoto Tiroiditi" bölümünü yazmıştır. (Kelebek Matbaacılık, Aralık 2001) * Editorlüğünü Prof. Dr. Olcay Gedik’in yaptığı "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalikları Kurs Kitabı"nın, "İyi Diferansiye Tiroid Karsinomalarının Etiyopatogenezinde Onkogenler ve Tümör Supressor Genlerin Rolü" ve "AIDS’te Adrenal ve Gonad" bölümlerini yazmıştır. (1998) * Endokrin Bölüm Editörlüğünü Prof. Dr. Olcay Gedik’in yaptığı ve yakında basılacak olan İç Hastalıkları ranışı bozuklukları’’ bölümünü yazmıştır.

Ödülleri

GATA Araştırma Merkezi Tıbbi Araştırma Bölüm Başkanlığı ve Gülhane Tıp Dergisi Yardımcı Editörlük görevlerini yapan Prof. Özata'nın yaptığı bilimsel araştırmalar nedeniyle aldığı ödüller vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: * TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü (1998) * TÜBİTAK Türkiye Tıp Araştırma Ödülü (2001) * Türk Diabet Cemiyeti Prof. Celal Öker Bilim Ödülü (1996) * Bayındır Tıp Merkezi Bilim Teşvik Ödülü (1997) * Roche Tıp Ödülleri yarışması birincilik Ödülü (2000) * Metabolik Sendrom X bilimsel yarışması birinciliği ödülü (2001) * İstanbul Üniversitesi Bilim Ödülü (2003) * Bayındır Tıp Merkezi Bilim Ödülü (2003)

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.