Gloria Steinem

Kısaca: Gloria Marie Steinem (d. 25 Mart 1934, Toledo Ohio). ABD'li feminist, gazeteci ve kadın hakları savunucusu. Amerika'da yayınlanan feminist dergi ''Ms.''in kurucusu ve yayıncısıdır. ...devamı ☟

Gloria Marie Steinem (d. 25 Mart 1934, Toledo Ohio). ABD'li feminist, gazeteci ve kadın hakları savunucusu. Amerika'da yayınlanan feminist dergi Ms.in kurucusu ve yayıncısıdır. == Yaşamı İlk yıllar Gloria Steinem Toledo Ohio'da dünyaya geldi. Annesi Ruth Nuneviller, Alman kökenli, babası Leo Steinem, Almanya ve Polonya'dan göç eden yahudi bir ailenin çocuğuydu.. Babası gezici antikacılık işi ile uğraşıyordu ve gittiği her yere ailesini de sürüklüyordu. 1945 yılında boşanan aileden baba Kaliforniya'ya iş aramaya giderken, Gloria annesi ve kızkardeşi Suzanne ile Toledo'da kaldılar. Daha çocuk yaşlarda hasta annesine bakıyordu ve aile bütçesine katkıda bulunuyordu. Gloria Steinem Toledo'daki Waite High School lisesine devam etti ve liseyi Washington 'de bulunan Western High School lisesinde bitirdi. Daha sonra Smith College okuluna devam etti. 1963 yılında New York'daki Playboy-Bunny klübte, bu tür klüplerdeki kadınlarla, toplumun ilişkisini anlatan bir yazı yazmak amacıyla, çalıştı.

Politik faaliyetleri

Ünlülerle yaptığı birçok röportajlardan sonra başkan adayı George McGovern'i desteklemek üzere politik bir görev üstlendi. Bu nedenle New York'daki bir dergide işe başladı. 1962 yılında Betty Friedans'ın kitabı "Feminist Mistitizm (The Feminine Mystique) yayınlanmadan bir yıl önce Esquire dergisinde, evlilik ile kariyer arasında kalan kadınların yaşadığı baskıyı anlattığı bir makale yayınladı. Feminist hareketin içerisine katıldı ve kısa zamanda medya onu feminist kışkırtıcı olarak tanıtmaya başladı. Diğer önemli feministleri de ön plana çıkaran Steinem, avukat Florynce Kennedy ile birlikte bütün ülkeyi dolaşmaya başladı. 1971 yılında Ulusal Kadın Politikaları Kurulu (National Women's Political Caucus) ve Kadın Hareketleri Birliği (Women's Action Alliance)'nin kurucuları arasında yer aldı. 1972 yılında feminist bir yayın organı olan Ms. dergisini ayağa kaldırdı ve 1978 yılında dergi satılana kadar orada yazdı. 1991 yılında Choice USA dergisini kurdu. Dergi 2001 yılında Feminist Majority Foundation'a devredildi. Steinem, derginin altı kurucusundan birisi olarak dergi künyesinde ve yönetim kurulunda yer aldı. Bilinenin aksine feministlerin çok kullandığı şu slogan Steinem tarafından söylenmemiştir: "Bir kadının bir erkeğe olan ihtiyacı, en fazla bir balığın bir bisiklete duyduğu ihtiyaç kadardır." Gloria Steinem, Kadın Çalışma Birliği Koalisyonu'nun (Coalition of Labor Union Women) kuruluşunda görev aldı ve 1977 yılında Houston'da yapılan Ulusal Kadın Konferansı'na (National Conference of Women) katıldı. "Ms." dergisi tekrar ortaya çıkınca danışman yayıncı olarak görev aldı. 1993 yılında Amerika'nın Ulusal Ünlü Kadınlar Koridoru'na (National Women's Hall of Fame) kabul edildi. 1998 yılında bir gazete röportajında, kendisine Bill Clinton'un görevden alınma davası hakkında, Clinton yalan söylediği için görevinden alınmalı mı? diye sorulduğunda verdiği cevap: "Clinton Paula Jones meselesinde Lewinsky'e yalan söylediği için ve belki de cevap verme aptallığını gösterdiği için yargılanmalı.“

Özel yaşamı

1980'li ve 1990'lı yıllarda Gloria Steinem özel yaşamında talihsizlikler yaşadı. 1986 yılında kendisine göğüs kanseri ve 1994 yılında yüzde ağrılara neden olan trigeminusneuralgie teşhisi kondu. 3 Eylül 2000 tarihinde, 66 yaşında iken, David Bale ile evlendi. Düğün, Cherokee kızılderililerinin ilk kadın reisi olan arkadaşı Wilma Mankiller'in evinde gerçekleşti. Evliliği, kocasının 30 Aralık 2003'de Beyin lenfoması nedeni ile 62 yaşında ölmesi sonucu sona erdi. 2005 yılında Jennifer Baumgardner ve Gillan Aldrich'in çevirdiği "Ben bir çocuk aldırttım" belgesel filminde rol aldı. Bu filmde Hindistan'a öğrenim için gitmeden evvel Londra'da kürtaj yaptırdığını açıklayan genç bir kızı canlandırdı. Steinem, Amerika Sosyal Demokratları üyesi ve Kadının Sesi Organizasyonu yönetim kurulu üyesidir. Kanadalı besteci David Usher, "Love Will Save The Day" şarkısında Gloria Steinem'in konuşmalarını kullandı. Şarkı onun "It really is a revolutıon" (Bu gerçekten bir devrim) sözüyle başlıyor ve gene onun "We are talking about a society in which there will be no roles other than those chosen or those earned; we are really talking about humanism." (Bizim üzerinde konuştuğumuz toplum, insanların seçimleri veya kazandıklarından daha önemli hiçbir şeyin olmadığı toplumdur. Biz ciddi olarak insanlık üzerine konuşuyoruz." sözleriyle de bitiyor.

Eserleri

* The Thousand Indias (1957) * The Beach Book (1963) * Outrageous Acts and Everyday Rebellions (1983) * Marilyn: Norma Jean (1986) * Revolution from Within (1992) - "İçimizdeki Devrim"; Altın Kitaplar, 1993; ISBN 975-405-385-5 * Moving beyond Words (1993) * Doing Sixty & Seventy (2006)

Kaynaklar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Gloria Steinem Resimleri