Yelpin

Kısaca: Yelpin – Türk ve Altay halk inancında Cin. Yelbin adı da verilir. Ateşten yaratılmış, görünmeyen soyut varlık. ...devamı ☟

Yelpin – Türk ve Altay halk inancında Cin. Yelbin adı da verilir. Ateşten yaratılmış, görünmeyen soyut varlık. Nitelikleri İyicil veya kötücül olabilirler. Yelbi adı verilen güç, şamanın bedenine yerleşerek ona sıra dışı güçler verir. Yelpinler de bu güce sahiptirler. Bu gücü dağıtan Ülgen Han’ın kızlarıdır. Yel kelimesi bazen bu anlamda Çil söyleyişiyle de karşılanır. Çil ile başlayan kötü ruh adları bulunur. Sümerlerde şekil değiştiren Vilin adlı dişi kötücül ruhlar vardır. Yelpinmek (Yelbinmek) fiili ile de kullanılır. Bu takdirde Cin Çarpmak manası vardır. Cinlerin musallat olması sonucu ortaya çıkan bedensel veya ruhsal hastalığa yakalanmak demektir. YelviYelvi sözcüğü, sihir, efsun demektir. İlvi, Cilbi, Silbe ve Moğolcada İlbi, Jilbi, Jilvi, Yilvi olarak da söylenir. Cinler ve doğaüstü güçler aracılığıyla büyü yapmayı ifade eder.

Yelvi

çi
veya

Yelvi

çin
sihirbaz anlamına gelir. Etimoloji (Yel/Yil/İl) kökünden türemiştir. Ruh, can, gizem gibi anlamlarla aynı kökten kaynaklanır. İlenmek sözü ile de bağlantılıdır. Hastalık bildiren bazı sözler bu kökten gelir. Örneğin; Yelpik astım demektir. * Türk Söylence Sözlüğü, Deniz Karakurt PDF İç bağlantılar * "Yelpinmek", Vikisözlük Dış bağlantılar * Türk Mitoloji Sözlüğü, Pınar Karaca (Yel-Yil)

Kaynaklar

Vikipedi

Bu konuda henüz görüş yok.
Görüş/mesaj gerekli.
Markdown kullanılabilir.