"Kültür ve Sanat Bankası" Yapı Kredi, 1992 yılında daha kalıcı ve yaygın kültür-sanat hizmetleri üretebilmek için yeniden yapılanma çerçevesinde, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ı oluşturdu. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, ülkenin kültür-sanat yaşamını zenginleştirmek, topluma çağdaş, nitelikli ve farklı sanat olayları sunmak amacıyla etkinliklerini gerçekleştirmektedir. Varoluş nedeni olan kültür ve sanatı daha geniş bir çerçeveye yaymak Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın temel hedefidir.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ta geçen yıl... - Yapı Kredi Yayınları'ndan (YKY) yaklaşık 200 kitap ve 5 dergi, - Yapı Kredi Kültür Merkezi'nden 18 sergi, söyleşiler, film gösterimleri, performanslar, - 500'e yakın farklı kütüphane, müze etkinlikleri ve festival.
Yapı Kredi Yayınları (YKY)
Türkiye'nin en büyük ve etkili yayın kuruluşlarından olan YKY, 1949 yılında Doğan Kardeş dergisiyle başlayan köklü bir yayıncılık geleneğinin günümüzdeki temsilcisidir.
YKY, Türkiye'den ve dünyadan titizlikle seçilmiş en nitelikli yapıtları okurlarına uygun koşullarda sunmayı amaçlar.
2003 yılında 2000. kitabını yayımlayan YKY, farklı alanlarda kitapları ve süreli yayınlarıyla okur, yazar, çevirmen tüm “kitap insanları” için ayrıcalıklı bir yayınevidir.
Edebiyat Geçmişten günümüze Türk ve dünya edebiyatının önemli isimleri YKY'de. Tüm yapıtlarıyla, Ece Ayhan, Güven Turan, Nezihe Meriç, Tezer Özlü, İlhan Berk, Sabahattin Kudret Aksal, Selahattin Hilav, Adalet Ağaoğlu, Behçet Necatigil, Nermi Uygur, Akşit Göktürk, Cemal Süreya, Füruzan, Gülten Akın, Ferit Edgü, Sabahattin Ali, Metin Altıok, Mahir Öztaş, Asaf Halet Çelebi, Ercümend Behzad Lav, Nurullah Ataç, Ahmet Muhip Dıranas, Hulki Aktunç, Sencer Divitçioğlu, Yusuf Atılgan, Metin Eloğlu, Cihat Burak, Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Sait Faik Abasıyanık, Orhan Veli, Vüs'at O. Bener, Yahya Kemal, Yaşar Kemal.
Dünya edebiyatının kilometre taşları Honore de Balzac, Walter Benjamin, Thomas Bernhard, Italo Calvino, Louis Ferdinand Céline, Charles Dickens, William Faulkner, Hermann Hesse, Sadık Hidayet, James Joyce, Amin Maalouf, Alberto Manguel, Hermann Melville, Georges Perec, Marcel Proust, Alexandr Sergeyeviç Puşkin, Oliver Sacks, Jerome David Salinger, Isaac Bashevis Singer, William Shakespeare...
Şiir Türkiye'den ve dünyadan seçkin şairler, antolojiler ve şiir üstüne çalışmalar YKY'de.
Sanat Sanatın tüm alanları, zengin görseller, ve güçlü metinlerle YKY'de.
Şehir Monografileri İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Trabzon, Edirne, Diyarbakır, Adana, Urfa, Konya, Balıkesir... Türkiye'nin tarihle yaşayan kentlerinin öyküleri YKY'de.
Cogito Geçmişten ve günümüzden "düşünceler" YKY'de.
Doğan Kardeş Çocuklar ve gençler için hayal seviyesi yüksek, sağlam kitaplar YKY'de.
Sait Faik Ödülü
Türk edebiyatının en önemli olaylarından Sait Faik Ödülü, 2003 yılından itibaren YKY-Darüşşafaka Vakfı işbirliği ile düzenleniyor.
Dergiler
YKY'nin 5 süreli yayını farklı periyotlarda, farklı konularda... Her biri önemli bir referans, ciddi bir tartışma alanı.
sanat dünyamız 1976 yılında ilk sayısı yayımlanan Türkiye'nin en köklü ve saygın sanat dergilerinden biri. Üç aylık periyotlarla sanatseverlere ulaşıyor sanat dünyamız.
kitap-lık Aylık olarak edebiyat gündemini kapsamlı dosyalarla edebiyat tutkunlarına sunan bir dergi. 2003'te ayda on bini aşan satışı ile yıllar sonra yeniden "çok okunan bir edebiyat dergisi" hazırlanabileceğini kanıtladı.
cogito 1994 yılından beri, üç ayda bir yayımlanan düşünce dergisi. Her sayısında özel bir konuyu kapsamlı bir dosya çerçevesinde ele alan cogito, Türkiye'nin düşünce gündemine katkıda bulunuyor.
Yapı Kredi Kültür Merkezi
Resim, heykel, fotoğraf, arkeoloji ve kültür alanlarında çok konuşulan, gündemi belirleyen sergiler, farklı alanlarda toplantılar, söyleşiler, dinletiler, gösteriler, her yıl 500'e yakın kültür ve sanat etkinliği... Hepsi Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde.
Vedat Nedim Tör Müzesi 1977 yılına kadar Yapı Kredi’nin tüm kültür ve sanat etkinliklerini yönlendiren, ülkemizin yetiştirdiği büyük kültür ve sanat adamlarından Vedat Nedim Tör'ün adını taşıyan müze, 1992'de kuruldu. Uluslararası standartlarda yapılandırılan müze Yapı Kredi’nin bünyesindeki sikke, madalya, işleme, kumaş, yazma, tombak, tespih, Karagöz oyunu koleksiyonlarına sahiptir. Bu koleksiyonları özel donanımlı depolarında koruyup, dönemsel olarak Türkiye'de ve dünyada sergileyen müzenin 55 bin parçadan oluşan sikke koleksiyonu, dünyanın üçüncü büyük koleksiyonudur. Müze koleksiyonları arasında Mustafa Kemal Atatürk'e ait evrak ve eşyaların bulunduğu bölüm, manevi değeriyle ayrı bir öneme sahiptir. Her yıl üç farklı sergiyle kapılarını topluma açan müze, Hitit, Troya, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Urartu gibi önemli arkeoloji sergilerini gerçekleştirmiştir.
Kazım Taşkent Sanat Galerisi 1964 yılından günümüze kadar etkinliklerini kesintisiz sürdüren galeri, Türkiye'de resimsanatı alanında önemli bir yere sahiptir. Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Türkiye’de önde gelen sanatçıların yapıtlarının yanı sıra dünya çapında isimlerin yapıtlarını da İstanbul'a taşımaktadır. Sanatçı yaşamlarına dair çeşitli sergilerle sanat tarihine de ışık tutan Kazım Taşkent Sanat Galerisi, İstanbullu sanatseverlerin vazgeçilmezlerinden.
Sermet Çifter Salonu Dünya çapında fotoğraf sanatçılarının eserlerini İstanbullulara sunan sergi salonu. Ara Güler, Robert Capa ve Sebastiao Salgado, Sermet Çifter Salonu’nda eserleri izlenime sunulan önemli fotoğraf sanatçılarından sadece birkaçı.
Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Yapı ve Kredi Bankası'nın ilk genel müdürü Sermet Çifter'in adını taşıyan kütüphane 1992 yılında kurulmuştur. 80 binden çok matbu ve yazma yapıt, başvuru yayınları ve süreli yayın koleksiyonuyla Türkiye'nin ilk özel araştırma kütüphanesidir. Araştırmacı ve okurlara daha etkin hizmet verebilmek için kütüphane dökümü hızla dijital ortama geçirilmektedir. İnternet üzerinden de ulaşılabilen kütüphane, 4. Kat dergisini de hazırlamaktadır.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ta “Bu Ay”
1994 yılında "Salı Toplantıları" ile başlayan ve sonrasında "Müzikli Söyleşiler" ile devam eden Yapı Kredi etkinlikleri, 2003 yılının Ocak ayında başlayan "Bu Ay" ile yeni bir boyut kazandı. Her ay kültür ve sanatın farklı dallarını kapsayacak şekilde hazırlanan 50 kadar etkinlik içinde Sinema Kulübü, tiyatro karşılaşmaları, müzikli söyleşiler, cogito tartışmaları, atölyeler, Nöbetçi Dershane, Ayın Kitabı ve konserler yer alıyor. Bu etkinliklerin bazıları Yapı Kredi Kültür Merkezi dışında İstanbul'un değişik bölgelerinde ve İzmir'de de gerçekleştiriliyor.
Yapı Kredi Sanat Festivali
1987'de Yapı Kredi Gençlik Festivali ile başlayan süreçte dünyanın en önemli solistlerini ve topluluklarını İstanbullularla buluşturan festival, 2003'te başlayan "Bu Ay" etkinlikleri ile kuruluş dönemine geri dönüyor.
Müzik Yayıncılığı
Münir Nurettin Selçuk'tan yakın dönem Türk pop müzik çalışmalarına, müzik tarihimize tanıklık eden CD ve kasetler tüm müzikseverlere Yapı Kredi Kültür Merkezi'yle ulaşıyor. Öncelikle müzik tarihimizin önemli isim ve eserlerinin dinleyicilerle buluşmasını sağlayan merkez, önümüzdeki dönemde müzik yayıncılığı çabalarını daha da yoğunlaştıracak.
Sesli Kitap Yayıncılığı
Türkiye'de yeni gelişmekte olan sesli kitap yayıncılığına Yapı Kredi Kültür Merkezi öncülük ediyor. Sesli kitap yayıncılığına Harry Potter ve Felsefe Taşı ile başlayan merkez, kararlı çalışmalarla bu farklı yayıncılık biçimini tüm Türkiye'ye tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı hedefliyor.