Ömer Rıza Doğrul

Kısaca: Ömer Rıza Doğrul gazeteci ve yazar. Şair Mehmed akif'in damadıdır. 1893 senesinde Kahire'de doğdu. Cami-ul-Ezher Medresesinde okudu. İslam alimlerinin büyüklüğünü anlayamayan ve Kahire Mason Locasına kayıtlı olan Muhammed Abduh'un reformcu fikirlerinin etkisinde kaldı. Genç yaşta İstanbul'a gelerek yazarlığa ve gazeteciliğe başladı. İkinci Meşrutiyet döneminde İslamcılık akımını savunmak adı altında bozuk fikir ve düşüncelerini anlatan yazılar neşretti. Muhammed Ali ismindeki bir Kadıyani ...devamı ☟

Ömer Rıza Doğrul gazeteci ve yazar. Şair Mehmed akif'in damadıdır. 1893 senesinde Kahire'de doğdu. Cami-ul-Ezher Medresesinde okudu. İslam alimlerinin büyüklüğünü anlayamayan ve Kahire Mason Locasına kayıtlı olan Muhammed Abduh'un reformcu fikirlerinin etkisinde kaldı. Genç yaşta İstanbul'a gelerek yazarlığa ve gazeteciliğe başladı. İkinci Meşrutiyet döneminde İslamcılık akımını savunmak adı altında bozuk fikir ve düşüncelerini anlatan yazılar neşretti. Muhammed Ali ismindeki bir Kadıyani'nin İngilizce tefsirini tercüme ederek Tanrı Buyruğu adını verdi. Bu kitabında Kur'an-ı kerim'de bildirilenin tersine isa aleyhisselamın babasının olduğunu bildirdi. Tasvir-i Efkar, İkdam, Akşam, Tan ve Cumhuriyet gibi gazetelerde, Türk ve Arap edebiyatları, dinler tarihi, İslam dini üzerine makaleler ve siyasi yazılar yayımladı. Dini konularda yazdığı yazılarla Ehl-i sünnet alimlerinin bildirdiği doğru yoldan ayrıldığını açıkça ifade etti. Hatib Hoca adında birinin hazırladığı bir kitaba yazdığı önsözde; “yüzyılın ihtiyaçlarını kıyas yolu ile dinden değil, medeniyetin terakki hamlelerinden beklemek gerektir. Kıyas, kitap ve sünnet ile alakası olmayan, dinin asıl kaynaklarına dayanmayan, fakat herşeyi dine dayamak istiyen müctehidlerin icadıdır.” diyerek müctehid alimlerin kitap ve sünnetten çıkardığı hükümlerin asılsız olduğunu iddia etti. Bu sözleriyle kendisinin Ehl-i sünnet olmadığını, dini, kıyası ve ictihadı anlamamış olduğunu ortaya koydu.

İslamiyet ve dinler tarihi üzerine yaptığı incelemeler ve araltırmalarla tanına gazeteci yazar Ömer Rıza Doğrul 13 Mart 1952’de İstanbul’da tedavi edilmekte oldup Cerrahpaşa Hastanesi’nde öldü. 1893’de Kahire’de doğan ve El-Ezher medresesinde din öğrenimi gören Doğrul;1925’te İstanbul’a geldi. Tasvir-i Efkar’da başladığı yazı hayatının ilk yıllarında İslamcışığı savunan yazılar yazdı. Cumhuriyet’in ilanından sonra İkdam, Akşam, Tan, Cumhuriyet gazetelerinde İslam tarihi, dinler tarihi, Türk ve Srap edebiyatlarıyla ilgili makaleler, siyasi yazılar kaleme aldı. 1950 genel seçimlerinde DP listesinden Konya milletvekili seçildi. 1951’de Pakistanın başkenti Karaçi'de toplanan İslam Konferansı’nda Türk heyetine başkanlık etti. İstiklal Marşı şairi M. Akif Ersoy'un damadı olan Doğrul, çağdaş Türkiye’yi ve devrimlerini İsalm dünyasına tanıtmak için çaba gösterdi. Kuran’ı Tanrı Buyruğu (1934) adıyla Türkçe’ye çevirdi; İslam Tarihi (10 cilt, 1928-1935), Yeryüzündeki Dinlerin Tarihi (1938), İslam’ın Özü ve Kuran’ın Ruhu (1946) gibi incelemeler kaleme aldı.

Ömer Rıza Doğrul, İngiliz müsteşriki John Davenport'un Hazret-i Muhammed ve Kur'an-ı Kerim adındaki kitabını Türkçeye çevirdi. Hindistanlı Şibli Numani'nin Es-Siretü'n-Nebeviyye kitabını Asr-ı Seadet Tarihi adıylaİngilizceden Türkçeye tercüme etti. Bir ara İstanbul Radyosu için haber bültenleri hazırladı. 1950 senesinde Demokrat Partiden Konya Milletvekili seçilerek TBMM'ye girdi. Şubat 1951'de Pakistan'ın Karaçi şehrinde toplanan Dünya İslam Konferansına katılan Türk heyetine başkanlık etti. 1952 senesinde İstanbul'da öldü. Kabri Edirnekapı'dadır.

Eserleri:

1) Tanrı Buyruğu, 2) Asr-ı Seadet Tarihi, 3) Yeryüzündeki Dinlerin Tarihi, 4) İslamın Özü ve Kur'an'ın Ruhu, 5) İslamın Geliştirdiği Tasavvuf, 6) Ana Davalarımız, Ana Prensiplerimiz.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.