1889 yılında ise 5 sınıflı İ’dadi statüsünde eğitime başladı. İlk müdür Vekili Nabi Menemencioğlu’dur. Nabi Hoca 80 yaşına kadar öğretmenlik görevini sürdürmüştür. İdadi kuruluş amacında gösterilen askeri amaçlar için öğrenci yetiştirme işini yapmadı. Daha ziyade İdari, eğitim alanlarında eleman yetiştirdi. Okulun açıldığı sıralarda 90 civarında öğrencisi vardı. İ’dadi 1908 II. Meşrutiyet’ten sonra “Sultani” ismini aldı. 1924 Tevhid-i Tedrisat Kanunundan sonra “Adana Lisesi” ismini aldı. 1927-1928 öğretim yılında “Erkek Lisesi“ ismiyle kütük kayıtları tutuldu.
Fransız işgali esnasında okulun müdürü Niyazi Ramazanoğlu Bey’in (Tarih Öğretmeni) düşman propagandasına karşı yaptığı çalışmalar Milli İradenin yaygınlaşmasında oldukça önemli oldu.
Adana Erkek Lisesi 1934 yılında Cemal Paşa’nın yaptırdığı bugünkü binasına taşındı. Erkek Lisesi Abidin Paşa’nın kurduğu eğitim yuvası olarak 1923 yılında Atatürk’ün de ilgi ve desteğini görmüş, 1989 yılında 100. kuruluş yıldönümünü kutlamıştır. Abidin Paşa aynı zamanda Mevlevi idi. Adana Valiliğinde iken mevlana’nın mesnevisinin Türkçe Şerh (tercüme) çalışmalarını da başlatmıştır. Adana Mekteb-i Rüşdiyesi ise ortaokul seviyesinde bir okul olarak salnamalerde yer almaktadır. Baş öğretmen yardımcısı ve güzel yazı (Rik’a) hocası olarak üç eğitimci görevlidir.
Okul, Adana'da medreselerin yanı sıra Avrupa tarzında eğitime başlayan “ilk mektep” olarakta kabul edilebilir.