Abel Gance

Abel Gance (25 Ekim, 1889 - 10 Kasım, 1981) dünyaca ünlü Fransız film yönetmeni, yapımcısı, yazar, aktör ve film editörü. Sessiz film dönemindeki çalışmalarıyla anılır.

Özgeçmiş

Gance Paris`te doğmuştur. Ailesi Gance`nin avukat olmasını istemiş, fakat Gance genç yaşlardan itibaren tiyatroya ilgi duymuştur. Sahneye ilk kez 19 yaşındayken Brüksel`de çıkmış ve sinemada ilk kez 1909 yapımı ``Moliere`` adlı filmdeki rolüyle yer almıştır.

Gance 1911 yılında kendi yapım şirketini kurana kadar oyunculuk ve senaryo yazarlığı yapmayı sürdürmüştür. Aynı yıl, ilk filmi olan ``La Digueyi yapmış, fakat film başarı kazanamamıştır. Gance`nin Sarah Bernhardt ile birlikte oynayacağı, kendi tarafından yazılan beş saatlik oyun, ``Victoire de Samothrace`` 1. Dünya Savaşı`nın patlak vermesiyle iptal edilmiştir.

Sağlığının bozuk olması nedeniyle Gance, büyük ölçüde savaşın dışında kalmayı başarmış ve bu sefer daha fazla başarı kazanmak üzere film yapımcılığına dönmüştür. 1919 yapımı üç saat süren epik filmi ``J`accuse (Suçluyorum)`` Gance`nin uluslararası alanda tanınmasını sağlamıştır. Savaş karşıtı güçlü bir film olan J`accuse, I. Dünya Savaşı`nın sonlarına doğru St. Mihiel`de çekilmiş gerçek savaş sahneleri içermektedir; Gance bu filmde daha sonraki baş yapıtları ``La Roue`` ve ``Napoleon``da daha da geliştireceği deneysel teknikler kullanmıştır. Filmin uzunluğu (orijinali 6 saat) ve özel film projeksiyon ekipmanı gerektirmesi (özellikle savaş alanının panoramasını göstermek için çerçeve oranının üçe katlandığı son kısım için) filmin başarısını gölgelemiştir.

Gance başarılı bir biçimde sessiz filmlerden sessiz filmlere geçmeyi başaramamıştır. Uzun yıllar boyunca film çekmeye devam etmiş olsa da, 1920`lerin sessiz döneminde kazandığı ün ve taktiri bir daha elde edememiştir. Zamanının çoğunu önceki sessiz filmlerini, özellikle önceki baş yapıtları ``J`Accuse`` ve ``Napolí©on``u genişletmeye harcamıştır.

1943 yılında, Nazi işgalinden kaçmak için Fransa`yı terketmiştir.

1960 yılında ``Austerlitz`` gibi tarihi dramalarla film yapım kariyerine geri dönmüştür. 1980 yılında onarılan sessiz epik filmi ``Napeleon`` övgüyle karşılanmış ve öncü bir film yapımcısı olarak ünü yeniden Gance`ye iade edilmiştir. Gance 1982 yılında Christopher Columbus hakkında epik bir film yapma isteğini gerçekleştiremeden, Paris`te tüberkülozdan ölmüştür.

Filmografi

  • Yönetmen
  • La Digue (1911)
  • Le Ní¨gre blanc (1912)Pierre philosophe, La (1912)
  • Il y a des pieds au plafond (1912)
  • Le Masque d`horreur (1912)
  • Strass et Compagnie (1915)
  • L`Hí©roí¯sme de Paddy (1915)
  • La Folie du Docteur Tube (1915)
  • La Fleur des ruines (1915)
  • L`í‰nigme de dix heures (1915)
  • Un drame au chateau d`Acre (1915)
  • Le Pí©riscope (1916)
  • Le Fou de la falaise (1916)
  • Fioritures (1916)
  • Ce que les flots racontent (1916)
  • Les Gaz mortels (1916)
  • Le Droit í  la vie (1917)
  • Mater dolorosa (1917)
  • Barberousse (1917)
  • La Zone de la mort (1917)
  • Ecce Homo (1918)
  • La Dixií¨me symphonie (1918)
  • J`accuse! (1919)
  • Au secours! (1924)
  • La Roue (1923)
  • Napolí©on (1927)
  • Marines et cristeaux (1928)
  • La Fin du monde (1931)
  • Mater dolorosa (1932)
  • Le Maitre de forges (1933)
  • Poliche (1934)
  • Napolí©on Bonaparte (1934)
  • La Dame aux camí©lias (1934) (süpervizyon)
  • End of the World (1934)
  • Le Roman d`un jeune homme pauvre (1935)
  • Lucrí¨ce Borgia (1935)
  • Jí©rí´me Perreau hí©ros des barricades (1935)
  • Un grand amour de Beethoven (1936)
  • Le Voleur de femmes (1938)
  • J`accuse! (1938)
  • Louise (1939)
  • Paradis perdu (1940)
  • Ví©nus aveugle (1941)
  • Le Capitaine Fracasse (1943)
  • Quatorze juillet (1953)
  • La Tour de Nesle (1955)
  • Magirama (1956)
  • Austerlitz (1960)
  • Cyrano et d`Artagnan (1964)
  • Marie Tudor (1966) (TV)
  • Valmy (1967) (TV)
  • Bonaparte et la rí©volution (1971)


Kaynaklar



Linkler

Kaynaklar

Vikipedi

İlgili konuları ara


Görüşler

Bu konuda henüz görüş yazılmamış.
Gürüş/yorum alanı gerekli.
Markdown kodları kullanılabilir.