Aya İrini Kilisesi

Kısaca: Aya İrini Kilisesi (Yunanca: Ναός της Αγίας Ειρήνης Tanrısal Barış ya da Kutsal Barış), İstanbul'da, Topkapı Sarayı'nın birinci avlusunda, Ayasofya'nın yakınında ve onunla çağdaş olan Bizans kilisesi ve müze. ...devamı ☟

Aya İrini Kilisesi
Aya İrini Kilisesi

Aya İrini Kilisesi (Yunanca: ``Tanrısal Barış``), İstanbul`da, Topkapı Sarayı`nın dış avlusunda, Ayasofya`nın yakınında ve onunla çağdaş olan Bizans kilisesi ve müze]]. Ayasofya`dan sonraki ikinci büyük Bizans kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından yararlanılarak, 4. yy`ın başlarında I. Constantinus (324-337) zamanında yapıldı. Ayasofya`yla aynı avlu duvarı içinde bulunan Aya İrini, 532`deki Nika Ayaklanması sırasında yanındaki Sempson Zenon`la birlikte yanmıştır.

İmparator Jüstinianos Ayasofya`nın yanı sıra Aya İrini`yi de yeniden yaptırmıştır. 532`de yapımına başlanmışsa da bitiş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 8. ve 9. yüzyıllarda yaşanan şiddetli depremler binada önemli hasarlara neden olmuştur. Bizanslıların patrikhane şapeli diye niteledikleri Aya İrini, İstanbul`un fethinden sonra Topkapı Sarayı`nı çevreleyen Sur-ı Sultani içersinde kalmış, bu yüzden camiye çevrilmediği için önemli bir mimari değişiklik olmamıştır. Önce iç cephane, sonra da Harbiye Nezareti`nin silah ambarı olarak kullanılmıştır.

Türkiye`deki ilk müze çalışmaları Aya İrini`de başlamıştır. III. Ahmet döneminde Osmanlı İmparatorluğu`nun çeşitli yerlerinden gönderilen eserler Mecma-i Esliha-i Atika (Eski Silahlar Koleksiyonu) ve Mecma-i Asar-ı Atika (Eski Eserler Koleksiyonu) isimleri altında iki ayrı bölüm olarak Aya İrini`de toplanmıştı. Bu müze 1875`te Çinili Köşk`e taşındı. 1908`de yeni bir askeri müzenin kurulması için Aya İrini`de çeşitli tarihsel malzeme depolandı. Daha açılan bu müze 1949`a kadar Askeri Müze olarak hizmet verdi.

1974-76`da arasında yapılan çalışmalarda nemden arındırmak amacıyla çevresindeki toprak dolguları kaldırılmıştır. 1973`ten beri başta İKSV bünyesinde olmak üzere, birçok sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır.

Gallery

Image:Hagia Eirene.jpg Image:Irenekirken.jpg Image:Hagia Eirene01.jpg

Linkler



Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.