Şiruye Hesenoğlu

Kısaca: Şiruye Hesenoğlu (Serraf Şiruye) (Azerbaycan alfabesi: Şiruyə Həsənoğlu, Kiril: Ширујə Һəсəноғлу; gerçek adı: Hacıyev Şiruyə Həsən oğlu - şair. ...devamı ☟

Şiruye Hesenoğlu (Serraf Şiruye) (Azerbaycan alfabesi: Şiruyə Həsənoğlu, Kiril: Ширујə Һəсəноғлу; gerçek adı: Hacıyev Şiruyə Həsən oğlu - şair.

Yaşamı

Hacıyev Şiruye Hesenoğlu, 11 eylül 1942’de Göyçe yöresinin Basarkeçer şehrinin Daşkend köyünde şair Hesen Xeyallının ailesinde dünyaya gelmiştir. Çocukluk yıllarında babasından arabca ve farca dillerinde okuyup yazmayı öğrenen Şiruye, ilkokul yaşlarından beri şiire büyük ilgi göstermişdir. 1960 senesinde Berde şehirinin Yeni Daşkend köy ortaokulunu bitirdikden sonra, 1962-cı senesinde de Azerbaycan Devlet Pedagoji Enstitüsünü Matematik fakültesine girmiş ve 1968-cı yılda enstitüsünden mezun olmuştur. Bu yılda Berde şehrinin Yeni Daşkend köy ortaokulunda öğretmen olarak çalışmıştır. 1972-ci yıldan 1980’ci yıla kadar Yeni Daşkend kend köy ortaokulunda müdür muavini ve Berde şehri «Bilik» cemiyyetinde konuşmacı olarak çalışmıştır. 1993-1997-cı yıllarda dini medreseyi bitirmişdir. Serraf Şiruye 1992-ci yıldan 1996-cı yıla kadar cephe bölgelerinde savaş muhabirligi yapmıştır. Yiğit askerlerin kahramanlıklarından bahseden ve vatanperverlik mevzusunda 15-e yakın kitabın yazarıdır.

Şairliği

Erken yaşlarından yaratıcılıga başlayan Serraf Şiruye 1962-ci yıldan zamanın gazetelerinde şiirlerini yayınlamış ve yazdığı şiirler hayranlarının ezberlerindedir. Şuanda Berde şehri Yeni Daşkend köyünde yaşıyor ve edebi fealiyetini devam ettirmektedir. Azerbaycan yazarlar ve Azerbaycan gazeteciler birliğinin üyesi, "Altın Kalem", "Memmed Araz" ve "H.B.Zerdabi" mükafatları adayıdır. 15 noyabr 2007-ci yılda "Karabağ Müharebesi, Gazileri ve Şehid Aileleri İctimai Birliyi"nin Vatanperverlik mevzusunda yazılmış şiirler ve kitaplara ait "Fahri Ferman" ile Şiruye Hesenoğlu mükafatlandırılmıştır.

Kitapları

* "Ağlama bülbül ağlama"(1994), * "Ölümden sonraki ömür" (1997), * "Bu ocağın alevi sönmez"(1998), * "Cesurlar"(2000), * "Yiğit ölür, adı kalır"(2002), * "Ayrılığın sonu varmış"(2006), * "Gönlüm Göyçeni ister"(2006), * "Terterin yaralı cengaverleri"(2006), * "Ben Hak’ka sığınmışım"(2007), * "Her buluşma bir hatıradır"(2007), * "Göyçeden gelen sesler"(2008), * Seçilmiş eserleri (VI cildde).

Kaynaklar

Dış bağlantılar

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.