Finike Ardıcı
Kısaca: Finike ardıcı (Juniperus phoenicea), Cupressaceae (servigiller) familyasından çalı ya da 2-6 metre boylarında, dik ya da sarkık dallı bir ardıç türü. Uzaktan bakıldığında serviye benzer. Bu nedenle “Servi ardıcı” adını da almaktadır. ...devamı ☟
Yapraklar pul yaprak halinde, ancak genç bireylerde ve bazen yaşlı bireylerin alt dallarında iğne yapraklar bulunmaktadır. Pul yaprakların sırtlarında yuvarlakça bir yağ bezesi de bulunur. Pul yapraklar üçlü ya da karşılıklı dizilmişler koyu ya da mavimsi yeşildirler.
Çiçekler bir cinsli iki evcikli, bunlardan erkekler terminal halde, kirli sarı renkte, dişiler ise yine terminal durumlu, kozalak uzun saplı, rengi portakal sarısı ya da kırmızımsı kahverengidir.
Kozalak üç çift puldan oluşur. İki yılda olgunlaşır. Pullar ezildiğinde lifi bir yapı gösterir. Tohum sayısı 3 - 6 kadardır.
Doğal olarak Akdeniz yöresi, Kuzey Afrika, Suriye, Türkiye’de Batı Anadolu’da alçak kesimlerde ve makilik alanlar içinde dağınık olarak bulunur. Kurak kesimlerde, özellikle Muğla, Marmaris, Kuşadası ve Samsun Dağı’nda yayılır.
Odunundan kurşun kalem sanayiinde yararlanılır.
Bu konuda henüz görüş yok.