St. Petersburg`da Fransız bir aileden Carlo Brulleau isminde doğan Briullov; 1822`ye kadar bu ismi kullanmıştır. İmparatorluk Sanat Akademisi`nde (1809-1821) eğitim almasına rağmen; klasik tarzı öğretmenleri ve kardeşine rağmen sevememiştir. Bu vesile ile, Rusya`yı terkedip Roma`ya yerleşmiş ve burada 1835 yılına kadar genelde portre üzerine çizimler yapmıştır. Ancak ünü tarihsel resimler çizmeye başladığında yayılmıştı. En fazla tanınmış eseri, ``Pompey`in Son Günleri`` (1830-1833) eseridir. Alexander Pushkin ve Gogol`dan Peter Paul Rubens ve Van Dyck`a kadar karşılaştırılmış, sanat tarihinin ölümsüz eserleri arasına girmiştir. Bruillov bu dönemde Avrupa`nın en iyi ressamlarından biri olarak kabul edilmiştir. Bu eserini tamamladıktan sonra, Rusya`nın başkentine geri dönmüş ve aristokratlar ve elit entelektüeller bir çok dost edinmiş; İmparatorluk Sanat Akademi`sinde de yüksek bir konum kazanmıştır.
Akademi`de öğretmen olarak ders verirken (1836 - 1848) yeni bir portre tarzı geliştirir ve bu neoklasik basitlik romantik dokunuşu içinde bulundurur, realizm becerisi ile beraber yüksek seviyede psikolojik öğeler içeren resimler yapar. St. Isaac Katedrali`nin kubbesi için çalışırken, sağlığı bir anda bozulmuştur. Doktorlarının önerilerini dinleyen Briullov 1849`da Madeira`ya taşınmış ve son üç yılını İtalya`da geçirmiştir. Roma`da Cemetrio degli Inglesi mezarlığında gömülmüştür.
Bir Türk Kızı
Karl Briullov`un eserleri arasında en ilginçlerinden biri de 1837 ile 1838 yılları arasında çizdiği "``Bir Türk Kızı``" isimli portresidir. Bu dönemde Akademi`de öğretmen olarak ders veren Briullov; neoklasik basitliği ilk olarak bu resimde uygulamış ve romantik dokunuş da eserine yansımıştır. Türk kızının giydiği elbisesi, şapkası ile de o dönemdeki Türk kadınına ışık tutar.Bu resim Moskova`daki Tretyakov Galeri`sinde bulunmaktadır ve yağlı boya ile tuval üzerine çizilmiştir. Bir Türk Kızı`ndan önce çizdiği eserlerde genelde karanlık bir arka plan kullanan Briullov bu eserinde kırmızı bir renk kullanmıştır.
Dış bağlantılar
commonscat|Karl Briullov