Sahibi ve başyazarı Ahmed Cevdet`ti (Oran). Türkiye`de rotatif baskı tekniği ile basılan ilk gazete olan İkdam, II. Abdülhamid döneminde birkaç kez kapatıldı.
İkinci Meşrutiyet`in ilanından (1908) sonra tirajını 40 bine kadar yükseltti. 14 Mart 1910`da ``Yeni İkdam`` adını aldı.2 6 Şubat 1912`den sonra da ``İktiham`` adıyla yayımlanmıştır. 10 Ağustos 1912`den itibaren yeniden ``İkdam`` adını alan gazetenin başyazarlığını 5 Eylül 1912`de Ali Kemal üstlendi. Gazete Mütareke döneminde Yakup Kadri`nin (Karaosmanoğlu) yönetiminde yayımlandı.
1923`te gazetenin yönetimi Ahmed Cevdet`in sağlık sorunları yüzünden Mecdi Sadrettin`e geçti. 1 Aralık 1928`den itibaren Latin harfleriyle basılan ``İkdam``, yayın yaşamının ilk yıllarından başlayarak dilde sadeleşme akımının öncülerinden ve Türkçülük akımının etkin savunucularından biri olmuştur.
İkinci Meşrutiyet sonrasında İttihat ve Terakki yönetimine karşı eleştirel bir tutum aldı. Mütareke yıllarında ise, Milli Mücadele`yi destekleyen yazılar yayımladı. Ahmed Rasim, Cenab Şahabeddin, Halit Ziya (Uşaklıgil), Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Hüseyin Cahit(Yalçın) ve Mehmet Emin (Yalman) gibi tanınmış yazarlar İkdam`ın yazı kadrosu içinde yer aldılar.
mehmet soyaslan - 3 yıl önce