Arapgir

Kısaca: Malatya`nın, 39 derece - 05 dakika kuzey paralelleri ile 38 derece - 30 dakika doğu meridyenleri üzerinde yer alan bir ilçesidir. ...devamı ☟

Malatya`nın, 39 derece - 05 dakika kuzey paralelleri ile 38 derece - 30 dakika doğu meridyenleri üzerinde yer alan bir ilçesidir.



Konumu

Doğu Anadolu Bölgesinin batı kesiminde, Yukarı Fırat Bölümünde, Fırat Vadisinin batı yakasında, Malatya iline 114 km mesafede yer almaktadır. Arapgir`in toprakları doğuda Elazığ`ın batısında Sivas`ın Divriği, Malatya`nın Arguvan, kuzeyinde Erzincan`ın Kemaliye, Güneyde Elazığ`ın Baskil ve Keban ilçeleri ile çevrilidir.

Coğrafya

İlçeyi yüzey şekilleri bakımından üç bölümde incelemek gerekir.

1 İlçenin batı ve kuzeyindeki dağlık bölüm.

2 İlçe merkezinin doğusunda kalan bölüm

3 Güney bölümünü oluşturan orta yükseklikteki az engebeli "Dişterik " yazısı.

1 Dağlık bölüm

Göldağı: Yüksek, uzun ve devamlı antiklinal duruımlu bir sıradağdır. En yüksek tepesi At Kuyruk Sallamaz zirvesinde 2393 m yi bulur. Arapgir`e doğru birden bire kesilir. Bu sıradağ diğerleri gibi yayvan ve çok geniş değildir. Arada sert kayalıklar; yer yer derin vadilerle parçalanmıştır. Buna rağmen buralarda arazi çetin değildir. Göldağı ormandan yoksun, ancak, yaylacılığa çok elverişlidir. İlçe merkezinin sulama ve içme suyunun tamamını Göldağı karşılar. Eteklerinden çok sık mesafelerden çıkan kaynak sularla küçük düzlükler, çayır ve meyve bahçelerini oluşturmaktadır. Özellikle vadi boylarınca uzanan yeşilliklerin kavak, çınar, söğüt ve meyve ağaçları ile bunların arasında bir kaç dönümden oluşan çok sayıda sebze bahçeleri süsler.

Sarıçiçek Yaylası : Arapgir`in kuzeyinde üstü çok geniş dalgalı buna rağmen kenarları diktir. Bünyesinde mezozoik kalkerleri teşkil eden düzgün bir sırt halinde Eğerli dağını (2275 m.) geçtikten sonra Divriğ`i Arapgir`e bağlayan yola geçit veren (Mamahar gediği)`ne kadar devam eder.

2 Doğuda kalan bölüm:

Sarıçiçek Yaylasından başlayıp doğuya doğru Fırat nehrine kadar uzanan yayın içinde kalan ve Dutluca (Aşutka) ovasınıda içinde bulunduran bölüm yüksekliği 1000 - 1100 m. kadar olan az dalgalı bir arazidir.

3 Dışterik yazısı

Arguvan ilçesi ile sınır teşkil eden Söğütlü Çayının kuzeyinde içinde Taşdelen Nahiyesi de bulunan orta yükseklikde az engebeli araziye Dişterik Yazısı denir. İlçenin köylerinin çoğu bu bölümde yer alır. Küçük bir ovadır.

İklim

Yıllık Sıcaklık Ortalaması: 11,7 C°

En soğuk ay :Aralık

Sıcaklık Ortalaması; - 2.0 C°

En sıcak ay : Temmuz

Sıcaklık Ortalaması: 25.0 C°

Yağış miktarı (Yıllık) : 563,3 mm

Tarihi Eserleri

İlçenin en önemli tarihi eserleri arasında Ulu Camii bulunmaktadır. Bu eserin 14 yüzyıl yapısı olduğu sanılmaktadır.Yine Yeni Camii`nin Akkoyunlular döneminde(1389-1551)yapıldığı söylenmektedir.Cafer Paşa Camii 1694 tarihinde Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır.Mirliva Ahmet Paşa Camii şimdiki adı ile Çarşı Camiisidir, Mirliva Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu camii 17. yüzyıla aittir.Gümrükçü Osman Paşa Camii 1824 tarihinde yapılmıştır.Çobanlı Camii yapım tarihi 1893 olarak bilinmektedir.Ayrıca Molla Eyüp Camii,Osman Paşa Camii ve Çarşı Hamamı ilçede bulunan diğer tarihi eserler arasındadır.

Köyleri

Aktaş, Alıçlı, Boğazlı, Bostancık, Budak, Çakırsu, Çaybaşı, Çiğnir, Çimen, Deregezen, Düzce, Eşikli, Eski Arapgir, Eynir, Gebeli, Gözeli, Güyüzü, Kayakesen, Kavnak, Kazanç, Kılıçlı, Konducak, Koru, Meşeli, Onar, Ormansırtı, Paçalı, Pirali, Sağıluşağı, Selamlı, Sinikli, Sipahiuşağı, Suceyin, Sügeçti, Tarhan, Taşdelen, Taşdibek, Ulaçlı, Yaylacık, Yazılı, Yeşilyayla, Y.Yabanlı

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.