II. Mahmud yeni bir ordu girşimine girdi. Batılı anlamda bir eğitim görmek istemeyen yeniçerilere rağmen Eşkinci Ocağı kuruldu. Yeni askere yeni üniforma ve silah verilip talimlere başlanıldı. Eşkinci Ocağı, yeniçeri ortalarından (bölük) seçilen kişilerden oluşmuştu. Bu arada yeniçerilere güvenmeyen padişah ve hükumet, yeni bir isyana karşı topçu, humbaracı, lağımcı ve tersane ocaklarının desteğini sağladı.
Eşkinci Ocağı`nda talime başlandıktan kısa bir süre sonra yeniçeriler, "biz bu talimi istemeyiz" diyerek ayaklandılar. Saray bu kez isyana karşı hazırlıklıydı. Devlete bağlı kalan ocaklar saraya çağırıldı. II. Mahmut, tüm İstanbul halkının yeniçerilerle savaşa katılmalarını sağlamak için sancak-ı şerifi çıkarttı. Bağlı ocaklar ve silahlandırılan halk, yeniçerilerin Etmeydanı`ndaki kışlalarını kuşattılar. Yapılan mücadele sonucunda yeniçerilerin büyük kısmı öldürüldü. Yakalananlar idam edildi. Böylece 15 Haziran 1826`da Yeniçeri Ocağı kaldırıldı. Bu olaya "Vak`a-i Hayriye (Hayırlı Olay) dendi
Yeniçeri Ocağı`nın kaldırılmasıyla, II. Mahmud`un, düşündüğü yenilikleri gerçekleştirme konusunda, önündeki en büyük engel de ortadan kalkmış oldu.
düzenle|Ocak 2007