M. Kemal Atatürk trenle Adana`ya giderken Çumra`da verdiği mola esnasında Çumra istasyonundan etrafı seyredip sulama tesis ve lojmanlarını gördükten sonra; "Bu şirin beldeyi geliştirmek, buraya önem vermek lazımdır. Çumra ilçe olmaya layıktır" demiştir. Atatürk`ün emri ile 26 Haziran 1926 yılında 30.05.1926 tarihli 404 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanan, 877 sayılı kanunla Çumra İlçe merkezi haline getirilmiştir. 1936 yılında zamanın Balkanlardan Anadolu`ya gelen 300 göçmen ailesi Çumra`ya yerleşmiştir. 1936 ve 1950 yıllarında gelen soydaşlarımızın Son yıllarda Çumra`ya olan göçler nüfusu hızla artırmıştır. Gelen göçler genellikle Hadim, Bozkır, Ermenek gibi ilçe ve köylerden gelenlerdir. 1961 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan M.Ö. 7200 yıllarına tarihlenen Çatalhöyük ören yeri ile Çumra`nın tarihi 9000 yıl öncesine dayanmaktadır.
Rivayetlere göre; Yavuz Sultan Selim, Mısır Seferi`ne giderken Çumra üzerinden geçmiş o zaman böle bataklık halindeymiş. Yavuz askerlerine paçalarınızı çemreyin emrini vermiş. Çemre kelimesi zamanla değişerek bu bölgeye isim olmuştur.
Kavunuyla ünlü bir ilçedir. Çogunlukla çiftçilerden oluşan halkıyla tam bir çiftçi kentidir. Bölgede 2005 yılında hizmete giren Türkiye`nin en büyük şeker fabrikası vardır. Toz şeker ve küp şekerin yanı sıra Türkiye`de bir ilke imza atan Çumra Şeker Fabrikası sıvı şeker üretimi de yapmakta ve ihraç etmektedir. İlçede ayrıca Anadolu Efes Pilsen`e ait büyük bir malt tesisi de faaliyet göstermektedir.
Linkler
}