Amaç
Lambdaistanbul, Türkiye`deki eşcinsellerin özgürleşmesi için çalışan bir topluluktur. Son dokuz yıldır aksatmadan yürüttüğü Pazar toplantıları, önemli etkinliklerindendir. Bu toplantılarda eşcinsel bireyler ya da eşcinsellik konusunu merak edenler, birbirlerini bulup deneyimlerini paylaşmaktadırlar.Lambda, eşcinsellerin toplumda kendilerini açıkça ifade ederek, dürüstçe yaşamalarını amaçlamakta, bunu gerçekleştirmek için hem kendilerini, hem toplumu geliştirmeye çalışmaktadır.
Lambdaistanbul, aktif ve düzenli katılım sağlayan herkese açık olan, çoğulcu ve katılımcı bir gruptur. Hoşgörü ve dürüstlük ortamı içerisinde, insanları buluşturmayı hedeflemektedir.
Tarihçe
- Lambdaistanbul, bir grup gay ve lezbiyen tarafından 1993 Temmuz ayında yapılmak istenip valilik tarafından engellenen Cinsel Özgürlük Etkinlikleri`nin (Christopher Street Day) ardından kuruldu. Önceleri ``Gökkuşağı`` adıyla toplanan grup bu olaydan sonra Lambdaistanbul adını aldı. 3 yılı aşkın süredir de kendi mekanında eşcinsel görünürlüğünü arttırmaya yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.
- 1993`te Türkiye`de ilk defa uluslararası bir eşcinsel etkinlikleri dizisi düzenleme girişiminde bulundu ancak etkinlikler engellendi. 1995 Eylül`ünde ikinci Gay ve Lezbiyen etkinlikleri valilikçe engellendiği için yapılamadı.
- Bir süre "100`de 100 Gay ve Lezbiyen" adlı bir bülten ve "...cins..." adlı bir dergi çıkardı.
- 1996 - 1997 yıllarında, bir buçuk yil boyunca Açık Radyo`da Türkiye`nin ilk gay ve lezbiyen radyo programını yaptı.
- 1996`da BM Habitat II konferansı kapsamında, bir stand açtı. Böylece Lambda ve çalışmaları ilk kez ülke çapında basında ve televizyonlarda yer aldı. Bu Lambdaistanbul`un adını duyurmasında büyük rol oynadı.
- Yine Habitat sırasında Ülker Sokak`taki travesti ve transeksüellere uygulanan polis baskısı ve şiddeti gerçegini, Uluslararasi Gay ve Lezbiyen İnsan Hakları Örgütü (IGLHRC) ile hazirladığı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu. Bu sokak, yerli ve yabancı katılımcılar ile ziyaret edildi ve bu insan haklarını hiçe sayan durum protesto edildi.
- 1996 yılından beri her yıl "Eşcinsel Onur Haftası Etkinlikleri" adı altında söyleşi, panel, film gösterileri v.b. düzenlemekte.
- AIDS Savaşım Derneği İstanbul ile birlikte bir eğitim ve araştırma projesinin sonucu olarak, Dünya Sağlık Örgütü`nün (WHO) maddi destegiyle, “AIDS Hakkinda Bilmek İstemediginiz Herşey” kitapçığını hazırladı, bastı ve çeşitli etkinliklerde dağıttı.
- 1998`den beri altı ayda bir yapılan Türkiyeli Escinseller Buluşması`nın sonbahar ayağını (Güztanbul) düzenliyor. Bu buluşmalarda Türkiye eşcinsellerini ilgilendiren konular tartışılıyor ve zaman zaman sosyal etkinliklerde bulunuluyor.
- Bir süre eşcinsel destek telefon hattı projesi ile haftanin iki günü ikişer saat eşcinsellere telefonda destek verdi. Daha sonra işgücünün yeterli örgütlenememesi yüzünden proje sonlandı.
- Son iki yıldır çesitli gösteri ve yürüyüşlerde “homofobini sorgula”, “zorunlu heteroseksüellik insanlık suçudur”, “eşcinsel hakkı, insan hakkıdır” gibi sloganlarla, ve Gökkuşağı Bayrağı ile yer aldı. Ayrıca, yalnız Irak`ta değil, her yerdeki her türlü savaşa karşı olduğunu duyurdu.
- 2002`deki “Eşcinseller Ne İstiyor?” başlıklı 9. Türkiyeli Eşcinseller Buluşması`nın ardından, eşcinsellerin taleplerini diğer eşcinsel gruplarla birlikte bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.
- 2003 yılında İstanbul Eşcinsel Kütüphanesi`ni kurdu. Kütüphane, eşcinsel temalı edebiyat eserleri başta olmak üzere, insan hakları raporları, LGBT /queer politikaları ile ilgili yerli yabancı makaleler, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının süreli-süresiz yayınları ve eşcinsel temalı film ve belgesellerden oluşmaktadır. Kitaplarının sayısı bine yaklaşan bu kütüphanenin çalışmalari hala devam ediyor.
- 2003 Mayis ayında, İstanbul Bilgi Üniversitesi`nde akademisyenler ve Anadolu Ayıları grubuyla “Eşcinsellere Yönelik Ayrımcılık ve Şiddet" başlıklı bir sempozyum düzenledi.
- 2003 Haziran ayında, Lambdaistanbul, Onur Haftası Etkinlikleri`ni 10. yaş kutlamalarıyla birleştirdi. Türkiye`de ilk defa eşcinseller kendi başlarına İstiklal Caddesi`nde yaklaşık 50 kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün sonunda Mis Sokak`ta gerçekleştirilen basın açıklamasında, genel olarak eşcinsel olmaktan kaynaklanan bir onurdan değil, eşcinsellerin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi`nde de geçen "onurlu yaşam hakkı"ndan bahsedildi ve karşılaşılan problemler dile getirildi.
- 2004 yılı ortalarından itibaren Lambdaistanbul Eşcinsel Danışma Hattı devreye girdi. 1000`in üzerinde görüşme gerçekleştirildi.
- 2004 Toplumsal sorunları bütünlükçü bir anlayışla, aynılaşmadan dayanışarak çözmek üzere Amargi Kadin Kooperatifi, Dayanışma Sendikası, Gökkusağı Kadın Derneği ve Toplumsal Ekoloji Kooperatif Girişimi ile birlikte İstanbul Toplumsal Ekoloji Platformu sürecinin başlangıç sürecinde yer aldı. Platformun etkinlikleri hala sürüyor.
- 2004 baharından itibaren kadın toplantılarına başlandı.
- 2004 yılında Bilgi Üniversitesi ve Lambdaistanbul ortaklaşa "Cinsel Kimlik ve Yönelimleri Anlamak" adlı iki günlük sempozyumu gereçekleştirdi.
- 2004 Eylül`ünden itibaren "İlk ve Orta Öğretimde Eşcinsellere Yönelik Ayrımcılık" konulu mülakat çalışmalarına başlandı.
- 2004 Temmuz`unda ikinci onur yürüyüşünü gerçekleştirdi.
- 2005 Nisan`ından itibaren Türkiye`de eşcinsellik üzerine en kapsamlı anketi gerçekleştirdi.