Bekir Kalyoncu

Kısaca: Bekir Kalyoncu, Korgeneral rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu asker. ...devamı ☟

Bekir Kalyoncu, Korgeneral rütbeli Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu asker.

Muhabere Kurmay Albay Bekir Kalyoncu, Kara Harp Okulu Öğrenci Alay komutanlığı yaptı. Kalyoncu, 30 Ağustos 1997 tarihli Yüksek Askeri Şura kararı ile Tuğgeneralliğe yükseltildi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura kararı ile 30 Ağustos 2001 tarihinde rütbesi Tümgeneralliğe yükseltildi.

Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Harekat Daire Başkanlığı görevine getirildi.

2005 yılında Ankara Garnizon Komutanlığına vekalet etti.

Yüksek Askeri Şura`da alınan kararlarla, 30 Ağustos 2005`te korgeneralliğe yükseldi. 2003 yılında meydana gelen ve 11 Türk askerinin ABD`li askerler tarafından müsadere edildiği "Süleymaniye baskını" olayının sonuçlandırılıp askerlerin serbest kalması için ABD`lilerle yürütülen müzakerelerde oynadığı aktif rolden ötürü, basında "yıldızı parlayanlar" arasında sayıldı http://www.milliyet.com.tr/2005/08/05/siyaset/asiy.html Milliyet gazetesi, 5 Ağustos 2005 Başbakanlık Askeri Başdanışmanlığına getirildi.

16 Ağustos 2007`de Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muharebe ve Muhabere Destek Eğitim Komutanlığı görevine atanan Korgeneral A. Cahit Sarsılmaz, 7. Kolordu Komutanlığı görevini Korgeneral Bekir Kalyoncu`ya devretti.

Kalyoncu, Türk Silahlı Kuvvetleri`nin 21 Şubat 2008`de başlattığı Güneş Harekatı`nın sorumlu komutanlığını yapmıştır.

Demeç, konuşma ve açıklamalarından

Çevre ve doğa hassasiyeti

Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkan Vekili Tümgeneral Bekir Kalyoncu imzası ile 2004 yılının Ağustos ayında Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü`ne gönderilen cevap yazısında şöyle denildi: cquote|Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nca, Çevre ve Orman Bakanlığı ile EÜ tarafından yapılan incelemelerin sonuçları dikkate alınarak, 2`nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığı tarafından kullanılan rotalar, İzmir Gediz Deltası Av-Yaban Hayatı Koruma Sahası`nı (İzmir Kuşcenneti) ihlal etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmiş ve Çiğli meydanı görerek, trafik paterni, anılan sahayı temizleyecek şekilde daha batıya kaydırılmıştır.

Ayrıca, İzmir Gediz Deltası Av Yaban Hayatı Koruma Sahası`nın mecburi haller dışında kullanılmaması hususunda askeri pilotların uyarılması için (tahditli saha) olarak ilan edilerek, havacılık haritalarına işaretlenmesi konusunda Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nca ayrı bir çalışma başlatılacaktır.`

Afganistan ve terörle mücadele

Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti`ne (ISAF) ilişkin Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenen 2 Mayıs 2006 tarihli toplantıda Genelkurmay Harekat Başkanı olarak konuşan Korgeneral Bekir Kalyoncu, şunları söylemektedir: cquote|NATO`nun yüksek hazırlıklı 6 kolordusunun bir rotasyon çerçevesinde Afganistan görevini yürütüyoruz. Komuta sırası gelirse almamız söz konusu olabilecek. Ancak, biz faaliyetlerimizi şu anda Kabil`e yoğunlaştırmış durumdayız. Terörle mücadele, sabır gerektiren bir konu. Taliban ve El Kaide`de ne kadar başarılı olunduğunu izliyoruz. Bu birden bitecek bir harekat değil. Ancak, Kabil ve çevresinde halkın yaşam seviyesinin yükseldiğini görüyoruz.

TSK personel reformu

Yine 2 Mayıs 2006 tarihli Genelkurmay Başkanlığı basın toplantısında, Korgeneral Bekir Kalyoncu, gazetecilerin, ``Görev devri, TSK`da personel tasarrufu sağlayacak mı?`` sorusuna şöyle karşılık vermektedir: cquote|Uzun bir süreç söz konusu. TSK, dinamik bir yapı içinde. Kendi teşkilatımızı ve personel mevcutlarımızı sürekli sorgulayan, uzun vadeli insan yetiştirme planları olan bir kurumuz. Bunlar gündeme gelmeden özellikle Batı sınırlarımızda birliklerimizi azaltmıştık. Bu yeni süreç de sadece sınır birlikleri açısından değil, TSK`nın insan gücü yetiştirme planlarında mutlaka dikkate alınacaktır.AB`nin kendine göre kuralları var, bu müktesebat kapsamında çalışmalar yapılıyor. Bu yapının kurulması demek, TSK ve diğer emniyet güçlerinin tamamen bu işten ayrıldığı anlamında değil. Devletin bütün kurumları birbiriyle işbirliği içinde faaliyetlerini sürdürecek. TSK`nın tamamen arınması söz konusu değil, gerektiği zaman sınır birliklerine yardım edeceğiz. Çünkü konu, doğrudan güvenlikle ilgili bir konu. AB müktesebatında da bu tür faaliyetlerden bizi alıkoyan herhangi bir madde veya anlayış yok.

Sınır ötesi operasyon

Korgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay Harekat Başkanı sıfatıyla konuştuğu 2 Mayıs 2006 tarihli Genelkurmay Başkanlığı basın toplantısında sınır ötesi operasyon konusuna da değinmektedir: cquote| Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye`ye tehdit oluşturan tüm unsurlar bertaraf edilene dek tedbir almaya devam edecektir. Sınır güvenliği her şartta sağlanacaktır. Alınan tüm önlem ve bütün faaliyetler egemen bir ülkenin güvenlik sorunudur. Bu, Birleşmiş Milletler`in ilgili maddesinde de açıkça ifade edilmektedir. Eğer şartlar doğarsa Türkiye de haklarını kullanır.

Eleştiri

2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız: cquote|Üstün vasıfları olan, tecrübeli, kendini her alanda geliştirmiş, bugüne kadar üstlendiği görevleri üstün başarıyla yerine getirmiş bir generaldir. 7. Kolordu, emin ellere teslim edilmiştir.

Notlar



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.