Medine döneminde hicretten hemen sonra nazil olmaya başlamış ve takriben on yıla yayılan vahiy parçaları halinde devam etmiştir. ``Kur`an-ı Kerimin en uzun suresi olup, 286 ayettir. Hacim itibariyle Kur`an`ın 1/12`sini teşkil eder. Kur`an`ın, ayrıntılı bir özeti durumundadır. Sure bir mukaddime, dört ana maksat ve bir neticeden oluşur.
- ``Birinci maksat:`` Bütün insanları İslam`a davet eder.
- ``İkinci maksat:`` Özellikle Ehl-i Kitabın yanlışlarını düzeltip Kur`anı tasdik etmeye çağırır.
- ``Üçüncü maksat:`` Bu dinin ahkamını ayrıntılı olarak bildirir.
- ``Dördüncü maksat:`` Bu hükümlerin yerine getirilmesini sağlayacak müeyyidelere ve teşvik edici hususlara yer verir. Netice: Mezkur maksadları içeren daveti kabul edenleri tanıtır; onların dünya ve ahiretteki akıbetlerini açıklar.
Bakara ismi 67-71 ayetlerinde yer alan bakara kıssasından alınmıştır. Bir ineği kesmek gibi cüz`i bir vak`anın ayrıntılı olarak anlatılması, hatta bu uzun sureye adının verilmesi tuhaf gelebilir. Fakat Kur`an temel bir kanun ve prensibin tezahürünü ifade eden cüz`i olayları bazan ayrıntılı olarak anlatarak o genel prensibi zihinlere yerleştirmek ister. Kur`an-ı Kerim, Hz.Musa ` ın risaletiyle, İsrailoğulları`nın seciyelerine girmiş olan sığıra tapınma fikrini kesip öldürdüğünü, bu olay ile anlatmaktadır.
Enfal Suresi}}