Anania Şirakatsi veya Şiraklı Anania (Ermenice: Անանիա Շիրակացի, Anania Širakac’i) 7. yüzyılda yaşamış Ermeni hezârfen ve doğa filozofu. Matematik, astronomi, coğrafya, kronoloji ve diğer konularda günümüze kadar gelen eserler yazmıştır. Kendi yazıları dışında hayatı hakkında çok az şey bilinmektedir. Ermenistan'da fen ve doğa bilimlerinin babası kabul edilen Şirakatsi, ilk Ermeni matematikçi, astronom ve kozmograftır.
Ermeni Helen Okulu'nda eğitim gören Anania, 11. yüzyıla kadar yaşamış Ermeniler arasındaki tek alaylı bilgindir. Esas olarak Trabzon'da Tychicus tarafından eğitilmiştir. Büyük Ermenistan, İran ve Kafkasya (Gürcistan ve Albanya) hakkında ayrıntılı bilgiler içeren, klasik Ermenice ile yazılmış ilk coğrafya kitabı olan Ashkharhatsuyts'ın yazarıdır. Ayrıca birçok bilimsel ders kitabı yazmıştır.
Matematik alanında da çalışmalar yapan Şirakatsi, dört temel işlemin bilinen en eski sonuç tablosu, eğlence amaçlı yapılmış matematik bulmacaları koleksiyonu ve matematik problemlerinin yer aldığı en eski Ermenice kitabı yazmıştır. Ayrıca, Ermeni alfabesine dayalı bir matematiksel gösterim sistemi tasarlamıştır. Buna karşın bu sistemi kullandığı bilinen tek kişi kendisidir.