Yatılı Bölge Ortaokulu ya da kısaca YİBO, Türkiye'de nüfusun az ve dağınık olduğu kırsal bölgelerde yaşayan çocukların zorunlu temel eğitimlerinin karşılanması amacıyla ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan okuldur. Yatılı/pansiyonlu olarak okulda kalan öğrencilerin yemek, ders araç gereçleri, vb. ihtiyaçları devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanırdı. 2012'den önce "Yatılı İlköğretim Bölge Okulu" adıyla hizmet veren okullar 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte yalnızca ortaokul düzeyinde hizmet vermeye başladı ve adı "Yatılı Bölge Ortaokulu" olarak değiştirildi.
Daha çok Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde hizmet veren okullarda genellikle ekonomik imkanı kısıtlı ailelerin çocukları faydalanırdı. Bu özelliği ile eğitimde fırsat eşitliği politikasının bir örneği olarak bilinir.
Öğrencilerin yatılı olarak pansiyonda konaklaması nedeniyle pansiyon yönetiminde karşılaşılan güçlükler, küçük yaştaki çocukların ailesinden ayrılmasının getirdiği psikolojik sonuçlar Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına yönelik başlıca eleştiri konularıdır.