Büyük Vatanseverlik Savaşı (RusçaĞ’ĞµĞ»Ğ¸ĞºĞ°Ñ ĞтечеÑÑ‚Ğ²ĞµĞ½Ğ½Ğ°Ñ Ğ²Ğ¾Ğ¹Ğ½Ğ°) Rusya ve diğer eski SSCB ülkelerinde kullanılan ve 1941 ile 1945 yılları arasında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi Almanyası ve diğer Mihver Devletleri ülkelerine karşı anavatan topraklarının savunulması savaşına verilen deyimdir. Bu deyim SSCB toprakları dışındaki alanları kapsamaz. Bu cepheye Ön Batı Cephesi denir.
Bu deyim Miğfer devletlerinin Sovyet topraklarına girdiği 22 Haziran 1941 tarihinden başlar. Bundan başka Napolyon komutasındaki Fransız biriliklerinin 1812 yılında Rusya topraklarını işgaline karşı verilen savaşa da Vatanseverlik Savaşı denir.
Bu deyim ilk olarak Hitler emrindeki Alman birliklerinin Rusya topraklarını işgalinin ertesi günü Sovyet gazetesi ``Pravda`` nın sürmanşetten ``Sovyet Halkının Büyük Vatanseverlik Savaşı`` (Rusça: Ğ’ĞµĞ»Ğ¸ĞºĞ°Ñ ĞтечеÑÑ‚Ğ²ĞµĞ½Ğ½Ğ°Ñ Ğ²Ğ¾Ğ¹Ğ½Ğ° cоветÑкого народа) vermesi ile kullanıldı. Tecavüze karşı savaş deyimi Sovyetler birliğinden önce ABD ve Japonya tarafından kullanıldı. Sovyet medyasında bu savaş için ``Kutsal Savaş`` ya da ``Kutsal İnsanların Savaşı`` deyimleride kullanıldı.
Sovyet sözlüklerinde bu savaş Rus ve Alman halkları arasında değil iki farklı ideoloji arasında varsayılmıştır. Bu savaş Sovyetlerin faşizme karşı zaferi ile sonuçlandı.