1-Kırmızı Renkli Akdeniz (Terra-Rosa) Toprakları: Akdeniz iklim şartlarının hüküm sürdüğü sahalarda kalkerler üzerinde oluşan bu toprakların bünyelerindeki demirin oksitlenmesinden dolayı renkleri kırmızıdır.Yıllık ortalama sıcaklığın 14C°`nin üzerinde,yıllık ortalama yağışın 500 mm`den fazla olduğu kızılçamların tahrip edildiği, maki vejetasyonunun hakim olduğu alanlarda gelişme göstermiştir.Organik madde bakımından fazla zengin olmayan bu topraklarda genellikle turunçgil,bağcılık ve zeytin yetiştirilmektedir.
2-Kahverengi Orman Toprakları: Ülkemizde,orman örtüsü altında gelişme göstermektedir.Bu sahaların eğimli olmasından dolayı,olgun profil yapısı gösteren topraklar değillerdir. Karadeniz bölgesinde,İç Anadolu`da,İç Batı Anadolu`da,Toroslar da gözlenir.
3-Podsolümsü ve Podsol Toprakları: Ülkemizde, yıllık ortalama yağışın 1000 mm nin çok üstünde olduğu,yıllık ortalama sıcaklığın 8C°`nin altında olduğu çok serin-soğuk ortamlarda, kayın,sarıçam,ladin ormanlarının altında gelişmiştir. Görüldüğü sahalar; Karadeniz`de dağların kuzeye bakan yamaçlarında genellikle 1000 m`den yüksek sahalarda,Bursa-Uludağ`da , Yıldız Dağları`nın yüksek kısımlarında bu topraklara rastlanmaktadır.Daha ziyade çürüntülü mull tipinde humus görülür.
4-Sierozemler(Çöl toprakları): Kuraklığın son derece etkili olduğu İç Anadolu`nun güneyi ,Konya Ovasının doğu kesiminde ve Tuz Gölü`nde görülür Bu sahalarda yıllık ortalama yağış 300 mm nin altında olup,bitki yönünden son derece zayıftır.Organik maddece fakirdir
5-Kahverengi Step Toprakları: Ülkemizde,yıllık ortalama yağışın 400 mm nin altında olduğu,yıllık ortalama sıcaklığın 8-12C° civarında olduğu İç Anadolu bölgesinde,Doğu Anadolu`nun depresyon alanlarında yaygın olarak bulunmaktadır.
6-Kestane ve Kırmızımsı Kestane renkli Topraklar: Yıllık ortalama yağışın 400 mm`nin üzerinde olduğu,yıllık ortalama sıcaklığın 6-10C° arasında değiştiği İç Anadolu platolarında Neojen Göl çökelleri üzerinde,Doğu Anadolu`da gelişme göstermiştir.Step çayırları yaygındır.
7-Kireçsiz ve Kahverengi Topraklar: Yağışın daha fazla olduğu kısımlarda görülmektedir.Yıllık yağış ortalaması 400-600 mm arasında seyretmektedir. Step ormanı ve kuru orman altında bilhassa,İç Anadolu`nun kuzey ve doğu kesiminde,İç Batı Anadolu`da gözlenir.
8-Kırmızımsı Kahverengi Topraklar: Yarıkurak iklim şartlarının hüküm sürdüğü Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok yaygındır.Topraktaki kırmızımsı renk sıcaklığın fazla ve zayıf ot örtüsünün varlığından kaynaklanır. Kırıkkale, Avanos,Sarımsaklı,Delice, Şarkışla-Zara arasında gözlenmektedir.
9-Çernezyomlar: Ülkemizde,Erzurum-Kars arasında 1600/1800-2000m dahilinde yer alan uzun boylu çayır vejetasyonu altında ,yıllık sıcaklığın 3-6C° ve yıllık yağışın 500-700 mm arasında değiştiği bazalt ve Neojen platolarında görülmektedir. Mayısta gelişen çayırlar, Ağustos`ta sararmaya yüz tutar. jeoloji-taslak