Çetin Işıközlü

Kısaca: Opera ve bale yapıtlarıyla ün kazanan Işıközlü, aynı zamanda orkestra şefi, piyanist ve Ankara Devlet Konservatuarı kompozisyon bölümünde hocadır. ...devamı ☟

ÇETİN IŞIKÖZLÜ (1939 -) Opera ve bale yapıtlarıyla ün kazanan Çetin Işıközlü, aynı zamanda orkestra şefi, piyanist ve Ankara Devlet Konservatuarı kompozisyon bölümünde hocadır.

Küçük yaşta müziğe başlayan bestecimiz, Ankara Devlet Konservatuarı’na giderek Adnan Saygun’la kompozisyon, Ferit Alnar’la orkestra şefliği, Kamuran Gündemir’le piyano çalışmış, 1969 yılında Konservatuarın kompozisyon bölümünü bitirmiştir.

Öğrenimini yurt dışında sürdüren Işıközlü, İtalyan bursuyla SANTA CECİLİA Konservatuarı’nın kompozisyon ve Orkestra şefliği bölümünü tamamlayarak Chigiana Müzik Akademisi’nde, İngiltere’de Ernst Read Music Association ve Conford Müzik Okulu’nda, Salzburg Mozarteum Akademisinde orkestra şefliği çalışmaları yapmıştır. Bu okullarda Franco Ferrara, George Hurst, Terence Lovett ve Guido Turchi gibi ünlü şeflerden yararlanmıştır.Çetin Işıközlü, Ankara’da konservatuarı bitirdiği yıl yazdığı (1969) ve eşi Işıl’a adadığı “Judith” adlı bale müziğiyle başarı kazanmıştır. Bu yapıtın dünya prömiyeri Alfred Rodrigues’in koreografisiyle Ankara Devlet Balesi topluluğu tarafından gerçekleştirilmiştir. Judith daha sonra İstanbul’da (1970), Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde (1973), 1976 ve 1978 yıllarında Cape Town’da, 1979’da Almanya’nın Giessen kentinde, 1982’de Tokyo 20. Sanat Festivali’nde ve 1988’de İzmir’de temsil edilmiştir. Yapıtın kazandığı başarıyı örneğin Cape Town Times gazetesi 14 Haziran 1976’da şu cümlelerle dile getirmiştir:

“Judith, dramatik ve teatral yapısıyla çok güçlü ve coşku verici bir bale yapıtı. Bu yapıt için genç Türk besteci Çetin Işıközlü’nün müziği kullanılmıştı. Tatlı melodik ve ritmik akışıyla Işıközlü, koreograf Rodrigues’in işini kolaylaştırdı.

Işıközlü, bu bale yapıtının kazandırdığı ivmeyle ard arda operalar da yazarak Ağrı Dağı Efsanesi/ Gülbahar, Aşk ve Barış, Dudaktan Kalbe adlı operalarıyla çağdaş edebiyatımızdan üç örneği sahneye aktarmış, ayrıca senfonik yapıtları ve özellikle piyano konçertolarıyla çalgı müziğindeki yerini pekiştirmiştir.

Bestecimiz yapıtlarında genelde geleneksel müziğimizin makamsal ve ritmik sistemlerinden yararlanmış, tonal, atonal ve amodal teknikleri kullanmıştır.

Orkestra şefi olarak da başarılar kazanan Işıközlü, yurt içinde ve yurt dışında yönettiği orkestralar şöyle sayılabilir. Giessen Opera Orkestrası, Detmold Opera Orkestrası, Eastfalen Filarmoni Orkestrası, Bişkek Senfoni Orkestrası, Mittelhessisisches Senfoni Orkestrası, Bakü Senfoni Orkestrası, Gürcistan Senfoni Orkestrası.

BAŞLICA YAPITLARI


1) Op. 1 Prelüd ve Şarkı, soprano ve oda orkestrası için, 1968; ilk seslendirme: Hikmet Şimşek yönetimindeki Ankara Radyo Senfoni Orkestrası, 1976.


        2) Op. 2 Judith, orkestra için bale müziği, 1969; ilk seslendirme: Allan Abbott yönetimindeki Ankara Devlet Opera Orkestrası, 1969.


        3) Op. 3 Türk Ordu Senfonisi Soprano, koro ve orkestra için, 1973; ilk seslendirme: Hikmet Şimşek yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 1973. (Bu yapıt, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne adanmış ve resmi bir törende Gürer Aykal yönetimindeki CSO tarafından seslendirilmiş, 1998’de ise Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde Tanıtma Fonu ve Senfoni Orkestrasınca özel bir konserde yorumlanmıştır.)


        4) Op. 4 Ağrı Dağı Efsanesi/ Gülbahar, opera, üç perde, 1973; ilk temsil: Erol Erdinç yönetimindeki Ankara Devlet Operası, 1989


        5) Op. 5 Keman Konçertosu, 1975; ilk seslendirme: Demirhan Altuğ yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, solist: Ayla Erduran, 1978.


        6) Op. 6 Aşk ve Barış, Opera üç perde, 1991; ilk temsil: Ankara Devlet Operası, Şef: Rauf Abdullayev, 1992.


        7) Op. 7 İki piyano için konçerto, 1989; İlk seslendirme: Erol Erdinç yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Solistler: Ferhan ve Ferzan Önder, 1993.


        8) Op. 8 Ballad, piyano için, 1990.


        9) Op 9 Emrah ile Selvihan, bale müziği, orkestra için, 1992.


       10) Op 10 Viyolonsel Konçertosu, 1993.


       11) Op 11 Dudaktan Kalbe, opera, üç perde, 1995; ilk temsil: Rauf Abdullayev yönetimindeki Ankara Devlet Operası, 1996.


       12) Op 12 Piyano Konçertosu No: 1, 1998.


       13) Op 13 Lied, şan ve piyano için, 1998.


Uzmanlıkları Piyano teknikleri, Klasikten romantiğe eserlerin yorumsal uyarlaması, piyano ve şanda (opera) müzik estetiği ve yorumlarının analizi. Armoni ve kontrpuan.

Müzik Kişiliği (Özellikleri) Türk makamsal müziğinden ve ritmik sistemlerinden esinlenerek, canlı ve melodik duyum içinde, lirik dramatik algıdan etkilenerek, kendine özgü amodal ve atonal teknikleri uygulayarak, orijinal duygu ve izlenimlerini armonik dissonans algılaması ile açığa vurur.

Eğitim ve Öğrenimi Ankara Devlet Konservatuarında, Trombon, mezuniyet 1963, Kompozisyon Bölümü, mezuniyet 1969. Kompozisyon ve Orkestra Şefliği konusunda 1976-1978 yılları arasında Roma Santa Cecilia Konservatuarında öğrenim gördü, Kompozisyon eğitimini A. Adnan Saygun, Guido Turchi ile orkestra şefliği eğitimini ise H. Ferit Alnar, Franco Ferrera, George Hurst, Trence Lovett ile tamamladı.

Orkestra Şefliği Kursları Siena'da, Chigiana Akademisinde, İtalya, Ernest Read Music Association ve Canford, Summer School of Music, İngiltere, Viyana'da Meister Kurzus, Salzburg Mozarteum Akademisi (1977-1981) Avusturya.

Ödülleri Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı nedeniyle yapılan şölenlerde Düzenleme Komitesinin Onur Mektubu, 1981. Besteci Çetin Işıközlü, Türk Ordu Senfonisi'ni bestelemesi nedeniyle Silahlı Kuvvetler Genel Kurmay Başkanı tarafından 1988 yılında ödüllendirilmiştir. 1994-1995 sezonunda, Türkiye’de ilk kez olmak üzere Kültür Bakanlığı tarafından opera ve bale sanatlarında "Başarılı Ulusal Besteci" ödülü verilmiştir. Aynı yıl, Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek’de düzenlenen Uluslararası Senfonik Müzik Festivaline orkestra şefi olarak davet edilmiş ve Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından bir Berat ile ödüllendirilmiştir. Milli Savunma Bakanlığı tarafından Ordu Senfonisi'ni bestelemesi nedeniyle plaketle ödüllendirilmiştir, 1988. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından 2000 yılı Sanat Ödülü verilmiştir.

Kariyeri ve Çalıştığı Yerler Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı'nda ve Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde Öğretim Elemanı.

Özel Konserler Roma'da 1976 yılında Türk Büyükelçiliğinde kendi eserlerinden oluşan ve İtalyan sanatçıları tarafından icra edilen bir programı yönetmiştir. Judith Balesi, 1977 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından icra edilmiş ve Türk Televizyonu (TRT) tarafından kaydedilmiş ve yayınlanmıştır. 1981 de ARD televizyon ajansı tarafından yapılan bir televizyon kaydında, Landestheater Detmold Opera Orkestrası, Senfonik Fanteziyi bale olarak icra etmiştir. Giessen Şehir Tiyatrosu'nun kuruluşunun 75'inci yıldönümü nedeniyle 1982 yılında verilen ve misafir sanatçı olarak katıldığı bir gala konserinde Westfalen Filarmoni Orkestrasını da yönetmiştir, solistler: keman, Devlet Sanatçısı Ayla Erduran, soprano: Karen Middleton, tenor: Seppo Ruohonen.

Diğerleri Kendisi tarafından kurulan Mittelhess Senfoni Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı Orkestrası, Ankara Büyük Şehir Belediyesi Yeni Müzik Orkestrası, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet konservatuarı Büyük Senfoni Orkestrası, Kırgızistan Devlet Akademik Senfoni Orkestrası. Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası, Gürcistan Devlet Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Bursa Bölgesi Devlet Senfoni Orkestrası. Çeşitli ödül jürilerinde üyelik yapmıştır.

Kaynaklar

* http://www.beethovenlives.net/cetin_isikozlu.htm

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.

çetin
3 yıl önce

(sanatçı) Çetin Altan, yazar Çetin Alp, Şarkıcı Çetin Doğan, emekli orgeneral Çetin Emeç, gazeteci Çetin İpekkaya, Tiyatro yönetmeni, oyuncu. Çetin Işıközlü, Orkestra...

Ağrı Dağı Efsanesi (opera)
3 yıl önce

tablodan oluşan bir opera eseridir. Bestesi Çetin Işıközlü’ye, librettosu Nermin Gökpınar ve Çetin Işıközlü’ye aittir. Eserde Ağrı Dağı'ndaki bir dağ köyünde...

Emrah
3 yıl önce

Ablak - Türk karikatürist Erzurumlu Emrah - Türk halk şairi Ercişli Emrah - Türk halk şairi Emrah ile Selvihan - Çetin Işıközlü'nün bestelediği bir bale....

Emrah ile Selvihan
6 yıl önce

Emrah ile Selvihan, Çetin Işıközlü'nün 1989 yılında bestelediği Türk balesi. Türk ezigilerinden esintilerin görüldüğü ve bununla birlikte klasik bir balenin...

Emrah ile Selvihan, 1989, Bale, Sanat, Taslak, Türk, Çetin Işıközlü
Devlet Çoksesli Korosu
6 yıl önce

Burana, Carl Orff Requiem, Mozart Nazım, Fazıl Say Türk Ordu Senfonisi, Çetin Işıközlü Kadınlarımız ve Türküler Katibim Metin Altıok Ağıtı, Fazıl Say Galatasaray...

Cüneyt Gökçer
3 yıl önce

1997 yılları arasında, Richard Strauss’un Salome'sinden başlayarak Çetin Işıközlü’nün Dudaktan Kalbe adlı operasına kadar yönettiği operalarla bu alanda...

Cüneyt Gökçer, 1920, 1936, 1942, 1949, 1958, 1959, 1963, 1970, 1981, 1983
Ayşegül Sarıca
6 yıl önce

ilk seslendirilişlerini gerçekleştiren piyanisttir. Sarıca ayrıca Çetin Işıközlü'nün Ordu Senfonisi'nin, Ali Darmar'ın Piyano Sonatının ve Prelüdlerinin...

Ayşegül Sarıca, 1935, 1951, 1953, 1959, 1968, 1971, 1974, Almanya, Avustralya, Avusturya