Diş Hekimi

Kısaca: Diş hekimi, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir. Bu mesleği icra etmek isteyen kişiler de 5 yıllık bir süreçten oluşan diş hekimliği eğitimi alarak “Diş Hekimi Diploması” adı verilen yüksek lisans diplomasına sahip olan Diş hekimleridir. Bu diploma olmaksızın diş hekimliği yapmak hapis cezasına kadar varabilen bir suçtur. ...devamı ☟

diş hekimi
Diş Hekimi

Diş hekimi, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir. Bu mesleği icra etmek isteyen kişiler de 5 yıllık bir süreçten oluşan diş hekimliği eğitimi alarak “Diş Hekimi Diploması” adı verilen yüksek lisans diplomasına sahip olan Diş hekimleridir. Bu diploma olmaksızın diş hekimliği yapmak hapis cezasına kadar varabilen bir suçtur.

Diş hekimliği fakültesini bitirerek diş hekimliği yapmaya hak kazanan kişi ağız,diş ve çevre dokulara her türlü müdahaleyi yapmaya yetkin kişidir. Bunun yanı sıra 27 alt branşı olan diş hekimliğinin her hangi bir dalını seçerek bu dalda 4 senelik bir eğitim daha alıp sadece o dal üzerine hekimlik yapabilir.

Branşları

Diş hekimliği branşları klinik ve preklinik olan temel branşlar olarak 2 ye ayrılmaktadır.

Klinik olmayan branşlar

Bu branşlardaki çalışmalar klinik değil laboratuar çalışmalarıdır.

1. Anatomi Anabilim Dalı: Baş boyun anatomisi başta olmak üzere tüm vücudun organ ve yapılarını inceleyen bilim dalı.

2. Fizyoloji Anabilim Dalı: Organ ve dokuların işleyişini inceler. Oral fizyoloji`` ise ağız,diş ve çevre dokuların işleyişini inceler.

3. Histoloji- Embriyoloji Anabilim Dalı: Organ ve dokuları mikroskopik düzeyde ve anne karnından itibaren gelişimlerini inceler. Oral histoloji ve embriyoloji`` ise bunu ağız,diş ve çevre dokuları açısından inceler.

4. Patoloji Anabilim Dalı: Hastalıklı doku ve organları mikroskopik düzeyde inceler. Oral patoloji`` ise bunu ağız, diş ve çevre dokular açısından irdeler.

5. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı: Vücudumuzun doğal ve hastalık yapan florasını inceler. Oral mikrobiyoloji`` ise ağız, diş ve çevre dokuların doğal ve hastalık yapan florasını inceler.

6. Biyokimya Anabilim Dalı : Vücudumuzdaki sistemlerin hangi biyokimyasal olaylarla ve nasıl işlediğini inceler. Oral biyokimya`` ise ağız, diş ve çevre dokuların biyokimyasını inceler.

7. Farmakoloji Anabilim Dalı: Hastalıkların tedavisi sırasında kullanılan ilaçları inceler. Oral farmakoloji`` ise ağız, diş ve çevre dokuların hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçları inceler.

8. Tıbbi biyoloji ve genetik Anabilim Dalı: İnsan biyolojisini ve genetiğini inceler.

9. Biyofizik Anabilim Dalı: İnsan biyolojisindeki ilkelerin fiziksel temellerini anlatır.

10. Biyoistatistik Anabilim Dalı: Sağlık bilimlerinin istatistiğidir.

11. Epidemiyoloji Anabilim Dalı: Toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıkla ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen faktörleri inceleyen bir çalışma alanıdır.

12. Halk Sağlığı Anabilim Dalı : İnsanların sağlıklı olabileceği koşulların sağlanmasında toplum ihtiyaçlarını karşılamayı amaç edinen bilim dalıdır.

13. Tıbbi Deontoloji ve Etik Anabilim Dalı: Tıp mesleğinin icrasında uyulması gereken ahlaki kuralları irdeler.

Klinik branşlar



Bu branşların hekimleri hastalıkların tanısı,tedavisi,tedavide kullanılan yöntemler ve materyalleri araştırırlar.

1. Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı: Ağız, diş ve çevre dokularının hastalıklarının belirtilerini, tanı koyma metotlarını, metotların güvenirliliğini inceleyen bilim dalıdır.

2. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı : Ağız, diş ve çevre dokularda görülen hastalıkları(kist,tümör v.b), oluşumlarını, çene eklemi problemlerini, ve ağız içerisinde cerrahi müdahale gerektiren tüm işlemleri, kullanılan yöntemleri ve materyalleri inceleyen bilim dalıdır.

3. Ortodonti Anabilim Dalı: Dişlerin ve çenelerin birbirleriyle ilişkilerini, kapanışlarını, dişlerin ve çenelerin gelişimini hareketlerini inceler, dişsel ve iskeletsel bozuklukların tedavisini, kullanılan yöntemleri ve materyalleri inceleyen bilim dalıdır.

4. Periodontoloji Anabilim Dalı: Dişetlerinde oluşan problemleri, tedavilerini, bunların tedavisinde kullanılan materyalleri inceleyen bilim dalıdır.

5. Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı: Diş dizisindeki ya da ağız içindeki yumuşak dokularda oluşan kayıpların oluşturduğu konuşma, fonksiyon ve estetiğin yarattığı problemleri, bunların tedavi yöntemlerini, tedavide kullanılan materyalleri inceleyen bilim dalıdır. Aynı zamanda eklem ve çenenin kapanış hareketlerini incelemektedir.

6. Konservatif ve Endodontik Diş Tedavisi Anabilim Dalı: Dişlerde çürük, kırık v.b nedenler oluşan madde kaybının tedavi yöntemlerini, kullanılan materyalleri inceleyen bilim dalıdır.

7. Pedodonti Anabilim Dalı: Çocukların ağız, diş ve çevre dokularında ortayaçıkan sorunları, tedavilerini ve bu tedavilerde kullanılan materyalleri inceleyen bilim dalıdır.

Kaynaklar

Vikipedi

diş hekimi

Türkçe diş hekimi kelimelerinin İngilizce karşılığı.
n. dental surgeon

diş hekimi

Türkçe diş hekimi kelimelerinin Fransızca karşılığı.
dentiste [le][la]

diş hekimi

Türkçe diş hekimi kelimelerinin Almanca karşılığı.
Zahnarzt

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

Diş hekimi
3 yıl önce

Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir...

Diş hekimi, Genetik, Biyoloji, Farmakoloji, Biyokimya, Biyofizik, Biyoistatistik, Deontoloji, Epidemiyoloji, Mikrobiyoloji, Patoloji
Diş hekimliği
3 yıl önce

anlaşılmaktadır. Diş tedavileri, genellikle diş hekimi ve diş hekimi asistanı tarafından yürütülür. Diş hekimlerinin çoğu özel muayenehanelerde, ağız ve diş sağlığı...

Diş hekimliği, Diş, Diş hekimi, Doku, Tıp
Diş hekimliği tarihi
7 yıl önce

ilk hekimdir. MÖ 2700 yıllarında Mısır’da yaşadığı kabul edilmektedir. İmhotep’in yaşadığı dönemde Mısır’da hekimler göz hekimi, barsak hekimi, diş hekimi…...

Diş hekimliği tarihi, Akşemsettin, Amalgam, Amerika, Aztekler, Ebers Tıp Papirüsü, Hammurabi, Hipokrat, Leonardo da Vinci, Mayalar, Mezopotamya
Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi
7 yıl önce

yarıyıl)'dır. Fakülteyi başarı ile bitiren öğrenciler, "yüksek lisans diplomalı" Diş Hekimi unvanı kazanırlar. Mezunlar, klinisyen olarak özel kliniklerinde, eğitim...

Yalçın Ergir
7 yıl önce

Kosova'da gökyüzü 1974 - bir başka dünyanın kupası Çağdaş Kent Yaşamına Katkı Ödülü – Kavaklıderem – 2006 Resmî site Diş Hekimi değil Düş Hekimi (Söyleşi)...

Yalçın Ergir, 1917, 1957, 27 Ağustos, Almanya, Ankara, Asterix, Cicero, Dişhekimi, Düş Hekimi 1, Everest
Şevket Köse
3 yıl önce

siyasetçi ve diş hekimi. 23. dönem Adıyaman milletvekilidir. Şevket Köşe 8 Aralık 1953 tarihinde Adıyaman’da doğmuştur. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi...

Köksal Baloş
7 yıl önce

akademisyen, diş hekimi. 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi'nden mezun olmuştur. Türkiye'de doktora yapan ilk diş hekimi olup, aynı...

Diane Legault
7 yıl önce

Diane Legault (21 Temmuz 1956 doğumlu), Quebec, diş hekimi ve siyasetçi. Legault, Québec Chambly Millet Meclisi üyesiydi. Quebec Liberal Partisi'ni temsil...