Yeniakçapınar, Gönen
Kısaca: 14 yaşına kadar bu köyde yaşadım. zamanımdaki ismi "akçapınar" idi. ne zaman ve ne sebeble bilmiyorum, alttaki köyün "corci" olan adı "akçapınar", köyümüzün adı da "yeni akçapınar" olarak değiştirilmiş. babam, köydeki 794 sayılı tarım kredi kooperatifinin yöneticisiydi. köyün nüfusu, muhtarı, ekonomik durumu vb. bilgilere pek çok kaynaktan kolaylıkla ulaşılabilir. o sebeble, bu konulara değinmiyeceğim. ...devamı ☟
istanbul boğazının en iyi seyir yeri olarak ferahevler gösteriliyor ise, gönen`in en muhteşem görüntüleri de akçapınar`ın karşıyaka`sından yaşanır, yakalanır. fındıklıdere, isbatı üstünde.. tepeçal, tepe`dir ve dahi yeleğendir. eser durur. eşekçi çeşmesinde buz gibi su içer ve yıkanırsınız.
köyün tarihçesi, demografik yapısı üzerinde yaptığım araştırmalardan çıkardığım bazı notlar : .
köylülerin gündelik lisanlarından aklımda kalan bazı kelimeler ve yer isimleri var :
torbeş : komşumuzun lakabı idi. torbeş, eski yugoslavya topraklarında yaşayan sonradan müslüman olmuş slav ırkından gelen kimselere verilen isim.
konçina :ikiliden altılıya kadar olan iskambil kağıtlarına verilen ad.(kökeni italyanca) köy kahvesindeki kağıt desteleri ihtiyacı karşılamaya yetmediğinden, özellikle 66 oynamak isteyenler kahveciye seslenirlerdi. "boşta konçina da mı yok rıza ?"
patriyot:bir başka komşumuzun lakabıydı. patriyot, ansiklopedi`lerde, 1924 mübadelesinde Selanik`in Makedonya bölgesinden gelen Türklere verilen ad olarak geçiyor.
porta :Gagavuz Türklerinde "kapı" anlamına geliyor. Köyde de, evlerin sokağa çıkılan kapısına porta deniyordu.
kartol :bu da bir başka lakap. kelime italyanca kökenli.. patates anlamına gelmekte.
andık :Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde "sırtlan" için kullanılan terim. köy büyükleri ıssız yerlerde dolaşmamaları, köyden fazla uzaklaşmamaları için tenbihte bulunurlarken çocukları "andık var" diye korkuturlardı.
meyit :Azerice ölü, ceset anlamında bir terim. köy`de de aynı anlamda kullanılırdı.
köy`deki bazı yerlere, mevkilere verilen isimler : almalı (azerbaycan`da kasaba ismi), Kütüklü (yine Azerbaycan`da bir kasaba ismi, bkz. "kötüklü"), Kamar(dere) (Özbek`çe kemer anlamında kullanılan bir terim)
yukarıdaki veriler, köyün, 93 harbi denilen 1876/1878 Osmanlı/Rus savaşı sonrası, Balkanlardan ve Kafkasya bölgesinden Türkiye`ye göç eden insanlar tarafından kurulduğunu gösteriyor.
Bu konuda henüz görüş yok.