Yumurta kanalları, rahmin yukarı uçlarından çıkan ve yumurtalıkları trompet şeklinde genişlemiş uç kısımlarıyla saran uzun, dar borulardır.
Yumurtlama yaklaşınca, yumurta kanallarının nilüfer çiçeği şeklindeki uç kısımları genişler. Bunlar dışarı atılan yumurtayı rahmin çevresinde bekler ve bir emme tulumba gibi içlerine çeker. Kanalların iç yüzeylerini kaplayan titrek tüycüklerin yardımıyla yumurta kanalları yumurtayı rahim boşluğuna yollar.
Yumurta tohum iplikçiği ile birleşir ve normal olarak yumurtalık yakınlarında, yumurta kanalının içinde döllenir. (Kanalın boyu ortalama 20 milimetredir.) Tohum, iplikçiğinin ortalama hızı düzgün yüzeyde saatte 3 milimetredir ve kadının vücudunda yukarda belirtilen yere ulaşabilmesi için en az 8 saate gereksinimi vardır. Yumurta tam bu yere gelmişse, sadece tek bir tohum iplikçiği, daha doğrusu yumurtaya en çok yaklaşan sperm tarafından döllenebilir.
Tohum iplikçiği yumurtanın içine girer. Baş kısmı yumurtanın çekirdeği ile birleşir. Döllenmiş yumurta, hücre bölünmesi adı verilen gelişim olayını sürdürür, bir yandan da yumurta kanalında yoluna devam eder. Aşağı yukarı altı gün sonra rahme ulaşır. Yumurta, döllenmediği zaman yumurtlamadan sonra bir günden fazla canlı kalamayacağı için, kanalın ortalarına gelmiş, bu yüzden de artık döllenmesine olanak kalmamışsa, parçalanır.