Keratin

Kısaca: Tırnak ve boynuzun ana maddesi. Keratin sadece bazı çekirdekli hücrelerde bulunan lifli, yapısal bir protein ailesinin genel adıdır. Keratin filamentleri yapısal olarak çok sağlamdırlar ve suda çözünmezler. Memeliler, kuşlar, sürüngenler ve amfibilerde bulunan keratin filamentleri, mineralize olmayan sert vücutsal yapıları oluştururlar. Saçlar, tırnaklar, pençeler ve kuş tüylerinin temel malzemesidir. ...devamı ☟

Keratin
Keratin

Keratin sadece bazı ökaryotik (çekirdekli) hücrelerde bulunan lifli, yapısal bir protein ailesinin genel adıdır. Keratin filamentleri yapısal olarak çok sağlamdırlar ve suda çözünmezler. Memeliler, kuşlar, sürüngenler ve amfibilerde bulunan keratin filamentleri, mineralize olmayan sert vücutsal yapıları oluştururlar. Tırnaklar, dinozor pençeleri ve kuş tüyleri keratindendir.

Sadece bir organizmada bile bir çok keratin çeşidi bulunabilir.

Keratin denilen madde en çok hangi gıdalarda bulunmaktadır?

Keratin, saç, tırnak, boynuz, kıl gibi üst deri ürünü olan yapıları oluşturan bir çeşit protein. Bundan dolayı herhangi bir gıdada bulunmaz.

Keratinin bir özelliği, kreatin denen maddeyle çok sık karıştırılması. Özellikle sporcuların kreatin kullanması ve bunun da sık duyulmasıyla birlikte, kreatinin popülaritesi, son zamanlarda oldukça arttı. Aralarındaki benzerlik, yalnızca kelime olarak çok yakın harflerden oluşmaları.

Kreatin, 150 yıldan bu yana bilinen bir besin bileşeni. Son yıllarda sportif performansa etkileri üzerinde birçok çalışma bulunuyor. Ortalama bir örnek verecek olursak, toplam kreatin deposu yaklaşık olarak 70 kg kütle ye sahip bir insanda 120 g. Günlük kreatin gereksinimi 70 kg bir insan için 2 g. Bu çeşitli besinlerden karşılanabilir. Örneğin balık ya da kırmızı etin 1 kg’ında 3-5 gram kadar kreatin bulunur. Bunun yanında kreatin vücut tarafından da sentezlenir. Aslında bu özelliğinden dolayı gerçek bir besin maddesi olarak da kabul edilmez. Karaciğerde, böbreklerde ve pankreasta kreatin üretilebilir. Bu üretim için arginin, glisin, ve methionin aminoasitleri gerekir. Vücuttaki kreatin deposunun yaklaşık % 95'i kaslarda bulunur. Bunun yanında hazır olarak da satılmaktadır. Ancak kullanmadan önce bir spor hekimine danışmanızda fayda var. Yanlış bir kullanım zarar getirebilir.

Keratin uzun bir amino asit zinciri, yani proteindir. Keratini oluşturan polipeptid zinciri bir sülfür köprüsü ile birbirlerine bağlanır. Sülfür köprüleri, sülfür atomları içeren amino asitler arasında bulunmaktadır. Bu bağlar küçük iplikçikler eklinde birleşirler. Daha sonra bu iplikçikler gitgide büyür ve bir arada istiflenerek bir hücre meydana getirirler.

Saçlarınız, birbirine sülfür köprüleri ile bağlanmış keratin moleküllerinden başka bir şey değildir. Saçınızdaki herhangi bir değişiklik sırasında aradaki bu sülfür bağları kırılır. Örneğin saçın çeşitli işlemler ile dalgalandırılması, bu gözle görülmeyen molekül bağlarının değişikliğe uğramasından ibarettir.

Keratini tanımlamak için kullanılan tüm teknik açıklamalar aslında tek bir "saç" hücresini tanımlamak içindir. Tek bir saç teli bu hücrelerin yığılmasından meydana gelir. Yani saçlarınız esnektir. Bunun da nedeni keratini meydana getiren hidrojen bağlarıdır. Esnek hidrojen bağlarının sağladığı bu özellik nedeniyle saçlar hareket eder ve kolay kolay kopmaz. Bir de bunun tersini düşünelim. Eğer keratin molekülü farklı bir kimyasal bağ ile bağlansaydı, kitlevi ve son derece sert saçlara sahip olurduk. Şekil alan, rahat hareket edebilen saçlarımız yerine belki de kafamızda bir tahta kadar sert bir ağırlık taşıyor olacaktık. Ancak hidrojen bağları sayesinde hiçbir zaman böyle bir durum söz konusu olmaz.

Saç moleküllerini bir araya getiren bağların başka önemli özellikleri de vardır. Saçların esnemesi sırasında, molekülleri bir arada tutan sülfür köprüleri herhangi bir zarar görmez. Bu nedenle her ne şekil alırsa alsın ve ne kadar esnerse esnesin saçlar rahatlıkla eski hallerine dönebilirler. (P. W. Atkins, Molecules, A Division of HPHLP New York, 1987, sf. 91)

Saç renginin açılması çoğunlukla saça rengini veren bileşiklerin bozulmasıyla gerçekleştirilir. Bu genellikle moleküllerin oksitlenmesini sağlayan hidrojen peroksit gibi seyreltilmiş çözeltiler sayesinde mümkün olur. Hidrojen peroksit ile saç rengi açıldığında daha fazla miktarda sülfür köprüsü meydana gelir. Saçın böyle bir açılma sonrasında daha kırılgan olmasının ve esnekliğini yitirmesinin nedeni budur.

Saçın parlaklığı da, saçın ışığı yansıtabilme yeteneğidir. Bazı saç ilaçları ve şampuanlar, keratin moleküllerindeki hidrojen iyonlarını çıkararak bunların elektrik yük dağılımlarını değiştirirler. Bunun sonucunda keratin molekülleri ve mikrofibril tutamları daha sıkı yapışırlar ve ışığı daha iyi yansıtma özelliği kazanırlar. Söz konusu malzemeler kullanıldıktan sonra saçın daha fazla parlamasının nedeni moleküllerde meydana gelen bu küçük değişikliktir. Saç kremi kullanımı ardından saçların daha rahat açılması da moleküler seviyede meydana gelen çeşitli değişikliklerin sonucudur. Saç kremlerinde iyonik maddeler bulunur ve bunlar keratin liflerine bağlanarak onları elektrik yüklerini etkilerler. Bu durum, birbirlerine yaklaşıyor gibi görünen saç tellerinin arasındaki itici gücü arttırır. Saç telleri birbirlerinden uzaklaştıklarından birbirlerine dolaşıp kırılmaları zorlaşır.

Keratin molekülü, bedenimizde de günlük hayatta kullandığımız eşyalarda da çok çeşitli şekillerde bulunmaktadır. Deri, neredeyse saf keratin molekülünden oluşmuştur. Yün, ipek, balık pulu, tüyler ve tüy sapları da keratinden meydana gelir. Pençeler ve tırnaklar da keratinden oluşurlar. Fakat bunlar daha fazla sülfür köprüsü ile çaprazlama bağlıdırlar. Bu çaprazlama bağ, keratinin daha fazla işlenmiş olduğunu gösterir. Bu durumda meydana gelen molekül daha kuvvetlenir ve sertleşir. Tırnak ve pençelerin sert olmasının nedeni budur. İpek de keratin moleküllerinden oluşur. Pek çok böcek ve örümcek tarafından salgılanan katılaşmış bir sıvı olan ipeği oluşturan keratin molekülleri diğer maddelerdekinin aksine bir sarmal biçiminde değillerdir. Bunun yerine birbirlerinin üzerine yığılarak bağlanmış sert amino asit levhaları oluştururlar. İpeğin yüzeyine dokunduğumuzda bu düz yapıyı hissedebiliriz. Keratin çeşitli özelliklerinden dolayı oldukça farklı yerlerde kullanılabilmekte, birbiriyle ilgisiz pek çok malzemenin ana maddesini oluşturmaktadır. Örneğin, deri ile tırnak birbirlerinden farklı maddelerdir. Yün ise apayrıdır. Ama hepsi keratinden oluşmuştur ve hepsi keratinin kendine has özellikleri nedeni ile çeşitli nitelikler edinirler. Örneğin saçın ve derinin esnek olması önemlidir. Ama tırnaklar sert olmalıdır. İpeğin pürüzsüz bir görünüm verebilmesi için yapısının düz olması gerekmektedir.

Bütün bunlarda dikkat çeken ise keratinin tüm bu maddelerde "koruyucu" olarak ön plana çıkıyor olmasıdır. Deriyi koruyan madde keratindir. Derinin ne kadar korunaklı ve özel bir malzeme olduğu bilinmektedir. Keratin, kendine has moleküler yapısı ile deriyi dış etkilere karşı korunaklı bir hale getirir, derinin yapısını özel bir şekilde belirler. Bir örnek vermek gerekirse derinin gözenekli yapısı insanın hayatta kalabilmesi için son derece önemlidir. Bu gözenekli yapının olmaması durumunda vücuttaki fazla ısı ve suyun dışarı çıkması mümkün olmaz ve insan ateşlenerek ölür.

Keratin bu gözenekli yapının temelini oluşturur. Sürekli olarak dışarıdaki ortamla ve çeşitli zararlı mikroorganizmalarla muhatap olan deri, bütün bunlara karşı koyabilecek yapıyı keratin sayesinde kazanmıştır. Aynı şekilde saçların ve tırnakların korunması da bu özel molekülün işlevlerine bağlıdır.

Keratin

1. anlamı Tırnak, boynuz, kıl gibi üst deri ürünü olan yapıları oluşturan proteinli madde.
2. anlamı i., biyokimya keratin (boynuz, tırnak ve pençenin esas maddesi).
3. anlamı keratin.

Keratin

Keratin İngilizce anlamı ve tanımı

Keratin anlamları

  1. (noun) A nitrogenous substance, or mixture of substances, containing sulphur in a loose state of combination, and forming the chemical basis of epidermal tissues, such as horn, hair, feathers, and the like. It is an insoluble substance, and, unlike elastin, is not dissolved even by gastric or pancreatic juice. By decomposition with sulphuric acid it yields leucin and tyrosin, as does albumin. Called also epidermose.

Keratin tanım:

Kelime: ker·a·tin
Söyleniş: 'ker-&-t&n
İşlev: noun
Kökeni: International Scientific Vocabulary
: any of various sulfur-containing fibrous proteins that form the chemical basis of horny epidermal tissues (as hair and nails)
- ke·ra·ti·nous /k&-'ra-t&n-&s/ adjective

Keratin

İngilizce Keratin kelimesinin İspanyolca karşılığı.
s. queratina (en biología: material )

Keratin

İngilizce Keratin kelimesinin Fransızca karşılığı.
n. kératine, élément de structure, protéine que l'on trouve dans la corne (ongles)

Keratin

İngilizce Keratin kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Keratin (Hornstoff, eiweißartiger Körper aus dem Haare und Nägel bestehen)

Keratin

İngilizce Keratin kelimesinin İtalyanca karşılığı.
s. cheratina (proteina dei tessuti cornei)

Keratin

İngilizce Keratin kelimesinin Portekizce karşılığı.
s. (Biologia) queratina, proteína insolúvel encontrada nas unhas, pele, cabelo e outros tegumentos animais

Keratin

i. keratin

Keratin

Almanca Keratin kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. keratin

Keratin

Türkçe Keratin kelimesinin İngilizce karşılığı.
n. (Biology) protein substance which is found in horn (also in nails, hair, hoofs, etc.) n. keratin, protein substance which is found in horn (also in nails, hair, hoofs, etc.) (Biology) n. keratin

Keratin

İngilizce Keratin kelimesinin Flemenkçe karşılığı.
zn. keratine (hoornstof, in de biologie)

Keratin

n. (Biology) protein substance which is found in horn (also in nails, hair, hoofs, etc.) n. keratin, protein substance which is found in horn (also in nails, hair, hoofs, etc.) (Biology) n. keratin

Keratin

tırnak, boynuz, kıl gibi üstderi ürünü olan yapıları oluşturan proteinli madde.

Keratin

Almanca Keratin kelimesinin İspanyolca karşılığı.
n. keratina (f)

Keratin

Almanca Keratin kelimesinin Türkçe karşılığı.
i. keratin (n)

Keratin

Türkçe Keratin kelimesinin Fransızca karşılığı.
kératine [la]

Keratin

Türkçe Keratin kelimesinin Almanca karşılığı.
n. Keratin

İlgili konular

saç tırnak deri

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Keratin Resimleri

Bulgar Keratsa
7 yıl önce

Bulgar Keratsa-Maria (Bulgarca: Кераца-Мария) (1348-1390) Bulgaristan Çarı İvan Aleksandr ile Yahudilikten dönme ikinci karısı Sarah'ın kızıdır. 17 Ağustos...

Çok katlı yassı epitel
3 yıl önce

sitoplazmalarında keratin biriktirirler. Keratinli bu hücreler, kuru, cansız, ve pulumsu bir yapıya sahip olurlar. Bunlara keratinize (keratinli) çok katlı...

Çok katlı yassı epitel, Anüs, Bazal, Bazal lamina, Doku, Epidermis, Epitel doku, Hücre, Keratin, Kornea, Mikroorganizma
Kıl
3 yıl önce

kıl keseciğinden çıkan kılın gövdesi, tüylerde ve boynuzlarda da bulunan keratin adlı proteinden yapılmıştır. Renklerini içlerindeki pigmentlerden alan...

Kıl, Kıl
Tiftik
3 yıl önce

gelen yağ, ter tuzları vb. kirlilikler içerir. Kimyasal yapısı, yün gibi keratin yapısındadır. Ancak kimyasal reaktiflere karşı direnci yünden daha azdır...

Tiftik, 1950, A.B.D., Amerikan Bezi, Anadolu, Ankara keçisi, Arapça, Atkı, Atlas (kumaş), Atlet, Ayakkabı
William Astbury
7 yıl önce

Longton; ö. 4 Haziran 1961, Leeds), İngiliz fizikçi ve moleküler biyolog. Keratin üzerine yaptığı çalışmalarıyla tanıldı. Ayrıca DNA yapısı ile ilgili çalışmalarıyla...

Boynuz
3 yıl önce

yenilenmeyen boynuzları, en içte bir kemik, bu kemiği çevreleyen boynuzsu madde (keratin) katmanı ve en üstte keratinleşmiş bir üstderiden oluşur. Geyiklerin her...

Boynuz, Alet, Manda, Ney, Taslak, Türkiye, Niyazi Sayin, Neyzen
Kitin
3 yıl önce

protein olan keratine benzetilebilecek bir biyolojik maddedir. Keratin protein kitin karbonhidrat olmasına rağmen hem kitin hem de keratin benzer yapısal...

Hint gergedanı
3 yıl önce

iyileştirici özelliği olduğu düşünüldüğü için kullanılmaktadır. Ana maddesi keratin olan gergedan boynuzunun önemli bir tıbbi etkisi bulunmamaktadır....