Zeki Mehmed Ağa

Kısaca: ZEKİ MEHMED AĞA (1776-1846)Tanburi-Bestekar Musahib-i Şehriyarî Numan Ağa'nın oğlu olan Zeki Mehmed Ağa, 1776 yılında İstanbul'da doğdu. Babasından tanbur çalmayı öğrendi. Yine babasının aracılığıyla Enderün-ı Hümayün'a girdi. ...devamı ☟

ZEKİ MEHMED AĞA (1776-1846) Tanburi-Bestekar Musahib-i Şehriyari Numan Ağa'nın oğlu olan Zeki Mehmed Ağa, 1776 yılında İstanbul'da doğdu. Babasından tanbur çalmayı öğrendi. Yine babasının aracılığıyla Enderün-ı Hümayün'a girdi. Kısa zamanda büyük başarı gösterdi. III. Selim zamanında sarayın ünlü tanburileri arasında bulunuyordu. Önceleri çavuş unvanına sahipti. II. Mahmud zamanında Musahib-i Şehriyari oldu. Babası Numan Ağa ile birlikte padişah huzurunda yapılan fasıllarda çalmıştır. Tanburiliği ile birlikte bestekarlıkta da şöhreti arttı. Özellikle saz eserleri besteciliğinde büyük başarı elde etti. Klasik üslupta olan eserlerinde melodilerin seyri büyük bir hareketlilik gösterir. Fırtına gibi nağmelerin ardarda dalgalar halinde gelişi, parlak ve şuh karakterdeki eserlerin teknik yönden de fevkalade oluşunu açıkça ortaya koyar. Saz eserlerinin yanı sıra bazı şarkılar da bestelemiştir. Zamanımıza gelebilen eserlerinin sayıları azdır. Birçok eserinin kaybolduğu da sanılmaktadır. Zeki Mehmed Ağa'nın oğlu Osman Bey (Tanburi Büyük Osman Bey) de babası gibi değerli bir tanburi ve babasından da büyük bir saz eserleri bestekarıdır.

Hammamizade İsmail Dede Efendi ile birlikte Hacca giden Zeki Mehmed Ağa da kolera salgınından kurtulamamış ve 1846 yılı Kasım aynıda ölmüştür.

Zeki Mehmed Ağa'nın ölümü için hattat ve şair (Kıbrısizade) İsmail Hakkı Efendi şu tarihi düşürmüştür: "Rahatü'l-ervah çaldi Göçdü tanburi Zeki. 1262"

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.