Zübeyir Yetik

Kısaca: Zübeyir YetikDüşünce Adamı,Yazar,Sendikacı"Yeni İslâmî Akım" olarak adlandırılan düşüncenin öncülerinden olan Zübeyir Yetik, 01.01.1941 Tarihinde Siverek’te doğdu. ...devamı ☟

Zübeyir Yetik Düşünce Adamı, Yazar, Sendikacı

"Yeni İslami Akım" olarak adlandırılan düşüncenin öncülerinden olan Zübeyir Yetik, 01.01.1941 Tarihinde Siverek’te doğdu. Babası Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annesi aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır. İlkokulu Siverek ve Ceylanpınar’da, ortaokulu Siverek’te, liseyi Şanlıurfa’da okudu. Askerliğini yedeksubay öğretmen olarak Manisa ve İzmir’de yaptı. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesinde okuduktan sonra, Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı programında lisansüstü öğrenim gördü.

02.07.1972’de Siverekli Kaplanağası ailesinden Öğretmen Kamuran Kaplan ile evlendi; bu evlilikten 22.05.1973’te Şeyma (Öğretmen), 14.05.1974’te Şeyda (Doktor, halen Nöroloji ihtisası yapıyor, Radyolog Doktor Haydar Hüseyin Erdal ile evli) ve 20.01.1978 Yılında İmam Şamil (Elektrik Elektronik Mühendisliği dalında doktor, halen Kaliforniya/Davis Üniversitesi’nde) isimli çocukları oldu. Çevre Yüksek Mühendisi Kadir Özdemir’le evli olan Şeyma’dan Alp Burak (10.05.2000 Doğumlu) adlı bir de torunu var..

Zübeyir Yetik 1958-60 Yıllarında Urfa’da gazetecilik, vekil öğretmenlik; 1962-65 Yıllarında İzmir ve Ankara’da gazetecilik; 1966-74 Yıllarında Urfa’da öğretmenlik, hal müdürlüğü, bankacılık, serbest muhasebecilik; 1974’ten itibaren İstanbul’da gazetecilik, yayıncılık, sendikacılık, Türkiye Kızılay Genel Müdürlüğünde kontrolörlük, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde APK uzmanlığı, film ve ilaç hammaddesi ithalat ve pazarlaması yapan Kızılay İstanbul Bölge Müdürlüğün’de mali İşlerden sorumlu müdür muavinliği görevlerinde bulundu. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak 1994’de göreve başladığı İSKİ’deyken 2003 Yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

İlki 1981’de olmak üzere 6 defa Hacca gitmiş olan Zübeyir Yetik, 1992 Erzincan Depremi’nde, 1993’te Karabağ olayları sırasında Azerbaycan’da uzun süre görev yapmıştır.

Yazı Hayatı:

Kalemle ilk ilişkisi şiirle oldu. 1958 Yılında Urfa’da yerel bir gazete olan Demokrat Türkiye'de köşe yazılarına başladı. İzmir ve Ankara’da bulunduğu 1960-1965 Yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde (Demokrat Akdeniz, Adalet, Fedai) her kademede görev yaptı, o günlerde yayınlanan "İslam, Hilal, Yeni İstiklal, Komünizmle Mücadele, Türk Yurdu, Oku, Müslümanın Sesi, Fedai, Yaprak, Hicret, Çağrı, Nobel" gibi haftalık ve aylık yayınlarda sürekli olarak yazılar yazdı. Bu yazılarını daha sonra Urfa’da bulunduğu yıllarda da sürdürdü. 1974 Yılında Urfa’dayken Milli Gazete’nin başına geçmesi için İstanbul’a davet edildi. Bu gazetenin genel yayın müdürlüğünü yürütürken, bir yandan da birinci sayfa yazarlığı yaptı... 1976’da gazetenin genel yayın müdürlüğünden çekildi, ancak köşe yazarlığını -aralıklı olarak- 1984 Yılına dek sürdürdü. Bu arada Yeni Devir gazetesinde haftalık ekonomi sayfası hazırladı. Büyük Doğu’nun 1976 Yayın dönemi hazırlıkları sırasında Üstat Necip Fazıl Kısakürek ile birlikte çalıştı.. Ardından Çığır Yayınları Limitet Şirketi’nin kuruluşuna önayak oldu ve 40’ın üzerinde kitap yayımlayan bu şirkette bir süre genel müdürlük yaptı. 1992-2002 Yıllarında Akit Gazetesinde haftalık yazılar yazdı. İstanbul yıllarında yurdun çeşitli yerlerinde konferanslar da veren Zübeyir Yetik, 1984 Yılından 1992’ye kadar ağırlıklı olarak kitap telifi ile uğraştı...

Sosyal Çalışmaları ve Sendikacılığı:

İzmir’de bulunduğu yıllarda İzmir Türkocağı Gençlik Kolu Başkanı olarak yürüttüğü kültürel çalışmalarla -sonraları ülkenin fikir ve politika alanlarında etkin olacak- pek çok gencin yetişmesine katkıda bulunan Zübeyir Yetik’in sendikacılıkla ilk ilgilenişi 1967’de oldu. Urfa’da kurmuş bulunduğu “Türkocağı” şubesi ve “Urfa İlim ve Fikir Yayma Cemiyeti” ile geniş bir sosyal ve kültürel faaliyet yürüten ve ileriki yıllarda Urfa’nın ve zaman içinde ülkenin fikir, kültür ve siyaset hayatında etkin rol alacak bir grup gencin yetişmesine ortam hazırlayan Zübeyir Yetik, kendisinin de aralarında bulunduğu öğretmen camiası üzerinde solcu yönetici ve müfettişler tarafından uygulanan baskıya direnmek için Milliyetçi Öğretmenler Sendikasının Urfa Şubesini kurdu. Sendikal ve sosyal etkinliklerinin önünü kesmek isteyen yöneticiler, hakkında soruşturma başlatılan baş örtülü bir öğretmenin sendika tarafından savunulmasını gerekçe göstererek Zübeyir Yetik'i öğretmenlikten ihraç etti. Aynı dönemde Harran Üniversitesi için atılmış ilk adım olan “Harran Üniversitesi Kurma Derneği”nin kuruluşunda bulundu ve genel başkanlığını üstlendi. Bu amaç doğrultusunda faaliyetlerde bulundu.

1976’da ise, kafa yapısı olarak kendine TÜRK-İŞ, DİSK ve MİSK konfederasyonlarında yer bulamayan maneviyatçı ve muhafazakar işçiler için bir çatı oluşturmak ihtiyacını görerek, ÖZ-METAL-İŞ SENDİKASI'nı kurup, bu alanda başlangıç adımını attı. Ardından kurulan birkaç sendikayı da bir araya getirerek, politikacıların şiddetle karşı çıkmalarına karşın, HAK-İŞ KONFEDERASYONU'nun kuruluşuna öncülük etti; kendisinin ve kamuoyu oluşturacak basın kuruluşlarının İstanbul’da oluşu sebebiyle de merkezi Ankara’da olan Konfederasyon’da Genel Sekreterlik görevini üstlendi. 1978’de ara verdiği sendikacılık faaliyetine, 1997 Yılında BEM-BİR-SEN’in Genel Başkanlığını üstlenerek bu kez memur sendikacılığı ile dönüş yaptı. 2000 Yılında Kurucu Genel Başkan Mehmet Akif İnan’ın ölümü üzerine MEMUR-SEN KONFEDERASYONU’nun genel başkanlığına seçildi. Sendikacılık yaşamı 2001 Yılının ortalarına dek sürdü.

Eserleri:

Şamil İslam Ansiklopedisi ve Sosyal Bilimler Ansiklopedisi’ne de çeşitli maddeler yazmış bulunan Zübeyir Yetik’in yayımlanmış eserleri şunlardır:

01. Dörtlükler, Şiir, Reha Yayınları, 1960 02. Aksiyon-Ahlak-Ekonomi, Makalelerden Derleme, Çığır Yayınları, 1975 03. Ak-Elif, Şiir, Çığır Yayınları, 1976 04. İslam Savaşçısına Notlar, Deneme/Strateji, Çığır Yayınları, 1976 ve Beyan Yayınları, 1990 05. İnsanın Serüveni, Deneme, Beyan Yayınları, 1984 ve 1991 06. Yeryüzünde Kötülük Odakları serisinin 10 Kitabı (Şeytan, Kabil, Nemrut, Fir’avn, Karun 1985; Samiri, Bel’am, Ebu Cehil, Yahudi, Hüman/İnsan 1986) Araştırma, Beyan Yayınları 07. Çağdaş Bilimin Saplantısı, Denemeler, Akabe Yayınları, 1986 08. İmam Şamil, Siyasal Tarih Yorumu, Beyan Yayınları, 1986 ve 1998 09. Ekonomiye Değinmeler, Denemeler, Akabe Yayınları, 1987 10. İslam Düşünce Tarihinde Mezhepler, Araştırma, Beyan Yayınları, 1990 11. Siyasal Katılım, Siyasal Tarih Yorumu, Fikir Yayınları, 1990 12. Her Nemrud’a Bir İbrahim, Siyasal Tarih Yorumu, Beyan Yayınları, 1990 13. Ekonomi Bir Din midir, İnceleme, Beyan Yayınları, 1991 14. İnsanın Yüceliği ve Guenoniyen Batınilik, Siyaset Felsefesi, Fikir Yayınları, 1992

1984 Yılında Bostan, Gülistan, Mesnevi, Tutiname, Mantık-et-Tayr gibi İslam Klasiklerindeki hikayeleri manzumlaştırarak (Yalçın Turgut ve Süleyman Özkonuk’un çizgileriyle) hazırladığı 7 Adet resimli çocuk kitabını Eşi Kamuran Yetik’in adıyla yayınlayan yazar; Medeniyet Burçları, Ön Soruşturma, Tevhid Üzerine gibi ‘ortak yazarlı’ kitaplara katkıda bulunduktan başka, Ali İzzetbegoviç’in “Doğu ve Batı Arasında İslam” başlıklı kitabının Türkçe çevirisinin felsefe ve siyasal bilimler kavramları bağlamında redaksiyonunu da gerçekleştirmiştir.

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.