Kayserinin 38 km kuzey batısında kızılırmak kenarında bulunan beldemiz, ilk insanlardan beri yerleşim merkezi olmuştur.
Yemliha`nın ismi babalığını Ashab-ı Keyf`den birinin yaptığı söylenmektedir. melek oğulları ve deli baltalar gibi türk boylarıda yaşamışdır.
Â
      Beldemiz Yemliha kartalı Roma devri eserlerindendir. Biz Türklerin buraya gelmesi 1067 Afişi bey
Tarafından kayseri fethiyle başlamıştır.
      1500 yılı kaynaklarında bu bölgede Yemliha-i islami yörüklerin yaşadığı belirtilmektedir.
      1831 yılında yapılan ve yalnız erkeklerin sayıldığı nüfus sayımına göre Yemliha`da 65 hane bulunduğu erkek sayısının 185 olduğu isim isim tespit edilmiştir.Bu dönemde hayvancılık ile beraber ziraatla uğraşan yerleşik bir yapı gözükmektedir: Köyümüzde iki muhtar vardır birisi Yusuf oğlu Eyüp,diğeride Yakup oğlu Hasan dır. Dediği bilinmektedir.   Â
      Kasabamız bundan 30-40 yıl öncesin kadar yoğun bir Türkmen hayatı yaşamaktaydı neredeyse her
Ailenin koyunları vardı Yazın tekir yaylasına göçer kıl çadırlarda atalarının izinde hayvancılıkla meşgul olmaktaydı . Yine yakın zamana kadar tezgahlarda kilim dokunduğu bilinmektedir.
      Kızılırmağa DSİ tarafından set çekilerek açılan kanal beldemizin ekonomik ve sosyal hayatını değiştirmiştir.
      1967 yılında belediyelik olmuştur.
      Beldemizin şuandaki son nüfus sayımına göre 5312 dir. Ancak son yapılan nüfus sayımı gerçeği yansıtmamaktadır. Bizim verilerimize göre Beldemizi nüfusu 7000 civarındadır.
      İlçeliğe namzet İlçe olmayı arzu ile bekleyen beldelerden biridir.
      Kasaba halkı çalışkanlığı ile bilinmektedir. Halkın uğraşları arasında nakliyecilik ,tarım ve hayvancılık gelmektedir. Kasabamızdaki nakliyecilerin büyük çoğunluğu yurdun çeşitli bölgelerinde çalışmaktadır. Erkekler nakliyecilikle uğraşırken kadılarda tarımla uğraşmaktadır. Tarım ürünleri arasında Lezzetiyle ün salmış YAMULA PATLICANI mız ,Şeker pancarı,Ayçiçeği,Sebze,Tahıl yetiştirmektedir.
      Kasabamız dışarıya göç vermemektedir. Kasabamızda 3 Adet ilk öğretim okulu ve 1 Adet Çok programlı Lise mevcuttur.
      Kasabamız ulaşımı Belediyemiz tarafından denetimli halk otobüsleri ile yapmaktadır.
      YAMULA BARAJI:Beldemiz den geçen kızılırmak üzerine konan Yap işlet Devret modeli ile yapılan Yamula Barajı Elektiri üretimi ile Ülkemizde enerji sıkıntısı yaşandığı bu dönemde ülkemiz ekonomisine büyük katkısı olacak olup Beldemiz iklimini etkileyecek olan bu baraj 2004 yılında tamamlanıp elektrik üretimine geçecektir.D.S.İ. tarafından sulama projesi tamamlanan barajın sulama projelerininde hayata geçirilmesi ile Beldemiz ekonomisi ve ülkemiz tarımına büyük katkı sağlayacaktır.
      YAMULA PATLICAN KÜLTÜR FESTİVALİ: Milli Savunma Bakanı Sebahattin ÇAKMAKOÄLU Milletvekilleri,Kayseri Valisi ,Kaymakamları,Daire müdürleri Devlet erkanın ,Ulusal ve yerel basının ve mahalli sanatçılar .Malatya Büyük şehir belediyesine ait mehteran takımı.Folklor ekipleri Kasaba halkı ve Kayserili hemşerilerimizin büyük ilgisi ve katılımları ile 5 nci ve 6 ncı gerçekleştirdik.Festival etkinlikleri çerçevesinde kasabamı çacuklarının sünnet ettirilmesi ,Patlıcan ve patlıcan yemek yarışmaları düzenlenmiştir. Olup bu çerçevede Beldemizi ve beldemiz ürünü olan ünlü Yamula patlıcanını Ülkemize tanıttık.
      TEKGÖZ KÖPRÜSÜ : Kayseri-Ankara yolu üzerinde yemliha sınırları içerisinde kızılırmak-ı aşan köprü  Kayserinin 30 km kuzey batısındadır. Yeni yol yapıldıktan sonra eski güzergah üzerinde kalmıştır.
Kitabesine göre H.599 (1203 M) yılında Rüknü`d-dünya ve a€˜d-din Süleyman B.KILIÇARSLAN zamanında yapılmıştır.
Â
      TEKGÖZ KAPLICASI: Kayseriye 40 km mesafede Yemliha sınırları içerisindedir yüzyıllardan beri
İşletilmektedir. Kadın hastalıkları ,Romatizmalar,Bel boyun ağrıları ,Kireşlenmelere iyi gelmektedir.
40 derece su sıcaklığı ile hipertermal özelliğe sahiptir. mahmut oğuz kayseri yemliha kasabası