Yavuzköy, Köşk
Kısaca: Aydın ilinin Köşk ilçesine bağlı tarihi bir köydür. İl merkezine 24 km uzaklıkta, Aydın-Denizli karayolu üzerinde yer alır. Eski adı Yavlu Köy olarak da bilinir. ...devamı ☟
EKONOMİ
Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır. Büyük Menderes Ovası ve civarında narenciye, pamuk, mısır, yüksek kesimlerde zeytin ve incir üretilmektedir. Ayrıca önem sırasına göre karpuz, çilek, şeftali gibi ürünler de yetiştirilmektedir. Hayvancılık, tarımın yanında ikinci bir iş olarak yapılmaktadır.
TARİHİ ESERLER
Yavuzköy Şemsi Paşa Camii
Köşk ilçesi sınırları içinde Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilmiş önemli eserlerden biridir. Yavuzköy Şemsi Paşa Camii`nin 1654 yılında Aydın`daki Şemsi Camii ile birlikte Ahmet Şemsi Paşa tarafından yaptırıldığı rivayet edilir. Ancak, Şemsi Paşa`nın Aydın Vakıflar Müdürlüğü`ndeki vakfiyesinde, bu tarihten daha önce yapıldığı izlenimini vermektedir. Belki de giriş kapısı üzerindeki kitabesi sonradan yenilenmiştir. Cami, Aydın depremi sırasında yıkılmış ve sonradan yenilenmiştir. Bu yüzden de kitabe üzerindeki tarihin değiştirilmiş olabileceği sanılmaktadır.
Caminin giriş kapısı üzerindeki h.1064 (1654) tarihli mermer üzerine işlenmiş yazıtı:
Hakta ala mamur kıla sahibi hayrın sakasın
Yarabbena kabul eyle ben dilerim amin
Mart içinde bed olundu bu camiin binası
Erbaa ve sitteyn ve elf idi o zamanın senesi.
Cami, tuğladan kare planlı olarak yapılmış, üzeri tek kubbe ile örtülmüştür. Caminin kubbeye geçiş trompları mukarnaslıdır. Duvarlar sıvalı olup, kubbe ve son cemaat yerinin üzeri de kiremitle kaplıdır. Ana kubbenin örtüsünde kiremit dizileriyle sekizgen bir şekil verilmiş ve böylece kasnak ile birlikte estetik bir görünüm sağlanmıştır. Yapı iki kademe halinde olup, birinci kademesi kare, ikinci kademesi de sekizgen kasnaklı kubbelidir. Minaresi kare bir kaide üzerine yuvarlak olarak yapılmıştır. Baklava dilimli, klasik Osmanlı başlıkları olan sütunlu son cemaat yeri camekanla kapatılmıştır, mihrap ve minberi yenilenmiş ve yağlı boya ile orijinalliğinden epeyce uzaklaştırılmıştır.
Milli mücadele sırasında Ege`de Galip Hoca olarak, düşmana karşı direniş cephesini oluşturan, Atatürk`ün silah arkadaşı, son başbakanı ve aynı zamanda Türkiye`nin 3. Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar `ın bu camide bir sure hocalık yaptığı da söylenir.
Bu konuda henüz görüş yok.