XIX. yüzyılın sanayi uygarlığı Avrupa devletlerine yeni sömürgeler elde etmek imkanı sağladı. Özellikle, Afrika`nın Avrupa devletleri arasında taksimi bu asırda gerçekleşti.
İngiltere
İngiltere Asya`da Hindistan`ı müteakiben Birmanya`yı, Bülücistan`ı ve Tibet`in güneyini işgal etti. 1886`da Sudan`ın doğusunu ve 1890`da Zengibar`ı ele geçirdi. 1902`de Kap, Transval savaşından sonra da Oranj bölgelerini zaptetti. Süveyş Kanalı`nın açılmasını müteakip 1882`de Mısır`a hakim oldu.Fransa
Fransa önce bir Osmanlı ülkesi olan Cezayir`i 1830`da işgal etti ve 1857`de bölgeye tamamen hakim oldu. Bundan sonra yine bir Osmanlı toprağı olan Tunus`u 1881`de ele geçirdi. Sudan, Senegal ve Kongo`nun bir kısmını da zaptederek sömürgecilik alanını genişletti.Almanya
Almanya sömürgecilik faaliyetlerine en geç başlayan Avrupa devleti oldu. II. Wilhelm`in 1892`den itibaren dünya hakimiyeti politikasına yönelmesi sonucu Afrika`nın doğu ve güneydoğusu bölgeleri Almanya`nın nüfuz alanına girmeye başladı.İtalya, İspanya ve Belçika
Bu ülkeler daha çok Afrika`nın kuzeydoğusunda yerleştiler. İtalya 1911`de Trablusgarp ve Bingazi`yi zaptetti. İspanya, Fas ve Batı Afrika`da; Belçika ise, Kongo`da yerlesti. Ancak, Afrika`nın taksimi büyük devletleri karşı karşıya getirdi. Fakat, sorunlar genelde anlaşma yoluyla çözüldü. 1905 yılında Fransa ve İngiltere arasında yapılan anlaşma gereğince Fransa Tunus`a, İngiltere Mısır`a hakim oldu. Fas`ın Fransızlar tarafından işgali, Fransız-Alman ilişkilerini gerginleştirdi ve ortaya çıkan buhranlar 1911 yılına kadar devam etti.Rusya
1830`lardan itibaren Kafkaslar bölgesine hakim olmaya başlayan Rusya, 1845-1888 yılları arasında cereyan eden savaşlar sonunda Türkistan`a yerleşti ve Hint yolunu kontrol altına aldı. Daha sonra Tibet`e kadar ulaşan Rus nüfuzu oradan da Büyük Okyanus kıyıları ve Mançurya`ya kadar genişledi.1889`dan itibaren Rusya İran`ı da siyasi ve ekonomik yönden nüfuzu altına almaya başladı. Asya`da İngiltere ve Rusya Mücadelesi: İngiltere`nin güneyden, Rusya`nın kuzeyden ilerlemeleri bir süre sonra Doğu Asya`da Rusya, İngiltere ve Japonya`yı karşı karşıya getirdi. Ancak, 1905`de Rusya`nın Japonya`ya yenilmesi Uzakdoğu bölgesini terketmesine sebep oldu. Daha sonra İran ve Afganistan bölgelerine yönelen Rusya, İngiltere ile çatışma noktasına geldi. Bu sırada Almanya`nın giderek güçlenmesi ve Bağdat Demiryolu imtiyazını elde etmesi Rusya ile İngiltere`yi birbirine yaklaştırdı. Bu suretle İran`ın kuzeyi Rusya`ya, güneyi İngiliz nüfuzuna bırakıldı.
XIX.yüzyılın sömürgecilik mücadelesi Almanya, Avusturya ve İtalya ittifakına karşı Rusya, İngiltere ve Fransa`yı müşterek harekete şevketti. Neticede, Birinci Dünya Savaşına kadar varan İtilaf ve İttifak devletleri bloku oluştu.
XIX. Yüzyılda Uzak Doğu`nun Durumu
Çin
Çin, geniş arazisi ve 440 milyonluk nüfusu ile bu dönemde kendilerine pazar arayan Avrupa ülkeleri, A.B.D. ve Japonya arasında siyasi olaylara sebep oldu.Çinliler, 1537`de Sikiyang nehri ağzında bir kısım toprakları ticaret için Portekizlilere kiralamalarına rağmen Avrupalılara ve Avrupa eşyalarına karşı çekingen bir tavır içindeydiler. Bu ülkede Avrupa`nın etkinliği misyoner faaliyetleri ile gelişti. Ancak, ilişkiler savaşa yöneldi.
İngiltere`nin Hindistan`dan elde ettiği afyonları bu ülkeye satmak istemesi Çin ile İngiltere arasında savaşa sebep oldu. 1840-1842 yılları arasında cereyan eden afyon savaşını kaybeden Çin, Hong Kong`u İngiltere`ye terketti ve Kanton başta olmak üzere bazı limanlarını Avrupa`ya açmak zorunda kaldı. Bir süre sonra bazı misyonerlerin öldürülmesiyle başlayan olaylar Fransa ve İngiltere`yi 1860`da bu ülkeye asker göndermeye şevketti. Tiyençin ve Pekin zaptedildi. Pekin`de temsilcilikler bulundurmak ve Tiyençin bölgesi hariç olmak üzere işgale son verildi ve barış yapıldı.
Çin, 1885`te Fransa; 1894`te de Kore sebebiyle Japonya ile savaştı. (Çin-Japon Savaşı) Çin mağlup oldu ve mağlubiyet Çin`in işgalini getirdi. Rusya Mançurya`yı; İngiltere Veyhayvey şehrini; Fransa Kuançeu`yıı ve Almanya da Kiyaoçeo`yu işgal etti. Çin`in işgalini tamamlayan Avrupa devletleri müteakiben de demiryolu ve benzeri imtiyazlar elde etme mücadelesine başladılar.
1900 yılından itibaren işgal devletlerine karşı milli hareketler başladıysa da 1901`de Avrupa, Amerika ve Japonya`nın müttefik orduları Pekin`i tekrar işgal ettiler. 1912 yılından itibaren Doktor Sünyat-sen liderliğinde ıslahat amacıyla başlatılan mücadeleler Çin`de iç savaşa sebep oldu.