Tarihi
Kırım Arkeolojisi ve Sanatı üzerinde pek çok kez durulmasına rağmen; Altınordu devrine kadar gidilmiştir.100.000 - 30.000 önce bulunan insan fosilleri Afrika, Avrupa ve Asya`nın yanısıra; Kırım yarımadasında; Starosele mağarasında da bulunmuştur. Bunun yanında bebek mezarı, çeşitli malzemeler de bulunmuştur. Mağara yaşamıyla ilgili birçok bilgi ele geçirilmiştir.
Yine ne kadar çok gerilere gittiğinin bir kanıtı da; yetişkin ve bir çocuğa ait neandertal tipte kalıntılar bulunmasıdır.
Mezolitik devre ait kültürel kalıntılar, taş aletler ele geçirilmiştir. Aynı zamanda ``Garnakrımskaya kültürü`` bulunmuştur.
Eneolitik kültürler (M.Ö 4500 - 2500), yani ``Srendni Stog``, ``Novodanilovka``, ``Aşağı Mikhaylovka-Kemi Oba``, ``Samara``, ``Khvalynsk`` ve ``Güney Urallara ait kültürlerle ilgili bilgi edinilmiştir.
Buluntulara ilişkin
Mikhaylovka ve aşağı Dinyeper bölgelerinde yapılan arkeolojik çalışmalarda, Yamnaya`nın devirlerine ait tabakalar bulunmuştur. Bunun yanısıra keramikiler, aletler ve hayvan fosilleri ele geçirilmiştir. Küçük evler, çakmaktaşları, temrenler, hançerler, taş yapımı baltalar ve topuzlar bulunmuştur.Mezar kalıntılarından da anlaşılmıştır ki; Bozkır Kültürü`nün altyapıları bu zamanlara dayanmaktadır. [1] Yaşar Çoruhlu [2]
Yine bu devirde bakır eserler, ip, tarak gibi dekorasyonlardan oluşan tabaklar görülmüştür.
Orta Kırım`da yaşamış olan İskitler`in yerleşimlerine dair kalıntılar da yer almaktadır.
Yine İskit`lerin mezar tipleri genellikle kurgan modelindedir.
Ayrıca Bozkır Kültürü`nü yansıttığı sanılan birçok hayvan figürlü alet-edavat ele geçirilmiştir.