İpek (Sırpça: Peć), Kosova`nın Arnavutluk sınırı yakınında kasaba.
Prizren, Cakova, Ferizay, Gilan ve Mitrovitsa ile birlikte Kosova`nın altı kentinden biri olan İpek, ülkenin Arnavutluk sınırı yakınında yer alır. Türkçede İpek ismi ile bilinen şehrin günümüzdeki resmi adı Peć`dir. Kentin özgün adının da Peć olması muhtemeldir. Peć>İpek değişimi, Sırpça "ve" anlamına gelen "i"nin (misal: Bosna i Hersek) kelimeye dahil zannedilerek, Pec>İpec (İpek)`e dönüşmesi şeklinde ortaya çıkmış olabilir.
MÖ 4000 yıllarından beri Arnavutların vatanı olanfact Kosova, 6. ve 7. yüzyıllarda başlayan Sırp göçleri ile Slavlaştırılmaya başlandı. Sırplar, bölgenin o zamanki hakimleri olan Bizans`la mücadeleleri neticesinde bir devlet kurmayı başardılar. Kosova`nın bir kısmı 1170 tarihinde Stefan Nemandiya`nın kurduğu Ortaçağ Sırp Devleti`nin bir parçası oldu. Bölgenin tamamen ele geçirilmesi ise 1216 tarihinde gerçekleşti.//kosova.ihh.org.tr İpek, 1219 yılında Sırp Ortodoks Kilisesi`nin patrikhanesinin kurulduğu yer olması bakımından Sırp tarihinde özel bir önem taşır.
1. Murat`ın şehit düştüğü Kosova Savaşı ile 28 Haziran 1389`da Osmanlı hudutları içine katılan şehrin demografik yapısı, Osmanlıların bölgeye Arnavutları ve Müslümanları yerleştirmesiyle değişti. Bu uygulama İpek`le sınırlı kalmadı, bütün Kosova bölgesinde Arnavutlar çoğunluk haline geçtiler.fact
Mehmet Akif Ersoy`un babası İpekli Tahir Efendi, burada doğup büyümüş, daha sonra İstanbul`a gelmiş ve Fatih Medresesi`nde uzun yıllar müderrislik yapmıştır. Tahir Efendi`nin doğup büyüdüğü yıllarda Osmanlı Devleti sınırları içinde yer alan bir Arnavutluk kenti olan İpek, Balkan Savaşı`ndan sonra, 22 Mart 1913 Londra Sefirler Toplantısı sonucu Arnavutluk`un bağımsızlığı tanındığında, içinde yer aldığı Kosova bölgesiyle birlikte, Sırbistan sınırları dahilinde kaldı.