Sürgünler kısa, kalın, belirgin şekilde dört köşelidir. Kabuk kahverengi grimsi renkte olup, öteki taksonlardan daha kalındır. Genç yaşlarda, 10-15 yaşlarına değin, iğne yaprak, daha sonra da pul yapraklar bulunur. Bazen aynı ağaçta her iki tip yapraklar birlikte bulunmaktadırlar. Sürgünlere karşılıklı olarak dizilen pul yapraklar ovuşturulduğunda kötü bir koku çıkarmaktadırlar. Ayrıca pul yaprakların uçları da kalkık durmaktadır. Yağ bezeleri vardır. Çiçekler de bir cinsli iki evciklidir, ender olarak bir evciklidir.
Kozalaklar sürgün uçlarında teker teker bulunur. Olgun kozalak rengi kırmızımsı siyahtır. Üstleri mavi dumanlıdır. Kozalak üç çift puldan oluşur, tohum sayısı 1-3 kadardır. Kozalak pulları lifi yapı göstermeyip, ezildiklerinde kolaylıkla dağılır.
Öz odunu kırmızımtırak kahverengi, güzel kokulu olan ve kolay işlenebilen, dayanıklı ve değerli bir odunu olup, ülkemizde kurşun kalem sanayiinde kullanılabilecek önemli bir ardıç türüdür.
Doğal halde Yunanistan, Makedonya, Türkiye ve Suriye’de yayılır. Ülkemizde Ankara, Bolu, Çorum, İç Batı Anadolu, Doğu ve Güney Anadolu’da yaygındır. Özellikle, kurak ve kalkerli alanlarda yetişir. Çoğu kez Akdeniz ikliminin etkisinden uzaklaşmakta, İç Anadolu’da step ikliminin etkisinde kalan alanlarda da yayılmaktadır.