{{Bilgi Kutusu Savaş |çatışma=Domuzlar Körfezi çıkartması |parçası=Soğuk Savaş |image= |başlık= |tarih=1961 |yer=Domuzlar Körfezi |casus= |bölge= |sonuç=Çıkartma başarısız oldu ABD uluslarası arenada büyük itibar kaybetti
|savaşan1=Küba
Sovyetler Birliği
|savaşan2=ABD |kumandan1=Fidel Castro Ciutat de Miguel |kumandan2=Pepe San Roman Lynch |güç1=51.000 |güç2=1.500 }}
Domuzlar Körfezi Çıkartması, 1961 yılında ABD´nin desteğini arkasına alan sürgün Kübalıların, Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi. Adını, çıkarmanın yapıldığı körfezden almıştır.
Nedeni ve başlangıcı
Kübalı devrimci Fidel Castro, ABD`nin desteklediği Batista diktatörlüğünü 1959`da devirdiği zaman, ülkedeki tüm kumarhane ve genelevleri kapattı, ekonomiyi millileştirdi. Bu, mafya ile çokuluslu ABD şirketlerini çok karlı bir birliktelikten yoksun bıraktı.ABD cephesinde ise, en iyi arkadaşı Bebe Rebozo ve diğerleri üzerinden mafyayla uzun zamandan beri bağlar kurmuş olan Başkan Yardımcısı Richard Nixon, CIA ile birlikte Castro`yu saf dışı bırakmak için gizli planlar yapmaya başladı. Bu işe, sonraki başkanın Nixon olacağı beklentisiyle, Eisenhower`dan habersiz girişilmişti. Nixon`ın yerine John Fitzgerald Kennedy (JFK) başkan seçilince, hakkında ciddi endişe duyduğu bir operasyon devraldı: Domuzlar Körfezi`nden Küba`yı işgal etmek.
CIA, Castro`nun öldürülmesi için mafyayı kiralamıştı. Bunu hem CIA, hem de mafya canı gönülden istiyordu. Suikast, işgalle aynı anda olacaktı. Tetikçi, Castro`dan sonra Küba`yı yönetmek için seçilmiş JFK`nin desteklediği sekiz Kübalı göçmen liderden birisiydi. Fakat Nixon bu sekiz kişinin hepsini işgal girişimi sırasında tutukladı. Eğer işgal başarıya ulaşsaydı bu sekiz Kübalı öldürülecek ve yerlerine Nixon`un desteklediği Kübalılar geçecekti.
CIA tarafından eğitilmiş ve silahlandırılmış 2000 sürgün Kübalı 17 Nisan 1961´de Domuzlar Körfezi´ne çıkarma yapmaya başladı.
Sonuç
Çıkarma birlikleri Küba ordusu tarafından kolayca geri püskürtüldüler. İşgalcilerin hemen hepsi ya öldürüldü ya da esir edildi. Esir edilenler de vatana ihanet suçundan 30 yıl hapse çarptırıldı. Daha sonra ABD ile yapılan pazarlıklarla bu esirler 53 milyon dolarlık yiyecek ve ilaç yardımı karşılığında serbest bırakıldı.Aslında, JFK de Castro´dan kurtulma arzusundaydı ancak bu iş için Amerikan kuvvetlerini değil, yalnızca Kübalı mültecileri kullanmak istiyordu. CIA, JFK`yi Amerikan ordusunu kullanmaya ikna edecek bir provokasyon yapabileceğini umdu. Fakat JFK inatla Amerikan silahlı kuvvetlerini bulaştırmayı reddedince, 1961 Nisanı`ndaki işgal harekatı başarısız oldu. Belki de işgal her durumda başarılı olmayacaktı, 1500 kişilik işgal kuvvetinin eğitimi gibi, operasyonun güvenliği de zayıftı. Guantanamo`daki Amerikan üssünden başlatılması planlanan yanıltıcı saldırının yapılamamasının yanı sıra, CIA`nın öteki kozu olan, Castro`ya suikast da gerçekleşmedi.
Bu olay sonucunda CIA başkanı işten alındı, Küba ile ABD arasındaki uçurum iyice açıldı, Amerika tekrar dünyanın gözünde itibar kaybederken Castro bir kahraman olarak görülmeye başlandı.
CIA, kendisine yönelecek suçlamaları önlemek ve JFK`yi daha savaşçı bir tutuma zorlamak için, JFK`nin Küba`ya hava saldırısını iptal etmesinin Domuzlar Körfezi başarısızlığına yol açtığı yönünde propaganda kampanyası başlattı. Aslında, hava saldırısı kararı JFK`nin haberi olmadan alınmıştı. Tıpkı Eisenhower`ın benzer bir durumda yaptığı gibi, JFK de bütün sorumluluğu üstlendi.
JFK`nin ölümünden sonra da CIA`nın Castro ile savaşı sürdü. CIA, en azından 1987`ye kadar, Castro`yu öldürmek için iki düzineden fazla girişimde bulundu. Ayrıca, biyolojik savaş da dahil, Küba`da çok sayıda CIA sabotajı düzenlendi.
Domuzlar Körfezi`ne karışan Kübalılarin çoğu sonradan örgütlü suça yöneldi. Diğerleri, örtülü operasyonlarda CIA için çalışmayı sürdürdü. Elbette büyük bölümü ikisini bir arada yürüttü.
Aslında birçok kişi ve kurum tarafından planlanıp uygulamaya konulduğu halde (çıkarmanın fiyaskoyla sonuçlanmasından dolayı) tüm yükün dönemin ABD başkanı John F. Kennedy`e kalması üzerine başkan, siyasi tarihe geçen o ünlü sözünü sarfetmişti: "Zaferin yüz tane babası vardır; ancak hezimet yetimdir."
Ve bu olay JFK suikastinin ilk kıvılcımıdır.