Zekâ

Kısaca: Zekâ (Arapça: ذكاء) ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir. ...devamı ☟

düzenle|Mayıs 2007 Zeka, beynin öğrenme, anlama, soyut düşünme, sebeplendirme, planlama, problem çözme gibi zihinsel işlevlerine verilen isimdir. Kelime olarak çok geniş anlamda kullanılsa da psikologlar tarafından yaratıcılık, kişilik, karakter, bilgi ve akıl gibi değişik kategorilere ayrılmıştır.

Zeka; Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri zeka olarak adlandırılmaktadır. Çok çeşitli kavramlardan oluşmasına rağmen zeka en çok IQ testi sonucuna göre değerlendirilir.

Zeka araştırmacılarının asıl alanı insanlardır, fakat hayvanların da öğrenme, anlama vs yetenekleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Ayrıca Bakınız

Zeka maddeleri Yapay Zeka

taslak

ذکاء Intelligí©ncia

Kaynaklar

Vikipedi

zekâ

Türkçe zekâ kelimesinin İngilizce karşılığı.
adj. mental n. acuity, acumen, acuteness, brain, brains, cleverness, cuteness, deepness, gray matter, grey matter, intelligence, mentality, nous, penetration, quick wit, sagacity, sapience, understanding, wit, senses

zekâ

insanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü, anlak, dirayet, zeyreklik, feraset.

zekâ

Türkçe zekâ kelimesinin Fransızca karşılığı.
esprit [le], intelligence [la], cerveau [le]

İlgili konular

iq yapay zeka

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.