MCLOS füze sistemlerinde, füze operatörü bir yandan hedefi optik bir nişangah ile takip ederken diğer bir yandan ufak bir lövye yardımıyla füzeyi hedef üzerinde tutması gerekiyordu. MCLOS sisteminde başarılı bir atış yapabilmek için operatörün çok iyi eğitilmesi ve talim yapması gerekmekteydi. Günümüzde bu sistem yerine en çok kullanılan sistem SACLOS tur. Vickers Vigilant füzeleri bünyesinde bulunan jiroskop sayesinde ilk çıkış hızını dengelemekte ve daha sonra ivmeleme kontrol sistemi ile uçuşuna devam eder.
Başarı oranları
MCLOS füzlerinin çatışmalarda ki başarısı aslında onu kullanan operatörün bu işteki ustalığına bakıyordu. Eğer çatışmalarda ki etkinliğini SACLOS güdümlü füzeler ile kıyaslacak olursak bu yüzde çok düşük çıkacaktır.- Altı Gün Savaşı 1967 - AT-1 Snapper †“ Az sayıda kullanıldı ve sadece bir tane tankı etkisiz hale getirebildi. Vuruş yüzdesi %25 lerde kaldı.
- Vietnam Savaşı 1972 †“ Amerikan birlikleri tarafından Fransız SS.11 füzeleri kullanıldı.- 10% başarlı vuruş oranı yakalarken SACLOS güdümlü BGM-71 TOW füzeleri 50% nin üzerinde başarı sağladı. .
- Yom Kippur Savaşı 1973 - AT-3 Sagger †“ İlk başlarda iyi eğitilmiş Mısır birliklerinde 25% başarı oranında kullanılan füzeler, savaşın sonlarına doğru eğitimsiz Suriye askerlerinin elinde 2% gibi bir başarısız bir orana düştü.O kadar kötü kullanılıyordu ki İsrailli tak mürettebatı üzerlerine bir füze atıldığını bile hissetmiyordu.