Bí©la Kun Yahudi kökenli bir aileden geliyordu. 1906 yılında soyadını Macarca biçimi olan "Kun" şeklinde değiştirdi. Klausenburg Üniversitesi`nde eğitim gördü ve üniversitede sosyalistlerle ilişkiye geçti. 1914`te Budapeşte`ye gitti ve burada sosyalist bir gazete yayınlamaya başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan ordusunda görev yaptı ve 1916`da Ruslar tarafından esir alındı. Esirliği sırasında bulunduğu Rusya`da Bolşevikler`in taraftarı oldu.
Ekim Devrimi`nden sonra serbest kaldı. 1918 Aralık ayında oradaki komünist devrime katılmak üzere Macaristan`a gitti. Mihály Károlyi hükümeti tarafından tutuklandı, ancak savaşı izleyen işçi ayaklanmaları sonrasında 21 Mart 1919`da serbest bırakıldı. Macar Sovyet Devrimi`ne katıldı ve sosyalist ve komünistlerden oluşan hükümette yönetici görevi aldı. Bu hükümet bankaları, büyük tarım ve sanayi işletmelerini devletleştirdiğini duyurdu. Devrimi Slovakya`ya yayma çabasındaki Macar Kızıl Ordusu`nun İtilaf Devletleri tarafından durdurulması ve sonrasında Çek ve Romen birliklerinin müdahalesi sonucu devrim yenildi ve Kun`un yönetimindeki hükümet 1 Ağustos 1919`da düştü.
Kun önce Avusturya`ya, sonra da Sovyetler Birliği`ne kaçtı. Orada Komintern çalışmalarında aktif görevler aldı. 1921 yılında Almanya`daki başarısız Mart Ayaklanmalarına katıldı. 1928`de tekrar Viyana`ya döndü ve Macaristan`da yeni bir devrimci örgütlenme yaratmaya çalıştı.
Sovyetler Birliği`ne döndükten sonra Troçkist olmakla suçlandı ve 1939 yılında idam edildi.
taslak