26-31 Temmuz 1919 tarihlerinde Balıkesir'de Hareket-i Milliye Kongresi toplandı. Başkanlığı'nı Hacım Muhittin Bey'in yaptığı kongre, birincisine oranla daha geniş ve kapsamlı kararlar aldı. İngiltere, Amerika, Fransa ve İtalya siyasi temsilcilerine telgraflar çekildi. Çekilen telgraflarda Anadolu'nun hemen yabancı işgallerinden kurtarılması ve Türk'ün açık haklarının kabul edilmesi istendi. Aksi halde hiç bir kuvvet karşısında hiç bir zaman işgallerin kabul edilmeyeceği bildirildi. İstanbul Hükümeti Matasarrıf Hilmi Bey'e kongrenin durdurulması ve katılanların tevkifi için emirler göndermişse de vatansever bir kişi olan Hilmi Bey'in kendisi de bu çalışmalara katıldığından bir sonuç alamadı.
Bu arada Balıkesir Kongresi kararlarını pekiştirmek, teşkilatlanmayı genişletip güçlendirmek ve özlemi duyulan düzenli askeri teşkilatı diğer bir yurt köşesinde de geliştirmek amacıyla Alaşehir'de de bir kongrenin toplanması kararlaştırıldı. Çalışmalarını 15-25 Ağustos tarihlerinde sürdüren kongrenin başkanlığına Hacım Muhittin Bey seçildi. Alaşehir Kongresi Mustafa Kemal ve Kazım Karabekir Paşalar tarafından da memnunlukla karşılandı. Batıda da kongrelerin yapılması Sivas Kongresi'nde işi kolaylaştıracak bir gelişme olarak değerlendirildi.
Bu faaliyetlerden sonra 13 eyül 1919'da Balıkesir'de üçüncü bir kongre toplandı. Hacım Muhittin Bey yine kongre başkanlığına seçildi. Kongnede teşkilat, cephelerin durumu ve Alaşehir kongresi hakkında açıklamalarda bulunuldu. Kongfre 22 Eylül'de sona erdi. Hacım Muhittin Bey 20 Ekim'de böyük bir kongre toplamak amacıyla temsilciler gönderilmesi için çağrıda bulunmuşsa da Temsil Heyeti adına Mustafa Kemal Paşa Balıkesir Kolordu Komutanı Kazım Bey'e (Özalp) çektiği telgrafında kongre ve benzeri toplantılara bugün için gerek duyulmadığının gerekenlere bildirilmesini istemişti.