Avronun yönetimi Avrupa Merkez Bankalar Sistemi (AMBS)'nce yapılır. AMBS, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Avro Alanı'nda yeralan ülkelerin merkez bankalarından oluşur. Merkezi Almanya'nın Frankfurt şehri olan AMB, parasal (mali) politikaların belirlenmesinde tek yetkili kurumdur. AMBS'nin diğer üyeleri kağıt ve madeni para basma, bunları dağıtma ve Avro Alanı ödeme sisteminde işlem yapma haklarını elinde bulundurur.
Avro Alanı (Bölgesi)
Avrupa Birliği'nin tüm üyeleri avro kullanmaz. Avroya geçen ülkeler şunlardır:- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İrlanda
- İspanya
- İtalya
- Lüksemburg
- Portekiz
- Yunanistan
Bu ülkelerin bütününe avro alanı ya da avro bölgesi adı verilir.
AB üyesi olmayıp avro kullananlar
Monako, San Marino ve Vatikan AB üyesi olmamasına karşın, yapılan anlaşmalar çerçevesinde avro kullanmaktadır. Andorra, Karadağ ve Kosova ise AB ile herhangi bir anlaşma yapmaksızın avro kullanmaya başlamıştır.AB üyesi olup avro kullanmayanlar
Danimarka ve Birleşik Krallık, Maastricht Anlaşması'nda yeralan ayrıklıklara (istisnalara) dayanarak avroya geçmeyen AB üyeleridir. Bu ülkelerin hükümetleri bu konuda karar vermedikçe ya da halk oylaması bu yönde karar vermedikçe, AB tarafından yasal bir baskıyla karşılaşmazlar.
28 Eylül 2000'de Danimarka'da yapılan halk oylamasına göre, oy verenleri %53,2'si avroya geçmeye karşı çıkmıştır.
1 Mayıs 2004'te üye olan 10 yeni üye ülke Litvanya, Letonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Polonya, Macaristan, Malta ve Kıbrıs Rum Yönetimi de halen kendi para birimlerini kullanmaktadırlar. Ancak bu ülkeler Danimarka ve Birleşik Krallık gibi avro kullanmama istisnasına sahip değildirler. Bu yüzden 10 yeni üye ülkenin en erken 2006 yılından itibaren avroyu kullanmaya başlamaları beklenmektedir.
İlgili bağlantılar
* Avrupa BirliğiLinkler
* http://ecb.int Avrupa Merkez Bankası- http://tcmb.gov.tr Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
Kaynaklar
Vikipedi