İçerik Yaşam Devri
Sayısal ortamda şu aşamalardan oluşur:- İçeriğin oluşturulması ve kaydedilmesi
- Düzeltilmesi ve düzenlenmesi
- Kontrol edilmesi, gerekirse tekrar düzeltilmesi
- Onaylanması
- Yayımlanması ve dağıtılması
- Arşivlenmesi
- Bir süre sonra kullanımdan kaldırılması (silinmesi) ya da
- Tekrar kullanılmak üzere güncelleme amaçlı kontrol edilmesi
Amaçları
İçerik yönetimi amacına göre farklılık gösterebilir. - Yayımlamaya yönelik içerik yönetimi sık güncellemelerle karşı karşıyadır. Özellikle bu durumda olan internet ya da intranet siteleri bu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Web İçerik Yönetim Sistemi (WİYS) kullanırlar.
- İşletme tabanlı içerik yönetimi etkileşimli ya da harekete dayalı ( transaction driven) B2B, B2C kuruluş uygulamalında kullanılır. Böyle durumlarda kullanılan sisteme Kuruluş İçerik Yönetim Sistemi (KİYS) denir.
- Belge tabanlı içerik yöntemi, son ürünün basılı olarak ya da multimedyal ortamlarda (DVD gibi) dağıtılmasının da gerekli olduğu ortamlarda kullanılır. Bu tür sistemlere Belge Yönetim Sistemi (BYS) adı verilir.
Rol dağılımı
İçerik yönetiminde birlikte çalışan farklı gruplar değişik rol ve sorumluluklar üstlenirler: - Yazar: İçeriğin oluşturulması ve bazen de düzeltilmesinde yer alır.
- Editör: İçeriğin ince ayarının yapılması ve yayım şeklinin belirlenmesiyle uğraşir.
- Yayımcı: İçeriğin yayımlanmasını onaylar ve bunun sorumluluğunu üzerine alır.
- Yönetici: Kullanıcıların rollerini belirler ve içerikle ilgili teknik sorumluğu üstlenir.
- Okuyucu / Misafir: Genelde içeriğin sadece yayımlanmış ya da yayımlanmak üzere olan halini görme hakkına sahip, içerikten faydalanan son kullanıcıdır.
Kaynaklar
* Vikipedi