Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 3 tane başkenti vardır. Bunlardan; Pretoria kenti yürütmenin başkenti, Bloemfontein yargı başkenti ve Cape Town şehri yasama başkentidir. En büyük kenti Johannesburg şehridir. 2010 yılı rakamları ile tahmini nüfusu 49,991,300 (25. sırada). Ülke nüfusnun %79.3 siyahiler, %9.1 beyazlar %9.0 melezler ve %2.6 asyalılardan oluşur. Toplam yüzölçümü 1,221,037 km2'dir (25. sırada). Ülkede 11 tane resmi vardır. Afrikaanca, Güney Ndebele dili, Güney Sotho dili, İngilizce, Kuzey Sotho dili, Swati dili, Tsonga dili, Tswana dili, Venda dili, Xhosa dili, Zuluca dilleri resmi dillerdir.
Güney Afrika'nın yönetim biçimi demokrasidir. GSYH'sı 2008 rakamları ile 493.4 milyar dolardır. Kişi başına milli gelir ise 10,136 dolardır.
Güney Afrika'da yönetim başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein'dir.Yabancı Öğrenciye Çalışma İzni: Güney Afrika'da yabancı öğrenciler haftada 20 saate kadar çalışabilir.
Coğrafi Konum
Güney Afrika doğal güzellikler ve zengin bir kültürel mirasla kutsanmış olağanüstü bir ülke. Güney Afrika'da iklim ılıman iklimden subtropikal iklime geçiş yapmakta.Yeryüzü şekli itibariyle sade bir çöl görünümünden muhteşem dağlara, bereketli ovalara ve ormanlara kadar değişim gösteriyor. Güney Afrika halkı kırsal kesimlerde yaşayan topluluklar ve tüm dünya ülkelerinde olduğu üzere şehirlerde yaşayan sofistike ve kozmopolitan insanlardan oluşmakta.
Afrika kıtasının en güneyinde bulunan Güney Afrika 1.3 milyon km2'lik (500.000 mil2) yüzölçümü ile İngiltere'den beş kat, Kaliforniya, Nevada ve Arizona eyaletlerinin birleşiminden ise daha büyük.
Ülke Kuzeyde büyük Limpopo Nehri'nden yaklaşık 2000 kilometre'lik uzantıyla güneyde Ümit Burnu ve Agulhas Burnu'nu içine alan kıta topraklarına sahip.
Batıda Atlas Okyanusunun yıkadığı kıyılardan Doğuda ılık Hint Okyanusuna uzanan Güney Afrika'nın kıyı şeridi 3600 kilometre. Ülkenin bir kıyıdan diğer kıyıya uzanan kumsallarında güneş ve su sporları sevenlere hiç bir kısıtlama yok.
Güney Afrika Cumhuriyeti Afrika'nın en güneydeki kesimini kaplar. Komşuları Namibya, Botsvana Cumhuriyeti, Zimbabwe, Mozambik Cumhuriyeti ve Swaziland Krallığı'dır. Güney Afrika toprakları Lesotho Krallığı'nı bütünüyle içine alır. Cape Town'un 1 920 km güney doğusunda Güney Atlantik'te bulunan Prince Edvvard ve Marlon Adaları 1947 yılında Güney Afrika tarafından alınmıştır.
Güney Afrika, batıda, güneyde ve doğuda Güney Atlantik ve Hint Okyanusu'nun güneyi ile çevrilmiştir. Güney Afrika 'nın kıyı şeridi sırasıyla kuzeye doğru akan soğuk Benguela ve güneye doğru akan Agulhas ile yıkanır.
Ülke kurak olup yıllık ortalama yağış miktarı 464 mm'dir. Yazları sıcaklığın 32°C'nin üzerinde olduğu günler oldukça fazladır. Nisan ve Mayıs genellikle en uygun hava koşullarının olduğu aylardır.
Mesai Saatleri
Özel Kuruluşlar : Pazartesi-Cumartesi 09:00 - 18:00 Bankalar: Pazartesi-Cuma günleri mesai 09:30 - 16:00 arasıdır. Cumartesi günleri bazı şubeler 8:00 - 12:30 arası çalışmaktadır. Kamu Kurumları: 08:30 - 17:00 Mağazalar: 09:00 - 19:00 saatleri arası açık. Bazı turistik yerlerde mağazaların kapanma saatleri gece 22:00'ye kadar uzayabilmektedir. Cumartesi günleri mağazalar daha kısa süreyle çalışır. Pazar günleri mağazaların önemli bir kısmı kapalıdır.Sağlık
Bugün Güney Afrika Cumhuriyeti, AIDS hastalığında çok tehlikeli bir noktaya gelmiştir. Ülkenin tamamında her 4 kişiden biri AIDS taşıyıcısıdır. Ortalama insan ömrü kadın ve erkeklerde 47 yıldır. Bu diğer Afrika ülkelerine göre yüksek sayılabilir ancak yinede gelişmiş ülkelerin ve Türkiye'nin çok gerisindedir.Ülkede kalış süreniz dahilinde her hangi bir hastalık, hastane gereksinimi veya kazalara karşı sigortalı olmanızı tavsiye ediyoruz. Güney Afrika'nın tıb alanında ün sahibi bir ülke olduğunu da hatırlatalım. Mevsimler
Güney Afrika, ekvator çizgisinin güneyinde yer aldığından iklimler Türkiye'nin tersidir.
İlkbahar ayları: Eylül, Ekim, Kasım Yaz ayları: Aralık, Ocak, Şubat Sonbahar ayları: Mart, Nisan, Mayıs Kış ayları: Haziran, Temmuz, Ağustos
Yaz aylarında ortalama sıcaklık 30 derece civarıdır.Kış ayları rüzgarlı ve çok nadiren sıfırın altındadır.
İklim
Genel anlamda ülkenin iklimi ılıman ve sıcaktır. İklimler ve mevsimler arasında çok büyük değişikliklere rastlanmaz. Turizm Merkezleri Yaz Kış Bloemiontein (Free State) 29,0 ° C 18,5C Cape Town ( Western Cape) 24,0 ° C 22,6 ° C Durban (KwaZulu-Natal) 25,5 ° C 22,6 ° C Johannesburg (Gauteng) 24,7 ° C 18,0 " C Kimk-rley (Northern Cape) 32,0 ° C 20,0 ° C Nelspruit (Mpumalanga) 28,5 ° C 23,0 ° C Pretoria (Gauteng) 27,5 ° C 21,0 ° CElektrik
Güney Afrika'da Elektrik 220/230 Volt ve 50 Hz'dir.Toplum
Modern metropol Johannesburg'un çılgın kalabalığından yalnızca 20 dakika uzaklıkta bulunan Sterkfontein Mağaralarında halen yankılanan ve o ürküntü veren duyguyu derhal algılayacaksınız. Sterkfontein insanoğlunun ilk yürümeye başladığı dönemlere ait fosillerin bulunduğu bir Dünya Koruma Alanı.Hiçbir ziyaretçi ilk San insanının sınır tanımaksızın kayaların üstüne işledikleri sanatlarını görmeden ülkeden ayrılmak istemeyecektir. San insanının ilk evleri olarak kabul edilen bu mağaralar halen koruma altında tutuluyor. Güney Afrika'da bulunan bu mağaraların her birini birer hazine evi olarak adlandırmak doğrusu yanlış olmayacaktır. Bazıları Taş Devri insanının evi olarak kullanıldığının işaretlerini taşıyor; bazıları da jeolojik devirlerin sarkıt ve dikitlerini halen muhafaza ediyor.
Bir zamanlar Bushmen'ler olarak da bilinen bu soylu göçebe San insanları bin yıl önce Afrika'nın güney kesimlerine doğru indiler ve bir avcı topluluğu olarak adlarını tarihe yazdırdılar. Daha sonraları Hollandalılar tarafından 'Hottentots' olarak isimlendirilen Khoikhoi'lerin ülkenin güney kıyılarına yerleşen Avrupalı gemici ve göçmenlerle ticaret yapan ilk yerli halk olduğunu görüyoruz.
Khoikho'lerin ülkenin güney kıyılarına yerleşmelerinin en önemli nedenlerinden biri günümüz Güney Afrika'sının kuzey ve doğu bölgelerinin 17. yüzyıldan başlayarak oldukça değişik bir kültüre sahip, demir madenini kullanmayı öğrenen ve sığır yetiştiren Xhosa insanları tarafından işgal edilmesidir. Ancak Xhosa'lar da sonraları güney kesimlere doğru göç ettiler.
Zulu halkına gelince, Xhosa'ların tam aksine, yerli Afrikalılar arasında en dövüşken ve korkusuz olandır. 19. yüzyılın başlarında bugün KwaZulu-Natal olarak bilinen bölgede liderleri Shaka önderliğinde İmparatorluklarını kurdular. Zulu,'ların savaşları genellikle beyaz yerleşimciler, sonraları ise İngiliz ordusu ile oldu. KwaZulu-Natal bölgesinin iç kesimleri tarihi savaş alanlarıyla bir çok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir.
Bir insan mozaği
Farklı soy ve farklı ırklardan gelen yaklaşık 49 milyon insanın vatanı olan Güney Afrika'da İngilizce ve Afrikans dillerinin yanı sıra, Xhosa, Sotho, Venda, Tsonga, Pedi, Shangan ve Ndebele yerli dilleriyle birlikte 11 resmi dil kullanılmaktadır. Bu yerli diller birbirlerine ancak Almancının İspanyolca'ya benzediği kadar benzerler.Turistlere zengin kültür yelpazesinin ilk ipuçlarını veren bu dil çeşitliliği eşsiz bir ülke olan Güney Afrika'nın bu sıfatı hak ettiğinin en önemli belirtisidir. Güney Afrika Avrupa kültürünün geleneklerle kesiştiği, küresel akımların eski törelerle omuz omuza verdiği, güneyin kuzeyle, doğunun batıyla kaynaştığı bir ülke...
Kültür köylerindeki sergilerde görebileceğiniz el sanatları, yöresel yemeklerin hazırlanışları ve izleyeceğiniz yerel dans ve törenler, Güney Afrika'nın kırsal kesimlerine ait geleneksel yaşama açılan pencereler olacaktır. Eğer seçiminiz Johannesburg'un dış kesimlerindeki büyüleyici Soweto'ya yapılacak bir gezi ise, derme çatma kulübe ve mütevazı evlerin hemen yanı başında muhteşem malikaneleri de görme şansını elde edecek, caz kulüpleri ve meyhanelerden yayılan gizemli ruhu ve enerjiyi hissedeceksiniz.
Sayıları 5 milyona varan, Afrikans ve İngilizce dillerini kullananlar olarak iki kategoriye ayrılan Avrupa asıllı Güney Afrika'lılar ise ülkeye ilk yerleşen Hollandalılardır.
Nitekim, yüzyıllar boyu süren göçler doğal olarak bu karışıma diğer kültürlerin de zengin bir akımını sağlamıştır. Ülke nüfusuna yaklaşık bir milyon civarında çoğunlukla Hindistan'da sözleşmeli işçi olarak gelen Asya kökenliler de eklenmiştir. Ayrıca büyük bölümü doğu Doğu Cape bölgesinde yerleşen üç milyon kadar olan melezler de bu mozaiğin bir parçası olmuştur. Orijinleri ise köle işçiler ve beyaz sahiplerin ve hatta yerli Khoikhoi ve Xhosa insanları arasındaki ilişkilere, evliliklere dayanmaktadır.
Gçkkuşağı ulusu
Güney Afrika 'nın gökkuşağı ulusu az sayıda San üyeleri (Bushman'lar); Sotho-Tsvvana halkı olan Nguni'ler (ki bunlara Güney, Kuzey ve Batı Sothos'ları (Tsvvana'lar) dahildir); Tsonga'lar; Venda'lar; Hintiler, Afrikalılar; ingilizce konuşan Hollanda, Fransa, Portekiz, italya ve diğer Avrupa ülkelerinden gelen göçmenler ile değişik kökenlerden gelen diğer halklardan oluşur.Irk Ayrımcılığının Sonu
Çok değil bundan henüz 14 yıl önce Güney Afrika, 1990'ın sonunda ırkçı politikasına son verene kadar 20 yüzyılın tek resmi ırkçı ülkesiydi. Ülkede siyahlar için acımasız kanunlar vardı. Siyahların kullandığı her 2 oy, bir beyazın oyuna eşitti. Bir çok yere siyahların girmesi yasaktı. Parlamentoda temsil edilemiyorlar, parti kuramıyorlardı. Seçimlerde aday olamıyorlardı. Tamamen beyaz azınlığın egemen olduğu bir ülke idi.Gerek Afrika Ulusal Kongresi (ANC) gerekse Pan Afrika Kongresi (PAC) giderek büyüyen uluslararası desteği yanına aldığı halde on yıllarca süren mücadelesinde ayrımcı devletin güvenliğine nüfuz edememiştir.
Bununla birlikte, yetmişli yıllarda, denge değişmeye başlamıştır. Bütün ileri hareketlerde ANC'nin rolü beyaz liderlerin, sürgündeki liderlerin 1988 ve 1989 yıllarındaki kongrelere katılmaları yönündeki kararında açıkça görülmüştür. Bunu, Başkan FW de Klerk'in Afrika Ulusal Kongresi'nin hapisteki lideri Nelson Mandela'nm Şubat 1990'da koşulsuz olarak salıverilmesini sağlayan kararı izlemiştir.
ANC'nin ırkçılık karşıtı demokrasi ilkesine sıkı sıkıya sarılması sağlam bir temel oluşturmuş, bunun sayesinde bütün siyasi partiler Johannesburg yakınındaki Dünya Ticaret Merkezi'nde 1991 ile 1993 yılları arasında geçici bir anayasa oluşturabilmişlerdir.
Başarısız olmaları için gösterilen tüm olumsuz çabalara rağmen hem anayasa müzakerelerinde hem de Nisan 1994'te yapılan ilk demokratik seçimde uzlaşma zafer kazanmıştır.
Yönetim
10 Mayıs 1994 tarihinden bu yana Güney Afrika çok partili kabineye sahip nispi sistemle beş yıllık bir süre için iş başına getirilmiş demokratik Ulusal Birlik Hükümeti (GNU) tarafından yönetilmektedir.Doğal Kaynaklar
Taze su ve deniz kaynakları
Güney Afrika büyük ölçüde yarı kurak bir ülke olup öngörülemeyen kuraklık ve taşkınlara eğilimlidir. Ülkenin yaklaşık yüzde 65'i yılda 500 mm'nin altında yağış alır. Bu rakam genel olarak iyi bir kuru tarım için gerekli minimum değer olarak kabul edilir.Bütün Güney Afrika'yı yeterli suya kavuşturmak ve sağlıklı bir yaşam ortamı temin etmek amacıyla 1994 yılında Su İşleri ve Ormancılık Bakanlığı Halk Su Temin ve Sağlık Koruma Programı başlatılmıştır. O tarihten bu yana daha önce hizmet götürülemeyen 700.000'in üzerinde kişiye su sağlanmıştır. 1995 yılında Güney Afrika balıkçılık sanayii toplam 580.000 ton (canlı ağırlık) balık, kabuklu deniz hayvanı, su yosunu ve guano elde etmiştir. Ürünün yüzde 90'dan fazlası batı sahilinin verimli soğuk sularından çıkarılmıştır.
Güney Afrika Uluslararası Balina Komisyonu'nun üyesi olup 1976'dan beri balina avcılığı yapmamaktadır. Ayrıca Güney Afrika'da yaklaşık 2 milyon fok bulunduğu halde, dünya çapında vahşi memeli hayvanların kürk ticaretinde kullanılmasına ve avlanma metotlarına karşı dünyada varolan muhalefet nedeniyle son yıllarda hiç fok avlanmamıştır.
Tarım
Güney Afrika ikili bir tarım ekonomisine sahiptir: iyi bir gelişme düzeyine sahip ticari sektör ile geleneksel kırsal kesimde gelişen destekleme odaklı sektör. Tarımın Gayrı Safi Milli Hasıladaki (GSMH) payı yüzde 4,4'tür.Mısır ve buğday Güney Afrika'nın en önemli tahıl ürünleridir. Diğer tarım ürünleri arasında arpa, süpürge darısı, yer fıstığı, ay çiçeği, şeker, meyva, üzüm, turunç, ananas, diğer subtropikal meyveler, pamuk, tütün, patates ve çiçek bulunur. Güney Afrika'nın birçok kesimlerinde hayvancılık yapılır. Güney Afrika normal olarak et ihtiyacının yüzde 85'ini kendisi karşılar, geri kalanı ithal edilir. Av hayvanı yetiştiriciliği büyük bir ekonomik potansiyele sahip gelişmekte olan bir endüstridir.
Madenler ve Enerji
Güney Afrika madenler bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ülke dünyanın en büyük altın üreticisi durumundadır. Bununla birlikte 1996 yılı yerel altın endüstrisinin en kötü yıllarından biri olmuştur. Şu anda Güney Afrika yüksek maliyetli üretici olarak altın üretimi sıralamasında Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra gelmektedir.Güney Afrika'da dünyanın en büyük krom, vanadyum, manganez, andaluzit rezervleri ile, aynı zamanda önemli miktarda antimuan, asbest, elmas, kömür, fluorspar, fosfat, demir cevheri, kurşun, çinko, uranyum, magnezyum mikası ve zirkonyum rezervleri bulunmaktadır. Bütün maden üretiminin yaklaşık yüzde 80"i ihraç edilmektedir, ihracat gelirleri 1996 yılında '46.086 milyon Randa ulaşmıştır.
Aslında kırsal kesimdeki bölgelerde evde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı yakacak odunundan elde edilmektedir, ihtiyaç duyulan enerjinin geri kalan bölümü kömür ve gazyağından küçük bir kısmı ise sıvı petrol gazından temin edilmektedir.
Düşük maliyetli kömür rezervleri tükendiğinde nükleer enerji uygulaması olası seçeneklerden bir tanesidir. Güney Afrika'nın tek nükleer enerji istasyonu olan Koeberg'te 1 840 MW kapasiteye sahip iki PWR reaktörü işletilmektedir.
Petrol ve gaz üretimi şu anda Mossel Körfezinde F - A gaz sahasındaki faaliyetlerle sınırlı olup Mossel Körfezindeki Mossgaz tesisinde yılda 1,8 bcm üretim gerçekleştirilmektedir. Tesisin öngörülen ömrü 25 yıldır.
Ekonomi
Güney Afrika'da tarım, madencilik, yan sanayii, ticaret ve geniş yapıdaki hizmet kuruluşlarının toplumun refahına önemli katkı sağladığı modern, ve çeşitlilik gösteren bir ekonomi vardır. Güney Afrika ekonomisi dünyadaki en "açık" ekonomilerden biridir. Güney Afrika'da dış ticaretin GSMH'deki payı birçok ülkede olduğundan daha fazladır. 1997 yılının ilk dokuz ayında, dış ticaret GSMH'nın neredeyse yüzde 54.7'sini oluşturmuştur. Yine 1997 yılının ilk dokuz ayında Güney Afrika'nın dış ticaret fazlası 7 992 milyon Rand'a ulaşmıştır.Ülke, aralarında gıda ürünleri, tekstil, ayakkabı, giysi, metal ve kimyasal ürünler, kağıt ve kağıt ürünleri, makineler, ulaştırma ve elektrik ekipmanlarının olduğu çeşitli tüketim malları imal etmektedir.
Para Birimi : Rand (R). R1 = 100 cent Nominal değerlerde ; R1,00, R2,00, R5,00 metal para ve Rl0,00, R20,00, R50,00, Rl00,00 ve R200,00 banknotlar mevcut. 1USD = 8 Rand , Rl = 150,000 TL
Döviz
Seyahat çeklerini ve tüm belli başlı yabancı para banknotlarını hava alanları, ticari bankalar ve büyük otellerde bozdurabilirsiniz. American Express, Dinner Club, Master Card, Visa ve benzeri tüm uluslararası kredi kartları ülkede kullanılmaktadır.Ancak küçük kasabalar, sayfiye yerleri ve bazı perakende dükkanlarda kredi kartı kullanımı yaygın değildir.
Bankalar
Hafta içi 09.00 –15.30, Cumartesi günleri ise 08.30 – 11.00 saatleri arasında tüm belli başlı ticari bankalarda ve ATM’lerle döviz işlemlerinizi yapabilirsiniz. Yedi uluslararası bankanın şubeleri de belli başlı şehirlerde hizmet vermektedir.Katma Değer Vergisi
KDV hemen hemen tüm mal ve hizmetlere dahildir. Ziyaretçiler satın aldıkları malların katma değer vergisini ödemekle beraber, ülkeden ayrılırken hava alanları, limanlar ve vergi dairelerinden 250.000 Rand’ın üzerindeki harcamaları için vergi iadesi talep edebilirler.Sanat Kültür ve Spor
Sanat ve Kültür
1994 yılında Sanat ve Kültür Bakanlığı kurulmuş ve yeni bir daire, Sanat, Kültür Bilim ve Teknoloji Dairesi sanat, kültür, bilim ve teknoloji konularını üzerine almıştır. Bakanlık ayrıca, bütün Güney Afrika vatandaşlarına sanatı taşıyabilmek amacıyla Sanat ve Kültür Görev Grubu'nu (Actag) kurmuştur.Güney Afrika nüfusunun heterojen doğası, kendisini dil, sanat ve dinlerde gösteren bir kültürler mozaiğinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Güney Afrika'nın çeşitli halkları düşünülerek Anayasa' da 11 resmi dil kabul edilmiştir.
Güney Afrika'lı sanatçılar sanatın bütün alanlarında faaliyet göstermektedir: resim, heykel, tiyatro, müzik, opera, bale ve edebiyat. Güney Afrika' lı sanatçıların pek çoğu uluslararası platformda tanınmaktadır.
Anayasa' da ibadet özgürlüğü tanınmış olup bu konudaki resmi politika dini ibadetlerin birbirine karışmamasını öngörmektedir. Nüfusun yüzde 80'i HIristiyandır. Diğer önemli dini gruplar arasında Hindular, Müslümanlar ve Yahudiler sayılabilir.
Spor ve Eğlence
Güney Afrika'lı sporcu kadın ve erkekler Güney Afrika'nın ve dünyanın oyun alanlarında dereceler almakta, dünya rekorları, Afrika kıtası ve milli rekorlar kırmaktadırlar. Amerikan futbolu, futbol, tenis, kriket, golf, bovvling, yüzme, motor sporları, boks ve atletizm popüler sporlardan bazılarıdır.1994 seçimlerinden sonra, spordaki dengesizliklere el atmayı hedefleyen bir plan oluşturulmuş olup bu kapsamda ulusal düzeyde spor toto organizasyonu, ulusal spor ve eğlence akademisi, sporun her seviyesini kapsayacak gelişim programları, kırsal bölgelerde spordan mahrum olanlar için çok amaçlı tesisleri ile Güney Afrika'nın sporcu vatandaşları için bilimsel destek hizmetleri oluşturulması ve kurulması öngörülmektedir.
1996 yılı Güney Afrika sporu açısından coşku verici bir yıl olmuştur. Bafana Bafana (milli futbol takımı) Afrika Kupasını almıştır. Yine Olimpik ve Yarı Olimpik oyunlarda birkaç madalya kazanılmış, Dünya Golf Kupası ile Dünya Kadınlar Bovvling Şampiyonasında başarılar elde edilmiştir. 1997 yılında CapeTown 2004 Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği için yarışmıştır.
Müzik ve Dans
Güney Afrika'da Johnny Clegg, Mango Groove, Brenda Fassie ve Miriam Makebe gibi uluslararası üne sahip şarkıcıların yanı sıra şehir ve kasabalarda çoğunlukla caz ve Kwela-Kwaito gibi yerel ezgilerle kaynaşmış müzik kulakları şenlendirir.Ülke opera, senfoni ve oda müziği gibi sanatın her dalına verdiği ve bir geleneğe dönüşen desteği ile gurur duymakta. Ünlü Soweto String Quartet (Dörtlüsü) iki ayrı tür müziğin nasıl bütünleştiğinin muhteşem örneklerini sunuyor.
Aynı tezat Güney Afrika'nın dans mirasına da yansımış; büyük şehirler Avrupa geleneklerine bağlı bale ve modern dans tarzlarını korurken, ziyaret edeceğiniz diğer mekanlarda birçok farklı dans örneklerini izleyebilirsiniz.
Afrika halkı yaradılışları dolayısıyla müziğin temposuna her an uymaya, şarkı söylemeye ve dans etmeye hazırdır. Özellikle kutlama törenlerinde tüm halk güne coşku ve neşeyle katılır. Ayrıca geleneksel kabile dansları her toplulukta sık sık pratiğe dönüşmekte ve korunmakta.
1993 tarihli Güney Afrika Anayasası (1993 tarih ve 200 No'lu kanun) partiler arasında yapılan yoğun müzakerelerden çıkan bir üründür. Bu ayrıca Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 1996 Anayasasına (1996 tarih ve 108 No'lu Kanun) temel teşkil eder. Yeni Anayasanın hazırlanmasında halk katılımı önemli rol oynamıştır.
Anayasanın nihai metni 4 Aralık 1996 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından oy birliği ile onaylanmıştır. Anayasa 10 Aralık 1996 tarihinde Sharpeville'de Başkan Nelson Mandela tarafından imzalanmış ve 4 Şubat 1997 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti, her birinin kendi meclisi, başbakanı ve Bakanları olan dokuz eyalete bölünmüştür. Her eyalet meclisi, Parlamento’ daki Senato nun yerini alan Ulusal Eyaletler Konseyinde temsil edilmektedir.
Dış ilişkiler
Güney Afrika milletler cemiyetinin tam ve eşit üyesidir. Ülkenin yurtdışında 95 elçiliği, 50 ülkede ise yerleşik olmayan temsilciliği bulunmaktadır. Şu anda ülke 20'den fazla uluslararası kuruluşun üyesi durumunda olup 171 ülkeyle ilişkilerini sürdürmektedi r. Toplam 101 ülkenin Güney Afrika'da mukim elçiliği bulunmakta olup bu ülkelerden dördü gayrı yerleşik olarak temsil edilmektedir.Diğer Afrika ülkeleri ile resmi irtibat önceliklidir. Şubat 1996 itibariyle Güney Afrika'nın 50 Afrika ülkesi ile resmi ilişkisi bulunmaktadır. Afrika ayrıca Güney Afrika'nın ihracat yaptığı üçüncü en büyük kıta pazarı durumuna gelmiştir. Güney Afrika Zimbabwe, Botsvana, Lesotho ve Swaziland'tan gelen mamul ürünler, Namibya'dan gelen sığır ve koyunlar, ve Namibya ve Botsvana'dan gelen sığır eti için önemli bir pazar konumundadır.
Afrika'nın kuzey bölgeleriyle ilgili olarak Ulusal Birlik Hükümeti'nin (GNU) birinci hedefi büyümeyi ve ulusal refahı en üst seviyeye çıkartmak ve neticede sürekli bölgesel gelişme ve entegrasyon oluşturmak suretiyle bölgesel işbirliğini teşvik etmektir.
Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) aracılığıyla Güney Afrika bölgesel ekonomik gelişmeyi yakalamak için çaba göstermektedir. SADC'e 31 Ağustos 1999 tarihine kadar Devlet Başkanı Nelson Mandela başkanlık etmiştir.