Kazablanka | |
Bayrak | Amblem |
Kazablanka, İspanyolca; Casablanca (``Beyaz Ev``), Arapça;الدار البيضاء (``Darü`l-Beyza``), Fas`ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas`ın en büyük şehridir. Nüfus; 2.900.000 (2004)
Tarih
Bugünkü kentin yerinde 12. yüzyılda Anfa adlı bir Berberi köyü vardı.15. yüzyılda korsanların merkezi durumuna gelen köy, 1468`de Portekizlilerce yakıldı. 1515`te bölgeye dönen Portekizliler burada Casa Branca adlı adında bir yerleşme kurdu. 1755`te büyük hasara yol açan bir depremden (1755 Lizbon Depremi) sonra boşaltılan kent, 18. yüzyılın sonlarında Sultan Sidi Muhammed bin Abdullah`ın emriyle yeniden kuruldu.Ardından, kente Casablanca adını veren İspanyol tüccarlar ve öteki Avrupalılar buraya yerleşmeye başladılar. Bu dönem nüfusun çoğunluğunu Fransızlar oluşturuyordu; gene aynı anlama gelen Fransızca ``Maison Blanche`` adı da Casablanca kadar yaygın bir kullanım kazandı.1907`de Fransa Kazablanka`yı işgal etti. Kent, Fransız protektorası olduğu sürede (1912-1956) Fas`ın en büyük limanı haline geldi. II. Dünya Savaşı sırasında 1943`te, kentte bir İngiliz-Amerikan zirvesi toplandı.
Ekonomi
Özellikle Kazablanka limanı çevresinde ticaretin hızla gelişmesi sonucunda kent, Fas ekonomisinin merkezi haline gelmiştir. Sanayi sektöründeki işgücünün % 60`ı ile toplam üretimin % 39`unu tek başına Kazablanka karşılamaktadır.Dünyanın en büyük ikinci camisi olan ve en uzun minaresine sahip II. Hasan Camii Kazablanka`da bulunmaktadır.