1948 yılında Ankara’da doğdu. İlkokulu Ankara'da, ortaokulu ve liseyi Talas, Kayseri ve Tarsus’ta tamamladı. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi ve Dış Münasebetler Bölümü'nü bitirdi. Kısa bir süre ODTÜ İdari İlimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde asistan olarak görev yaptı.
68 kuşağı gençlik hareketlerine katılması ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Başkanı olarak faaliyetlerde bulunduğundan 12 Mart Askeri Müdahalesi'nin sakıncalıları arasına girdi. Yurtdışına kaçtı. Filistin direnişi çerçevesinde Şam’da, Beyrut’ta ve daha sonra sırasıylaCenevre, Paris ve Amsterdam’da yaşadıktan sonra 1974 yılında Türkiye’ye döndü.
1976’da Vatan Gazetesi’nde dış haberler şefi ve dış politika yorumcusu olarak gazeteciliğe başladı. Gazeteciliğe, Türk Haberler Ajansı, Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş, Sabah ve Yeni Şafak ile devam etti.
80’li yılların ilk yarısının önemli bir bölümünü Lübnan’da, defalarca gittiği İran ve Ortadoğu’nun diğer merkezlerinde geçirdi. 80’li yılların ikinci yarısında Doğu Avrupa’ya ve eski Sovyetler Birliği’ne yöneldi. 1991 ile 1993’teki ölümüne dek Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın özel danışmanı olarak görev yaptı.
1993-95 Bosna-Hersek başta olamak üzere Balkanlar’a yöneldi. Aynı yıllara Yeni Demokrasi Hareketi kurucu üyeliği yaptı. 1995 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü'nü aldı. 1997-1999 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Orta Doğu tarihi ve Orta Doğu politikası dersleri verdi. 1999-2000 yıllarını Washington’da ABD’nin önemli araştırma merkezlerinde geçirdi. 11 Eylül 2001 saldırıları Çandar'ın düşünce çizgisinde önemli bir dönem noktasıydı. Bu tarihten sonra Çandar daha önce eleştirdiği ABD'nin Orta Doğu'ya yönelik dışpolitikasının en güçlü savunucuları arasında yer aldı. Filistin, Lübnan ve Irak gibi konularda ABD yönetimiyle birebir örtüşen ve kendisinin geçmişteki çizgisiyle çelişen yazılarıyla, Türkiye'de Amerikan aleyhtarlığının yükseldiği bir dönemde bir çok kesimin tepkisini çekti. Bu doğrultuda 28 Şubat döneminde işbirliği yaptığı Islamcılardan ayrılarak onları 11 Eylül saldırılarından dolayı özür dilemeyen tavırları dolayısıyla suçladı. Çandar ayrıca Irak Savaşı kararında önemli rol oynayan Paul Wolfowitz ve Richard Perle gibi Amerikalılarla kurduğu yakın ilişkilerle dikkat çekti.
misafir - 9 yıl önce