Fatma Aliyye Hanım

Kısaca: Fatma Aliyye Hanım romancı, yazar. 1864 senesinde İstanbul’da doğdu. Ahmed CevdetPaşanın kızıdır. Özel hocalar tarafından yetiştirildi. Fransızca ve Arabiyi öğrendi. ...devamı ☟

Fatma Aliyye Hanım romancı, yazar. 1864 senesinde İstanbul’da doğdu. Ahmed Cevdet Paşanın kızıdır. Özel hocalar tarafından yetiştirildi. Fransızca ve Arapça öğrendi.

Babasının vazifesi dolayısıyla Haleb ve Şam’da bulundu. Ahmed Midhat Efendinin teşvikiyle yazı hayatına başladı. Romanlar yazdı, Fransızcadan tercümeler yaptı. İkinci Abdülhamid'in yaverlerinden Faik Paşa ile evlendi. 1897 Türk-Yunan savaşında Asker ve asker ailelerine yardım gayesiyle Cemiyet-i İmdadiyye isimli bir dernek kurdu. 1908 Meşrutiyet devrine kadar gittikçe artan bir şöhrete kavuştu. 1908 senesinden sonra yazı hayatından uzaklaştı. Fatma aliyye, ilk romanlarında Fransız romanlarının tesirinde kaldı. İlk kadın romancı olması dolayısıyla, ismi Avrupa ve Amerika’da duyuldu. Devrinde mühim sayılacak romanlar yazdı. Nisvan-i İslam isimli eseri, Fransızcaya ve Arabiye, udi isimli romanı Fransızcaya çevrildi. 1936 senesinde İstanbul’da vefat etti.

debi yaşantısına 1889'da George Ohnet'in Volonte adlı romanını Meram adıyla çevirerek başladı. Bu romanı "Bir Hanım" imzasıyla çevirmiştir. Fatma Aliye'nin bu çabası Ahmed Midhat tarafından Tercüman-ı Hakikat gazetesinde övüldü. Daha sonra yapıtlarında "Mütercime-i Meram" takma adını kullandı. 1892 yılında ilk romanı olan Muhadarat'ı yazdı. Bu romanında bir kadının ilk aşkını unutamayacağı inancını çürütmeye çalışır. Romanlarında çoğunlukla duygusal aşk temalarını işler.

1914 yılında yazdığı Ahmed Cevdet Paşa ve Zamanı son yapıtıdır. bu romanında Meşrutiyet sonrası siyasal yaşamı ortaya koymayı amaçlamıştır. Fatma Aliye 13 Temmuz 1936 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

Diğer Önemli Yapıtları

* Roman: Ref'et (1898), Udi (1899), Enin (1910).
  • Yaşamöyküsü ve tarih alınındaki yapıtları: Namdaran-ı Zenan-ı İslamıyan (Ünlü İslam Kadınları) (1892), Teracüm-i Ahval-ı Felasife (Felsefecilerin Yaşamları) (1900).
  • Ayrıca Fatma Aliye üzerine Ahmed Midhat'ın Fatma Aliye Hanım yahud Bir Muharrire-i Osmaniye'nin Neşeti (1893) adlı bir incelemesi vardır.

Eserleri

Hayal ve Hakikat, Muhadarat, Re’fet, udi, Enin. En Ünlü eseri Muhadarat’tır. Eserleri, zamanında çıkan gazete ve dergilerde tefrika edilmiştir. Kadınlarla ilgili makaleleri, Hanımlara Mahsus Gazete, İnkılab,Mehasin ve Ümmet’te yayınlanmıştır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.