Yusuf-I Nebhani
Kısaca: Yusuf-ı Nebhani son devirde yetişen İslam alimlerinin büyüklerinden. İsmi; Yusuf bin İsmail'dir. Mensup olduğu Nebhanoğulları kabilesine nispetle Nebhani diye Ünlü olmuştur. Filistin'in kuzeyinde bulunan Hayfa'ya bağlı Eczim köyünde 1849 (H.1265) senesinde doğdu. Daha sonra Mısır'a giderek Cami-ül-Ezher Medresesini bitirdi. Akli ve nakli ilimlerde yetiştikten sonra çok kıymetli kitaplar yazdı. İstanbul'a gelerek El-Cevaib Gazetesi'nin hazırlanmasında, tashihinde ve basımında çalıştı. Daha ...devamı ☟
Beyrut'ta vazifeli olduğu sırada, Beyrut valisi bir takım sebepler ileri sürerek Yusuf-ı Nebhani'nin vazifesinden azledilmesi veya başka bir yere tayin edilmesi için Sultan İkinci Abdülhamid Hana yazı yazdı. Sultan İkinci Abdülhamid Han da Beyrut'a yakın bir yere tayin edilmesiyle ilgili kararnameyi imzaladı. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem, Sultan İkinci Abdülhamid Hanın rüyasına girip; “Beyrut'ta bizi en çok seven Yusuf Nebhani idi. Bizim, bu aşıkımızın Beyrut'taki eski vazifesinde kalması uygundur.” buyurdular. Sultan İkinci Abdülhamid Han, bu rüya üzerine onun Beyrut'ta kalmasını emretti.
1932 (H.1350) senesi Ramazan ayında Beyrut'ta vefat etti.
Eserleri:
1. Feth-ül-Kebir: Bu eserinde 14.450 hadis-i şerifi harf sırasına göre tertip ederek toplamıştır. Üç cilt olan bu kitabı basılmıştır.
2. Cami'ül-Keramat-il-Evliya: Bu kitabı iki cilt olup, kerametin hak olduğu delilleriyle ispat edilmiştir.
3. Şevahid-ül-Hak: Bu kitabında Eshab-ı kiramın üstünlüklerini, Muaviye ve Amr bin as'ın (radıyallahü anhüma) yüksekliklerini ve İslam dinine hizmetlerini anlatmıştır. Bu eserinin büyük bir bölümünde İbn-i Teymiyye'yi ve Vehhabileri reddetmiş, onların fikir ve inanışlarının bozuk olduğunu vesikalarla ispat etmiştir. Bu kitabında Vehhabilerin; “Mutlak ictihat her zaman vardır.” demelerinin yanlış olduğunu, Resulullah'ın ve bütün evliyanın mezarlarını ziyaret etmek için uzaklardan gitmenin caiz olduğunu, Resulullah efendimizi ve diğer evliyayı vesile ederek Allahü tealaya dua etmenin caiz olduğunu delilleriyle açıklamıştır. Yusuf Nebhani'nin bu eseri kendi zamanındaki ve daha sonraki Ehl-i sünnet alimlerince beğenilmiş ve medh edilmiştir.
4. Huccetullahı alel-alemin fi Mucizat-ı Seyyid-il-Mürselin: Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) zamanında ve daha sonra meydana çıkan mucizelerini çok güzel anlatan bir eserdir.
5. Envar-ül-Muhammediyye min-el-Mevahib-il-Ledünniyye: Peygamber efendimizi çok güzel anlatmaktadır. İmam-ı Kastalani'nin Mevahib-i Ledünniyye adlı eserinin kısaltılmış şekli olup İstanbul'da İhlas A.Ş. tarafından ofset yoluyla basılmıştır.
6. Siham-üs-Saibe: Vehhabileri reddetmektedir.
7. Seadet-üd-Dareyn, 8. Hulasat-ül-Kelam fi Tercih-i Din-il-İslam, 9. Müntab-üs-Sahihayn, 10. İrşad-ül-Hayara Litahzir-il-Müslimin min Medaris-in-Nasara.
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi
Bu konuda henüz görüş yok.