Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-I Cumhuriyesi

Kısaca: Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti Cumhuriyesi, Mondros Mütarekesi`nden sonra, Doğu Anadolu`da kurulan bir yerel hükümettir. ...devamı ☟

Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-i Cumhuriyesi
Cenubi Garbi Kafkas Hükûmet-i Cumhuriyesi

Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti Cumhuriyesi, Mondros Mütarekesi`nden sonra, Doğu Anadolu`da kurulan bir yerel hükümettir.

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi, Osmanlı ordusu birliklerinin Güney Kafkasya`dan çekilmesini öngörüyordu. Osmanlı Devleti bu hükme uyarak askerlerini hayli ilerlemiş oldukları bu bölgeden çekmek zorunda kaldı. Elviye-i Selase denen Kars, Batum ve Ardahan, böylece Ermeni işgaline açık bir hale geldi. Bunun üzerine Elviye-i Selase ileri gelenleri, 5 Kasım 1918`de önce Kars Milli İslam Şurası adıyla örgütlendiler. 14 Kasım`da yapılan kongrede Milli İslam Şurası Merkez-i Umumisi adıyla bir hükümet oluşturuldu.

Şura, 17 Ocak 1919`da yerini Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti Muvakkate-i Milliyesi`ne bıraktı. Bu geçici hükümet ertesi gün, 18 maddeden oluşan anayasasını ve beyaz, yeşil ve siyah dilimler üzerinde ay-yıldızın yer aldığı bayrağını belirledi. Hükümet başkanlığına Cihangirzade İbrahim Bey getirildi. Bu arada oluşturulan meclis, 1 Mart 1919`da çalışmalarına başladı. Cenubi Garbi Kafkas Hükümeti Muvakkate-i Milliyesi, 25 Mart 1919`da Cenubi Garbi Kafkas Hükümet-i Cumhuriyesi adını aldı. Kars`ın dışında Artvin, Ardahan, Batum, Gümrü, Sarıkamış, Nahcivan ve Ordubad bu cumhuriyetin sınırları içinde sayılıyordu. Bölgede bulunan İngilizler, yerel hükümetin çalışmalarına bir süre göz yumdular. Ancak 13 Nisan 1919`da Kars`ı işgal ederek hükümetin varlığına son verdiler. Hükümetin 12 üyesini tutuklayarak önce Batum`a, sonra da Malta`ya sürdüler.

İngilizlerin Ermenilere devrettiği Kars, 1920 sonbaharında Kazım Karabekir komutasındaki Türk birliklerinin bölgeyi ele geçirmesine kadar bir buçuk yıl işgal altında kaldı.

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.