Gevrekzâde Hasan Efendi

Kısaca: Gevrekzâde Hasan Efendi (d.1727,[http://ekitap.eyup.bel.tr:9600/sempozyum/eyup09/24_Duygu%20Nev%C5%9Fe.pdf Duygu Nevşe, Eyüp'te Medfun Bir Hekimbaşı'nın Müzikle Tedavi Risalesi, ''IX. Eyüpsultan Sempozyumu (13-15 Mayıs 205)Tebliği Kitapçığı, Erişim tarihi:23.05.201''3]İstanbul ö. 1801), Osmanlı hekimi ...devamı ☟

Gevrekzade Hasan Efendi (d.1727,İstanbul ö. 1801), Osmanlı hekimi Geleneksel Osmanlı hekimliğinin son temsilcisidir. kimi kaynaklarda ise büyük ihtimalle I. Mahmud dönemi hekimlerinden Gevrekzade Ahmet-i Sani'nin oğlu olduğu belirtilir. Hasan Efendi, öğrenim yaşı geldiğinde önce klasik medrese öğrenimini tamamladı; ardından ünlü hekimlerden Tokatlı Mustafa Efendi, onun damadı Hekim İsmail Efendi, Katipzade Mehmed Refi, Hekimbaşı Müneccimbaşızade Mehmed Emin Efendi'nin yanında tıp öğrenimini tamamladı. Süleymaniye Darüşşifası ve Tıp Medresesi'nde başhekimlikle görevlendirildi. III. Mustafa döneminde 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda ordu hekimbaşı olarak katıldı. İstanbul'a döndüğünde saray hekimleri arasına katıldı. 1786'da Hafız Hayrullah yerine saray başhekimi oldu. 1789'da I. Abdülhamid'in geçirdiği beyin kanamasına çare bulamaması ve hükümdarın ölmesinin ardından tahta geçen III. Selim onu hekimbaşılıktan azletti ve Halep kadılığına atadı. 1797'de Edirne mollası oldu. 1801'de hayatını kaybetti. Eyüp'te, Şeyhülislam Şerifzade Mehmed Molla Efendi haziresine defnedilmiştir(Günümüzde mezarı hazire duvarı ile Canan Hanım türbesi arasındadır).

Bazı Eserleri

* Neticetü’l-Fikriyye fi Tedbiri Veladeti’l-bikriyye, kadın-doğum ve çocuk hastalıkları ile ilgili önemli bir eserdir. * Risale-i Nikris, ayak ağrısının sebepleri, devreleri ve tedavisini anlatır. Topkapı Müzesi Kütüphanesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kütüphanesinde birer nüshası vardır. * Düsturu'l-Amel fi Tedbiri's-Sıhha ve'l-İlel, kalp, nabız, ateşlenmenin sebepleri ve akciğer iltihabını ele alır. * Risale-i Tıbbiye, göz ve beyin hastalıklarıyla gut, aksırık, nezle gibi hastalıkları konu alır. Bir nüshası Topkapı Müzesi Kütüphanesindedir. * Risale fi Marazi'l-İskorbüt, C vitamini eksikliğinden meydana gelen iskorbüt hastalığı ile ilgilidir. * Mücennet'üt Et-Taun vel-Veba, İlyas b. Abram'ın salgın hastalıklardan bahseden eserinin, genişletilmiş tercümesidir. * Dürret-ül-Mensuriyye fi Tercümet-il-Mensuriyye, bu Mansur Hasan el-Kumri’nin “Guna ve Müna” isimli kitabının tercümesidir. * Risale-i Zübdet-ül-Kuhliyye fi Teşrihi'l-Basariyye, göz hastalıklarını ve tedavilerini bildirir; Sadaka b. İbrahim eş-Şazeli el-Mısri'nin eserinin çevirisidir. Topkapı Müzesi Kütüphanesi'nde bir kopyası vardır. Risalenin sonunda yer alan Risaletü'l-musikiyye mine’d-devai'r- ruhaniye, ruhi hastalıkların müzikle tedavisi hakkındadır.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.